BLOGUL PwC Romania
Sondaj PwC: Peste 40% dintre companiile din România se așteaptă ca facilitățile fiscale acordate în pandemie să determine inspecții fiscale noi Peste 40% dintre companiile din România se așteaptă ca amânările/scutirile la obligațiile fiscale, ajutorul pentru șomaj tehnic sau subvențiile acordate de stat în timpul crizei sanitare să determine inspecții fiscale noi, în contextul în care două treimi dintre respondenți (66%) au beneficiat de astfel de facilități, potrivit unui sondaj realizat de PwC la nivelul Europei Centrale și de Est (ECE). Comparativ, la nivelul ECE, 36% dintre companii au apelat la măsuri de sprijin din partea guvernelor și, ca urmare, doar 14% consideră că vor fi inspecții fiscale în acest domeniu.
VIDEO Green Deal: Impactul pentru sectorul energiei și economie - Transformare profundă, investiții anuale de 5-7% din PIB, costuri în creștere Evenimentul ”Green Deal: Impactul pentru sectorul energiei și economie”, organizat de PwC România, s-a încheiat. Intrați în articol pentru înregistrare și principalele declarații ale vorbitorilor. Au participat Dan Drăgan, secretar de stat la Ministerul Energiei, Lăcrămioara Diaconu Pințea, membră a directoratului Complexului Energetic Oltenia, Ștefan Gadola, CEO Energobit, Eric Stab, CEO Engie, Ionuț Simion, Country Managing Partner PwC România, Dinu Bumbăcea, Partener și Lider Consultanță pentru Afaceri PwC România, Monica Biota, Andreea Mitiriță și Sorin Petre, Parteneri PwC România.
Încă un pas în implementarea Directivei NIS: a fost aprobat regulamentul pentru atestarea şi verificarea auditorilor de securitate cibernetică Autoritățile au făcut încă un pas în implementarea Directivei NIS în România prin aprobarea Regulamentului pentru atestarea şi verificarea auditorilor de securitate cibernetică, singurii care pot efectua auditurile de securitate cibernetică impuse de actul normativ.
Digitalizarea accelerează: De ce este vitală securizarea accesului și identității digitale în acest proces Companiile au accelerat digitalizarea cu o viteză surprinzătoare în ultimul an, devansând cu doi sau trei ani planurile pe care le aveau pentru următorii cinci ani, după cum spun peste 40% dintre executivii intervievați în sondajul Digital Trust Insights, realizat de PwC. Fie că vorbim de procese de business sau munca de acasă, companiile își bazează din ce în ce mai mult activitatea pe tehnologii, cu 35% dintre respondenți afirmând că accelerează automatizarea pentru a reduce costurile, 31% că modernizează cu noi capabilități, iar 29% că țintesc rapiditatea și eficiența proceselor.
Sondaj PwC: Deși sunt optimiști privind revenirea economică, executivii din Europa Centrală și de Est sunt mai conservatori: 78% mizează pe eficiență operațională Directorii generali din Europa Centrală și de Est (ECE) sunt mai conservatori decât omologii lor globali în ceea ce privește inițiativele de dezvoltare a afacerilor în următoarele 12 luni, căutând mai degrabă eficiența operațională decât creșterea prin fuziuni, achiziții sau parteneriate strategice, potrivit celei de-a 24-a ediții a raportului CEO Survey pentru regiunea ECE.
PwC: Peste o treime din oameni, afectați de anxietate și depresie în timpul pandemiei Sentimentele de izolare și singurătate, stresul sau nesiguranța au afectat sănătatea oamenilor în timpul pandemiei, 36% dintre respondenții la un sondaj realizat de PwC la nivel global arătând că au avut simptome de anxietate sau depresie. Cei mai afectați de anxietate sau depresie au fost generațiile Z (42%) și Millennials (43%), potrivit raportului PwC Global Top Health Industry Issues 2021, care arată că 44% dintre respondenți iau în calcul consultațiile virtuale pentru rezolvarea acestor probleme.
