​Un discurs al urii greu de digerat în lumea civilizată era propagat de Vladen Tatarski pe canalul său de Telegram, urmărit de peste jumătate de milion de ruși. HotNews.ro a făcut o scurtă analiză a „activității profesionale” a vloggerului ucis în explozia din Sankt Petersburg.

TatarskiFoto: WillWest News / Profimedia

Nu ai cum să nu te întrebi oare ce gândesc rușii care urmăresc vloggeri militari precum Vladen Tatarski și care sunt expuși unui discurs al urii pe care greu ai mai putea să-l întâlnești pe această planetă în 2023.

O incursiune în lumea lui Tatarski (pe numele real Maxim Fomin), cel care a fost ucis în urmă cu câteva zile în urma exploziei dintr-un local din Sankt Petersburg, este de-a dreptul șocantă.

HotNews.ro a analizat canalul de Telegram al vloggerului care era urmărit de aproape 570 de mii de oameni, iar unele postări aveau peste un milion de vizualizări.

În cea mai mare parte scopul acestor postări era acela de a justifica nevoia războiului purtat de Rusia în Ucraina.

Cele mai recente postări sunt scrise de noul administrator al paginii. De exemplu, am găsit o adresare către Vladimir Putin cu mulțumiri pentru decorarea post-mortem a vloggerului cu „Ordinul Curajului”.

Ultimul lucru pe care Tatarski a reușit să-l posteze este, de fapt, o redistribuire de pe un alt canal de Telegram în care se vorbește despre presupuse pregătiri ale militarilor ucraineni pentru contraofensivă. Postarea a fost făcută pe 2 aprilie, la ora 16.

Un text scris chiar de Tatarski, tot la ora 16, era însoțit și o poză cu un afiș care vorbea despre campania de recrutare pentru grupul “Wagner”.

„Moscova. E plăcut să vezi o astfel de publicitate exterioară. Am văzut și panouri cu „Wagner” la Rostov. Dar în multe orașe, aceste panouri încă lipsesc. Sper că singurul motiv este acela că pur și simplu nu au avut timp să facă comandă”, a scris Tatarski.

Afiș cu gruparea Wagner, Moscova. Screenshot via contul de Telegram al lui Tatarski

În ultimele lui zile, vloggerul a făcut mai multe postări despre mersul războiului, dar una dintre acestea iese în evidență prin oroarea pe care o transmite.

Este vorba despre un video în care luptători „Wagner” din Bahmut umilesc un prizonier ce nu pare să se mai afle în viață. Unul dintre ei cântă la vioară și îi dă cu arcușul în cap prizonierului, spre amuzamentul celorlalți din încăpere. Un altul îl trage de ureche.

Soldații Wagner, care poartă cagule pe față (probabil pentru a nu fi identificați de colegii prizonierului) spun în acest video că este vorba despre un cetățean georgian care a luptat la Bahmut, în Legiunea Internațională a Ucrainei, și că acum „trebuie să asculte orchestra Wagner”.

Nota redacției. Am luat legătura cu un georgian din Legiunea Internațională din Ucraina care ne-a spus că prizonierul respectiv ar fi, de fapt, un localnic din Bahmut, deci nu este luptător, și că acesta a fost torturat și probabil ucis.

Ce alte grozăvii mai posta Tatarski pe canalul său de Telegram

Pe canalul lui Tatarski exista o rubrică zilnică în format video, care se chema „Vladlen de seară”, pe care însuși autorul o promova ca „cel mai important show militar al țării”. Fiecare dintre înregistrări avea în jur de trei minute și fusese filmată în format „selfie”.

În ultimul video, făcut cu o zi înainte de moarte, Vladlen Tatarski a vorbit despre moartea unui legionar în Bahmut.

„O noutate îmbucurătoare: în apropiere de Bahmut a fost lichidat un „cocoș”, cu indicativul „Madjahed”.

