Speranta Maria Ianculescu, ministrul Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA), a participat ieri la inaugurarea oficiala a Agentiei Regionale de Protectie a Mediului (ARPM) Bacau. Primul lucru pe care l-a facut ministrul de cum a intrat in municipiu a fost vizitarea societatilor Sofert si Letea.

Programul vizitei a fost modificat deoarece Speranta Maria Ianculescu a plecat la Slanic Moldova pentru a verifica actiunea de curatare a paraului Dobru, afluent al raului Slanic, poluat marti seara cu petrol.

Poluarea a avut loc in jurul orei 19,00 si a fost cauzata de spargerea unei conducte de 4 toli care transporta amestec de titei si apa sarata de la Parc 20 Slanic-Bai la Parc 4 Cerdac, apartinand Schelei Moinesti. Impactul asupra mediului s-a produs imediat.

Titeiul in amestec a afectat paraul pe o distanta de 1,5 km si raul Slanic pe o lungime de 3,5 km, insa cantitatea de petrol nu a putut fi apreciata.

Ieri, in jurul orei 12,00, cand ministrul Mediului a ajuns in Slanic Moldova, echipe ale Serviciului de Gospodarire a Apelor (SGA), ARPM, Garzii de Mediu si ale SNP Petrom desi luasera deja masurile urgente de stopare si reducere a poluarii, inca mai lucrau.

O vidanja de 12 tone pompa titeiul, iar 28 de muncitori aruncau baloti de paie pe cursul paraului ca sa impiedice scurgerea in aval a produsului petrolier. Pentru a diminua poluarea fusese folosita o substanta specifica de absorbtie- Spill Sorb. Au fost luate probe de apa din zonele afectate pentru a fi analizate in laborator, iar echipele mixte de lucru continuau sa monitorizeze paraul.

Ministrul mediului, Speranta Maria Ianculescu, a declarat: "Responsabilii Petrom care se fac vinovati de poluare trebuie sanctionati imediat de catre Garda de Mediu pentru ca au impurificat apa si solul. Masurile au fost luate la timp, dar Petrom trebuie sa faca o revizie a conductelor si instalatiilor ca sa nu se mai intample asa ceva in viitor".

Emil Vamanu, director al Directiei Apelor Siret, a precizat: "Desi au fost ridicate 18 baraje din baloti de paie si s-a reusit reducerea poluarii produse de amestecul de titei, SGA va continua sa monitorizeze zona pana cand nu va mai fi nici un pericol".

Intrebat de ministrul mediului care va fi valoarea amenzii aplicate Petrom, Marcel Morosan, comisar sef al Garzii de Mediu, a spus ca valoarea sanctiunii va fi stabilita numai dupa ce se va analiza intreaga situatie.

Deoarece, in urma analizelor facute, a reiesit ca a fost poluata doar apa, nu si solul, SGA a decis sanctionarea cu 5, 3 milioane de lei a directorului Schelei Moinesti, Constantin Paraoanu. Urmatoarea oprire a Sperantei Maria Ianculescu a fost la Bacau, la sediul ARPM, unde a participat la o sedinta de lucru cu directorii celor cinci agentii locale din Regiunea 1 Nord-Est.

Cu acest prilej, ministrul a comunicat noile atributii si obligatii ale agentiilor locale care sunt subordonate acum ARPM Bacau.

IMPORTANT! Reproducerea partiala sau totala a acestui text poate fi facuta numai cu acordul scris al Redactiei Desteptarea (dsa@desteptarea.ro).