VIDEO: Facilitățile fiscale au ajutat mediul de afaceri să nu se simtă singur în fața crizei. Ce așteptări au companiile în 2021 de la politica fiscală, ce planuri are ANAF Evenimentul ”Politicile fiscal-bugetare: Repere post pandemie”, organizat de PwC România, s-a încheiat. Intrați în articol pentru înregistrare și principalele declarații ale vorbitorilor. Au participat Mirela Călugăreanu, președinte ANAF, Alina Popa, Director financiar și membru al Directoratului OMV Petrom, Cristian Nacu, Senior Country Officer IFC, divizia de investiții a Băncii Mondiale, Adrian Boghiu, Managing Director Next Capital, Ionuț Simion, Country Managing Partner PwC România, Daniel Anghel, Partener și Liderul Departamentului de Consultanță Fiscală și Juridică PwC România, Ruxandra Târlescu, Monica Movileanu, Gabriel Voicilă, Parteneri PwC România, Dan Dascălu, Partner D&B David și Baias.
Piața de M&A din România în primul trimestru: mai puține tranzacții, dar cu valoare mai mare Piața fuziunilor și achizițiilor din România a scăzut în primul trimestru al anului cu 26% în volum față de aceeași perioadă din 2020, fiind anunțate 42 de tranzacții, față de 53 în perioada echivalentă a anului trecut. În perioada ianuarie - martie 2021 valoarea tranzacțiilor realizate a depășit nivelul înregistrat în perioada echivalentă a anului trecut, cumulând peste 600 milioane euro.
Abordarea tranzacțiilor în contextul pandemiei COVID-19. Ce s-a schimbat în ultimul an? Ce e important de avut în vedere când intri într-o tranzactie în această perioadă? Pandemia COVID-19 a forțat companiile să-și regândească modul de operare, să-și recalibreze așteptările de creștere și să-și revizuiască strategiile pe termen mediu și lung, pe fondul incertitudinilor și a necesității accelerării proiectelor de digitalizare. În acest context, fuziunile și achizițiile au fost cea mai rapidă modalitate de a accesa tehnologii inovatoare și a câștiga un avantaj competitiv în piața în care operează. De altfel, potrivit raportului PwC Global M&A Industry Trends, activitatea de M&A va accelera în următoarele 12 luni, pe fondul dobânzilor scăzute și a dorinței de a cumpăra companii inovatoare în domeniul tehnologiei.
Avem o lege a suplimentelor alimentare. Ce implicații are pentru suplimentele aflate pe piață, dar pentru cele nou introduse? După mai mulți ani de așteptare și după ce Curtea Constituțională a stabilit că este constituțională, Legea suplimentelor alimentare nr. 56/2021 a fost adoptată și publicată în Monitorul Oficial nr. 332 din 1 aprilie 2021. Este prima lege dedicată exclusiv suplimentelor alimentare, anterior adoptării acesteia, sectorul suplimentelor alimentare fiind reglementat destul de general în cadrul regulilor privind producția, circulația, comercializarea, etichetarea alimentelor, precum și în mod specific prin Norma privind suplimentele alimentare adoptată prin OMS 1069/2007 care se va abroga odată ce normele tehnice de implementare a noii legi vor fi adoptate.
Soluție de referință într-un litigiu fiscal: ÎCCJ dispune obligarea ANAF de a stabili în minus TVA auto-colectată inițial de contribuabil, precum și contribuții sociale Unul dintre cele mai mari grupuri multinaționale din domeniul industriei grele a câștigat într- un litigiu având ca obiect, în principal, recunoașterea unor creanțe fiscale de aproximativ 30 milioane lei.
Raport global PwC: 73% dintre liderii de business spun că afacerea lor a fost afectată de criza sanitară, dar impactul nu a fost atât de sever pe cât anticipau Aproape trei sferturi (73%) dintre liderii de business au declarat că afacerea lor a fost afectată de criza sanitară, dar impactul nu a fost atât de sever pe cât anticipau în martie 2020, la începutul lockdown-ului, când 99% dintre companii așteptau un impact negativ, arată raportul PwC Global Crisis Survey 2021. Pentru 20% dintre respondenți implicațiile au fost chiar pozitive, situația firmelor fiind mai bună decât înainte de pandemie.