„A fost un schizofrenic belarus, care a fost, ba nazist, ba făcea parte din ISIS. Ambele aceste curente sunt legate direct de homosexualitatea latentă, iar câteodată și de cea deschisă. Așa a fost și în cazul lui „Madjahed”. E suficient să ne uităm la poza comandantului său. Dar nici nu o să vă spun ce e acolo pe foto”, spunea vloggerul.

În ceea ce privește situația de la Bahmut, Tatarski a spus că luptătorii de la „Wagner” bat recordurile la „uciderea haholilor” (ucrainenilor - n.r.), lucru pe care-l consideră foarte „tare”.

Referindu-se la ceea ce se întâmplă la mănăstirea „Lavra Pecerska” din Kiev, Tatarski a afirmat că: „Ucraina este un stat demonic. Pentru toți cei care cred că nu trebuie să vorbim ceva împotriva Ucrainei, că Ucraina și fasciștii sunt două lucruri diferite: Băieți, sunteți degenerați, sunteți oameni terminați, pur și simplu sunteți oameni care nu au ochi. Trebuia demult să adoptăm o poziție radicală, fără nicio altă variantă”, a concluzionat Tatarski.

Nota redacției: Autoritățile de la Kiev au dispus evacuarea călugărilor de la complexul monahal Lavra, vechi de aproape o mie de ani, deoarece aceștia aparțin de biserica ortodoxă ucraineană care a rămas fidelă bisericii ruse.

Într-o altă înregistrare, de pe 31 martie, Tatarski susține că cele mai grele lupte între Rusia și Ucraina care ar urma să fie și cele finale și vor începe după Paște.

„Vor fi lupte dure cu acești porci. Ei vor merge ca porcii, așa cum au făcut strămoșii lor spirituali, cavalerii germani, cu tot cu echipamentul lor din Occident. Noi oricum avem nevoie de această victorie, o altă șansă nu o să mai avem”, spunea vloggerul.

În același video, Tatarski s-a referit și la limba ucraineană despre care spune că nu există.

„Astăzi a fost o discuție pe internet, dacă oamenii ce provin din Ucraina (n.r.- și care trăiesc în Rusia) trebuie să învețe limba ucrainească. Sigur că nu. La nivel personal, toți cei care își doresc pot să învețe oricare limbă.

Însă statul rus nu trebuie să aloce bani pentru asta. Adică nu trebuie să cheltuim bani, dacă vreun nemernic aici, din considerentele sale ciudate, va vrea să învețe limba ucraineană. Acesta nu trebuie. Nu este o limbă a internetului, sau o limbă tehnică. Este o limbă a cântecelor la o masă. Această limbă nu e necesară nimănui. Este o limbă din folclor”, declara Tatarski.

Într-o altă înregistrare, de pe 30 martie, Tatarski vorbește cu biserica în fundal și-și exprimă speranța că situația de pe front se va schimba de curând iar rușii se vor ciocni cu „haholii” într-o luptă decisivă.

„Evenimente grandioase vor începe foarte curând. Mulți îmi scriu că am promis evenimentele grandioase după Anul Nou, dar nu s-a întâmplat nimic. Da băieți, așa se întâmplă, planurile se schimbă. Însă nu și de data aceasta.

Patrioții de pe partea de sud, din cea care încă se numește Ucraina, scriu despre dislocarea „cocoșilor” spre Herson, Lugansk, în apropierea de Harkov. Astfel, ne așteaptă evenimente grandioase, la care va trebui să participăm.

Frați și surori, rugați-vă pentru noi, ca Domnul să ne ajute să organizăm totul corect”, a spus bloggerul.

Genul acesta de retorică era folosită de Tatarski în majoritatea postărilor de pe Telegram. Un alt subiect despre care vloggerul a făcut mai multe postări se referă la batalionul Azov pe care, previzibil, îl consideră o „organizație nazistă”.