Primarul Sibiului Klaus Johannis, a reusit sa obtina o victorie asteptata la alegerile locale, dar cu un rezultat zdrobitor in fata celorlalti contracandidati. Conform sondajului efectuat de SOBIS, dat publicitatii de un post TV local, cu o prezenta la urne de aproape 70 la suta, sibienii au decis, spun rezultatele partiale, in procent de 91 la suta, ca primar va fi tot Johannis.

Mai mult decat atat, sibienii au vrut ca si Consiliul Local sa fie dat pe mana sasilor, care au obtinut 63,2 la suta din voturi. La capatul opus succesului FDGR se afla esecul PSD, care nu a adunat voturi nici macar de la cati membri are in municipiul Sibiu, adica 9,8 la suta din voturi, ceea ce reprezinta 8.000 de oameni.

Candidatul PSD, Petre Inclezan, nu a adunat decat 3,4 suta din voturi, fapt care arata ca nici cei care au votat PSD la Consiliul Local nu au crezut in el ca primar. Alianta PD-PNL a obtinut rezultate de asteptat. Gheorghe Tuluc, fiind clasat pe locul 3 la fotoliul de primar, cu un procent, insa, destul de mic - doar 2,2 la suta din optiunile de vot.

Constantin Trihenea nu a primit nici el decat 1,1 la suta, iar la Consiliul Local, Alianta PD-PNL a adunat 14,7 procente. Ca si numar de consilieri locali, dupa primele estimari, Consiliul Local va fi format din 15 consilieri ai FDGR, 3 consilieri PSD, 3 consilieri PNL si 2 consilieri ai PD.

Johannis nu a avut emotii

Considerat nebun in urma cu cateva zile, cand afirma ca nu va fi turul doi la Sibiu, Johannis nu a avut emotii nici ieri, cand se anuntau rezultatele, decat in ceea ce priveste rezultatul final. Reprezentantii FDGR au asteptat la sediul din strada General Magheru primele rezultate ale alegerilor, iar la aflarea scorului de 91 la suta pentru Johannis, a inceput petrecerea.

Membrilor si simpatizantilor FDGR nu le-a venit, astazi, sa creada, cand au vazut ca si la Consiliul Local, si la cel Judetean, au rezultate de peste 63 la suta, ceea ce inseamna ca vor reusi sa controleze atat municipiul, cat si judetul.

Marele invins: PSD

Toti cei care si-au dat, ieri, dupa aflarea rezultatelor, cu parerea, au considerat ca votul pentru Johannis a fost, de fapt, un vot dat impotriva PSD. Presedintele PSD Sibiu, Gheorghe Suditu, a fost si el surprins de majoritatea covarsitoare in favoarea lui Klaus Johannis.

Viceprimarii Daniel Fantana si Ioan Banciu si presedintele Suditu au impartit amaraciunea infrangerii, la sediul organizatiei municipale a PSD. „Ma asteptam sa castige primarul Johannis, dar nu cu acest rezultat. Este mult prea mult si trebuie sa ne dea de gandit. In nici unul dintre sondaje nu am mai avut acest scor.

Este ciudat, dar departe gandul de frauda sau alte discutii", a declarat Gheorghe Suditu.

In judet, ca-n jungla

Daca, in municipiul Sibiu, miza nu era mare decat la Consiliul Local, iar probleme prea mari la sectii nu au fost, decat cele cauzate de hartia proasta folosita la tiparirea buletinelor de vot, pe care se imprima tusul, in judet, la tot pasul s-a votat dupa ureche.

La Orlat si la Gura Raului, spre exemplu, votul la dublu sau triplu, adica cate doua sau trei persoane intr-o cabina de vot, a devenit obisnuinta, iar, la un moment dat, nu se mai gaseau stampilele, motiv pentru care, la Gura Raului, s-a cerut chiar sistarea votarii.

Comparativ cu mediul urban, unde PSD-ul nu se bucura de succes, in mediul rural, toti cei aflati in jurul urnelor nu stiau alt nume, decat cel al partidului de guvernamant.

Sesizari privind neregularitati in exercitarea dreptului de vot au fost la Talmaciu, unde mai multi oameni de la caminul de la Raul Vadului, cu deficiente psihice, au fost adusi la vot, iar, la Dumbraveni, a avut loc un incident asemanator, mai multi tineri fiind impiedicati sa voteze, de catre conducerea unui centru mestesugaresc.

Noul Consiliu Local

FDGR

Klein Hans, Klemens Siegbert Kurt, Fritzmann Mariana Susana, Mathes Helmut Karl, Hermann Gerold, Wagner Raimar, Józsa Benjámin, Leopold Gerhard Csongor, Fodor Astrid Cora, Ionescu Liehn Rose Marie, Niedermaier Helmut Paul, Nowak Gertraud Elisabeta, Krech Gertrud, Pavel Anita si Birk Ecaterina.

PSD

Petre Inclezan, care a declarat ca va renunta in favoarea urmatorului clasat, respectiv Carmen Natea, urmat de Ioan Banciu si Gheorghe Suditu.

PNL

Gheorghe Tuluc, Hermann Fabini si Mitea Eugen

PD

Constantin Trihenea si Ion Ariton Conform legii administratiei 215/2001 din listele partidelor de pe care vor fi alesi viceprimarii vor mai intra inca doi consilieri locali.