Reprezentantii Companiei Coca Cola au profitat din plin de larghetea legislatiei romanesti pentru a fraieri pe toti cei care au crezut ca venirea investitorilor straini pe meleagurile mioritice ar putea transforma zona intr-un paradis al afacerilor.

Inertia directorului Constantin Badilita, suferind de boala Parkinson si a contabilulului sef Iosif Albert demonstreaza ca smecherii de la Coca Cola au hipnotizat pur si simplu conducerea Statiunii de Cercetare si Productie pentru Cresterea Bovinelor Dancu, mai mult decat generoasa daca i-a facut practic proprietari pe 9,5 hectare de teren din patrimoniul statului.

"Ei s-au declarat proprietari doar pe hartie, dar acest lucru nu are importanta. Noi suntem adevaratii proprietari ai terenului", a declarat cu seninatate contabilul sef al statiunii de cercetare Dancu.

Dusi cu vorba

Constient de faptul ca societatea pe care o reprezinta in contractul de asociere cu firma Molino este clar dezavantajata, contabilul Iosif Albert accepta situatia cu seninatate.

Asa ca a inghitit pe nemestecate gogoasa aruncata de reprezentantii Companiei de Imbuteliat Coca Cola Iasi cum ca firimiturile date Statiunii ca dividende se explica prin faptul ca firma a mers timp de sase ani in pierdere. "Noi am fost foarte intelegatori cu reprezentantii Companiei.

Ei ne-au spus ca societatea merge in pierdere si ca in momentul in care se va obtine profit vom beneficia si noi de dividendele care ni se cuvin. E de inteles, pentru ca nici Compania nu a avut profit", spune Iosif Albert.

Reamintim ca din profiturile uriase obtinute de catre Compania de Imbuteliat Coca Cola Iasi, Statiunea de Cercetare Dancu a primit in cursul anului 2003 doar 248 de milioane lei. Acestia sunt de altfel singurii bani incasati pe toata perioada de 12 ani de cand Coca Cola s-a oplosit pe meleaguri moldave.

Gogoasa este cu atit mai umflata cu cat Compania Coca Cola nu apare deloc restanta pe site-ul Ministerului de Finante, ceea ce demonstreaza clar ca nu a inregistrat pierderi.

Teren gajat de trei ori

Presupunand insa ca societatea a mers in pierdere, faptul ca a reusit sa beneficieze de inca doua imprumuturi bancare externe (pe langa primul, de 12 milioane dolari) este de-a dreptul bizar.

Tupeul celor de la Coca Cola a fost impins atat de departe incat acestia s-au folosit in mod grosolan de acelasi teren aflat in proprietatea Statiunii de Cercetare si Productie pentru Cresterea Bovinelor Dancu pentru a mai contracta doua imprumuturi de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare.

Primul imprumut, in valoare de 12 milioane dolari a fost contractat in 6 august 1993 si a fost folosit la finantarea si punerea in functiune a fabricii de imbuteliere de la Iasi. Al doilea, in valoare de 11 milioane dolari a fost folosit in scopul de a amplasa fabrici de imbuteliere in Oradea si Timisoara.

Conform afirmatiilor contabilului sef al statiunii, Iosif Albert, al treilea imprumut, in valoare de 6 milioane dolari, a fost folosit cu scopul de a moderniza fabricile din Timisoara, Oradea si Chisinau. Toate aceste imprumuturi au avut drept garantie terenul de la Iasi.

"ªtiu ca au facut acest imprumut, dar l-au folosit in scopuri strict delimitate, pentru a ridica fabricile din Timis si Bihor si, din cate imi amintesc, s-au folosit bani si pentru fabrica din Chisinau. Mai stiu ca mai exista companii deschise la Moscova si in Siberia", a declarat Iosif Albert.

Inca sase milioane de dolari

Conform afirmatiilor contabilului sef, acesta nu a avut cunostinta decat de ultimul imprumut contractat de reprezentantii Coca Cola, mai exact de de cel din 1996, in valoare de sase milioane de dolari. Iosif Albert este la curent cu o parte din modificarile survenite in cadrul marii Companii Coca Cola.

Faptul ca societatea din Iasi a fost inghitita de catre Compania din Bucuresti se datoreaza, din punctul de vedere al acestuia, punerii in aplicare a restructurarii economice a firmei Coca Cola. "Moldova nu merge foarte bine din punct de vedere economic. Ni s-a spus ca vanzarile sunt foarte slabe.

Acesta a fost motivul pe care l-au invocat reprezentantii Coca Cola pentru mutarea afacerilor la Bucuresti. De aceea, toate cartile de munca au fost transferate la Bucuresti, iar fabrica de la Iasi a fost transformata intr-un simplu punct de lucru. Este normal ca, din acest punct de vedere, aici sa nu mai figureze nici un angajat", a declarat contabilul sef al Statiunii de Cercetare Dancu.

Coca VASILENCU

Gabi COHUT