Pentru cei mai multi dintre romani, cumpararea unei case ramane la stadiul de simplu vis. Oamenii politici, cei care ar trebui sa faca in asa fel incat visul sa devina realizabil, nu stau insa cu mainile in san. Datorita lor, unele imobile aflate in proprietatea statului vor putea fi cumparate la preturi de nimic. Asta e vestea cea buna.

Vestea cea rea e ca imobilele ce vor putea fi luate pe preturi de nimic vor putea fi cumparate, conform legii, doar de catre partide.

Ieftin ca braga

Conform Legii 90/18 martie/2003, partidele politice au dreptul de a-si cumpara sediul in care-si desfasoara activitatea. La pretul de inventar al cladirilor, care e unul derizoriu, ce n-are de-a face cu pretul real, stabilit de piata imobiliara.

Pentru filialele partidelor parlamentare din Timis, legea nasita de majoritatea pesedista e mana cereasca. Cladiri din centrul Timisoarei care valoreaza pe piata imobiliara sute de mii de euro, unele poate chiar peste un milion de euro, sunt evaluate obligatoriu la sume cu care unii politicieni iau o masa la restaurant sau isi cumpara cateva perechi de sosete.

Mercurial

In timp ce cladirile din centrul orasului au ajuns sa se vanda cu 1.000 de euro/metru patrat, lista de preturi pentru partide pare desprinsa dintr-o alta epoca: 12.426.631 de lei pentru sediul PSD Timis de pe Bd. C. D. Loga nr. 40 (un imobil de aproape 1.000 de metri patrati, cu trei nivele, in centrul Timisoarei!); 551.224 de lei pentru sediul PNL Timis de pe str. V. Alecsandri nr.

2 (408 metri patrati, in centrul Timisoarei); 356.328 de lei pentru sediul PRM de pe str. Eneas nr. 28 (70 mp) si 193.087 lei pentru sediul peremistilor de pe str. Eugeniu de Savoya nr. 18 (115 mp, in centru) .

Cei mai "defavorizati" sunt democratii, care ar trebui sa scoata de la vistieria partidului 616.377.747 de lei pentru sediul din str. Marasesti nr. 12 (275 mp, in centru). Asta pentru ca sediul lor se afla la parterul unui bloc de locuinte relativ nou, care nu si-a depasit valoarea de amortizare.

Chirii de toata jena

Ca sa nu se streseze prea tare pana cand vor putea strange banii necesari pentru cumpararea sediilor, partidelor li s-a mai facut o favoare: spatiile le-au fost inchiriate la preturi de pomana. De exemplu, pentru cei aproape 1.000 de metri patrati ai sediului de pe Bd. C. D. Loga, PSD plateste 4.642.203 lei, iar pentru al doilea sediu, din Piata Libertatii, 936.145 lei.

PRM plateste 673.000 de lei pentru sediul de pe str. Eugeniu de Savoya si 339.000 de lei pentru cel de pe str. Eneas. PNL scoate din buzunar 1,2 milioane, iar PD - 1,6 milioane.

Ramane cum s-a stabilit

Pretul de achizitie al acestor sedii a fost calculat pe baza unei hotarari de guvern din perioada 1992-1994. Valoarea de inventar a fiecarui imobil a fost stabilita la data la care cladirea a intrat in patrimoniul Primariei Timisoara.

Pentru PSD, PNL si PRM, valoarea de inventar a cladirii nu se va mai actualiza, deoarece, conform legislatiei, durata de functionare si amortizare a cladirii a fost deja depasita!

PSD, SEDIU DE LUX

Partidul de guvernamant are, de departe, cel mai mare si mai luxos sediu din judetul Timis. Pentru ca nu-i era de ajuns, si l-a pastrat si pe cel vechi, din Piata Libertatii, mai mic, ce-i drept, dar situat si el in buricul targului. Sediul cel mare al PSD, de pe bulevardul C.D. Loga, masoara fix 955,27 metri patrati si este dispus pe trei nivele.

Primul nivel - subsolul - adaposteste organizatia de tineret. Cele sase incaperi - cate una pentru elevi, studenti, organizatia de tineret Timisoara, organizatia de tineret Timis, o sala de sedinte si un hol imens - depasesc ca dotare (calculatoare, televizoare, acces la Internet etc.) tot ce au celelalte partide parlamentare la un loc.

Cel de-al doilea nivel, parterul, are tot atatea incaperi, dar depaseste ca dotare organizatia de tineret. Aici se afla doua cabinete parlamentare (Petru Andea si Ovidiu Branzan), sala principala de sedinte, sediul departamentului de relatii internationale, al celui de analize si sinteze politice, precum si sediul organizatiei municipale a partidului. Ultimul nivel are 14 incaperi.

Pe langa birourile parlamentare (ale deputatilor Hildegard Puwak, Alexandru Sassu si Viorel Matei) si cele ale sefilor Dan Poenaru si Sorin Grindeanu (presedintele filialei, respectiv presedintele executiv), aici se afla si o sala de video-conferinte, cu camera web si un monitor cu cristale lichide ultimul tip.

In cladire se mai afla sediul organizatiei de femei a PSD Timis, biroul de presa si casieria.

ACASA LA LIBERALI

Sediile celorlalte partide parlamentare la un loc (PNL, PRM si PD) - fara a socoti UDMR, care foloseste ca sediu redactia unui ziar maghiar - au suprafata mai mica decat ultraluxoasa cladire a PSD de pe bulevardul Loga.

PNL se lauda cu un sediu de 408 metri patrati impartiti pe doua nivele (subsol si parter) si 7 incaperi: trei cabinete parlamentare (ale lui Ovidiu Draganescu, Viorel Coifan si Ioan Paun Otiman), o sala de conferinte si sedinte, un secretariat, o sala de audiente si un spatiu amenajat pentru secretariatul executiv al partidului. La subsol, liberalii nu tin decat arhiva partidului.

DEMOCRATII

Sediul democratilor timiseni este ceva mai mic decat cel al liberalilor si este si el situat pe doua nivele, subsol si parter. Ca si la colegii de alianta, subsolul este destinat arhivei de partid. La parter, sediul PD este impartit in cinci incaperi, cea mai mare fiind sala de conferinte si sedinte.

PRM x 2

Partidul Romania Mare are si el doua sedii. Evident, mult mai mici decat cele pesediste. Primul, situat in zona Pietei Uniriie, are suprafata de 115 metri parati si adaposteste cabinetele parlamentare, o sala de sedinte, un secretariat si un birou folosit pentru evidenta membrilor de partid.

Cel de-al doilea sediu, situat pe strada Eneas, este mai mic, avand o singura incapere de 70 de metri patrati.

GAURA LA BUGET

Viceprimarul Adrian Orza spune ca, daca partidele isi vor cumpara sediile, Primaria Timisoarei va avea mult de suferit la capitolul venituri, fiindu-i serios afectat patrimoniul. Doua dintre partidele parlamentare ar putea avea totusi probleme la achizitionarea sediilor, insa nu din cauza primariei. In cazul PSD, cladirea in care-si are sediul de pe Bd. C. D.

Loga face obiectul unui proces de revendicare, iar pentru cladirea in care-si are sediul filiala Timis a PNL, Primaria Timisoara se judeca cu fostul locatar, "Credit Bank".