VIDEO Viitorul educației și al muncii în era 4.0. Ce ne rezervă viitorul? / Sorin Cîmpeanu: În sistemul de educație trebuie consecvența și coerență. Legea educației a fost schimbată de 117 ori în ultimii 10 ani. Dezbaterea "Viitorul educației și al muncii în era 4.0. Ce ne rezervă viitorul?", organizată de PwC România, s-a încheiat. Au participat Sorin Cîmpeanu, Ministrul Educației, Ela Moraru, Country Manager Google, Sergiu Manea, CEO BCR, Adrian Mihai, CEO Fan Courier, Ionuț Simion, Country Managing Partner PwC România și Daniel Anghel, Lider servicii fiscale și juridice. Au avut intervenții Oana Munteanu, Director PwC România, Anda Rojanschi, Partener D&B David și Baias și Cornelia Bumbăcea, Partener PwC România.Intră în articol pentru a urmări înregistrarea evenimentului
Nu e păcăleală de 1 aprilie: O nouă amnistie fiscală pentru accesoriile rezultate din inspecțiile fiscale! Emisă pentru a adopta printre altele și o serie de facilități fiscale, OUG nr. 19/2021 în versiunea publicată în Monitorul Oficial pe 29 martie a inclus și o măsură legislativă ce constituie o surpriză extrem de plăcută și binevenită pentru contribuabili, în condițiile în care proiectul actului normativ nu făcea referire la aceasta.
Cum se reflectă schimbările din economie în taxare? Impactul pachetelor legislative europene și internaționale în România Schimbările din economie aduse de digitalizare și, mai recent, pandemie impun schimbări ale politicii fiscale și sistemelor de impozitare, cum ar fi: raportarea DAC6 și aspecte practice recente, discuții privind noi raportari în viitor (DAC7, DAC8), recomandările OCDE cu privire la implicațiile pandemiei COVID-19 asupra prețurilor de transfer, rezidența persoanelor fizice în contextul schimbării modului de lucru, plata contribuțiilor sociale în țările membre ale Uniunii Europene, impactul fiscal al Brexit, etc.
Sectoarele economice de interes pentru investitorii din Belgia: construcții, logistică și tehnologie România are multe avantaje în atragerea de investiții străine pentru o creștere mai accelerată a economiei, printre sectoarele cu potențial numărându-se construcțiile, logistica sau tehnologia, este concluzia evenimentului online ”Calea României spre dezvoltare și competitivitate - Ce ar trebui să știe investitorii belgieni despre România?”, organizat de Ambasada României în Regatul Belgiei, cu sprijinul PwC România.
Unul dintre liderii industriei grele la nivel mondial, prezent în România, câștigă în instanță împotriva Administrației Fondului pentru Mediu Unul dintre liderii industriei grele la nivel mondial, cu prezență în România, a câștigat într-un litigiu fiscal de lungă durată derulat împotriva Administrației Fondului pentru Mediu (AFM). Soluția instanței este importantă având în vedere aspectele deduse judecății și dezlegate definitiv care vizau, în esență, două problematici - una de ordin procedural fiscal legată de limitele soluționării unei contestații fiscale, și - alta de ordin substanțial fiscal, în materia obligațiilor fiscale față de Fondul pentru mediu, care viza modalitatea de calcul a contribuției de 3% aferentă achizițiilor de deșeuri metalice feroase și neferoase.
Sondaj global PwC: Mai mult de jumătate dintre angajați cred că puțini oameni vor mai avea un loc de muncă stabil pe termen lung, în viitor Mai mult de jumătate dintre angajații chestionați (56%) cred că puțini oameni vor mai avea un loc de muncă stabil, pe termen lung, în viitor. Aproape jumătate (48%) consideră că angajările tradiționale nu vor mai exista și că abilitățile vor fi “vândute” pe termen scurt companiilor care au nevoie de ele, arată sondajul ”Hopes and fears 2021” realizat de PwC în rândul a 32,500 de angajați la nivel global.
Educația timpurie, o facilitate cu "reacție întârziată" Vestea că facilitatea fiscală pentru educația timpurie se amână, dată luni de Ministerul Finanțelor printr-un proiect de act normativ, a avut imediat ecouri negative în piață, surpriza fiind cu atât mai neplăcută cu cât angajatorii așteptau norme de aplicare și clarificări, nicidecum o prorogare a termenului.
VIDEO România a ajuns într-un punct de ”no return” în care trebuie să accelereze procesul de digitalizare. Principalele declarații Evenimentul ”Digitalizarea, calea spre reforma societății și a statului? Avantaje, provocări, amenințări” s-a încheiat. Intră în articol pentru înregistrarea evenimentului și pentru principalele declarații. intră în articol pentru a vedea înregistrarea evenimentului

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by