Vizita noului ministru al Administratiei si Internelor la Constanta a generat un val de zvonuri si presupuneri cu privire la intentiile sale fata de conducerea Politiei constantene. Poate ca, in alt context, evenimentul ar fi fost privit cu detasare, dar pe fondul ultimelor incidente, o prezenta atat de importanta a fost ca un dus rece, in special pentru subordonatii sai.

Ministrul Marian Saniuta a aparut, insa, la conferinta de presa complet relaxat, insotit de secretarul de stat in Ministerul de Interne, Toma Zaharia. Alaturi de ministru au mai fost prezenti prefectul judetului Constanta, Gheorghe Martin, si chestorul Traian Jipa. Ministrul si-a explicat vizita prin aceea ca a dorit sa cunoasca, la fata locului, realitatile judetului Constanta.

Marian Saniuta a spus ca s-a intalnit, astazi, cu reprezentantii tuturor structurilor subordonate Ministerului de Interne si cu cei ai administratiei locale si a primit informari legate atat de problemele economice si sociale ale Constantei, cat si de ordine publica.

Aluzia a fost subtila, insa a fost priceputa usor, Saniuta dand de inteles ca a cerut si lamuriri referitoare la evenimentele ce au daunat sigurantei publice in ultimele saptamani si despre modalitatea cum au fost acestea rezolvate.

Concluzia: impreuna cu secretarul de stat Toma Zaharia, la cererea chestorului Traian Jipa, s-a hotarat suplimentarea, din partea Ministerului Administratiei si Internelor, a fortelor din dispozitivul de ordine publica a Constantei.

O alta consecinta a incaierarilor de strada va fi redistribuirea fortelor politienesti in campul muncii, probabil urmand a se pune accent pe prevenirea si aplanarea operativa a „ciocnirilor“ de acest gen si pe prevenirea furtului de produse petroliere din magistrale. Nu in ultimul rand, oficialul a solicitat politistilor mai multa atentie in relatia cu cetatenii.

In ciuda incidentelor ce au adus o grava atingere imaginii Politiei, perceputa in aceste ultime doua saptamani ca o organizatie neputincioasa in fata reactiei interlopilor, ministrul si-a exprimat dimpotriva convingerea ca Politia si Jandarmeria pot gestiona foarte bine situatiile de acest gen si ca au atat efectivele, cat si dotarea necesara pentru a le tine piept.

Ca urmare, Marian Saniuta a adresat un indemn atat turistilor romani si straini, cat si investitorilor, sa nu se sfiiasca sa se indrepte spre Constanta, deoarece sunt in perfecta siguranta. Unul dintre putinele indicii pe care ministrul le-a dat, astfel incat sa ne dam seama ca stie ce evenimente au stat in ariergarda venirii sale in Constanta, a fost referirea la societatile de paza.

Saniuta a spus ca politistii trebuie sa „reconsidere“ relatia lor cu aceste firme de bodyguarzi, in sensul ca de ambele parti trebuie sa se depuna eforturi comune pentru asigurarea unui climat de ordine publica in Constanta.

Reamintim ca un echipaj al „Zip Escort“ se afla duminica seara la „Beta“, in timp ce interlopii se luptau cu sabiile, dar nu au intervenit pentru aplanarea conflictului.

Cele trei intrebari catre ministrul Saniuta

In finalul conferintei, ministrul le-a oferit prilejul jurnalistilor prezenti in sala de conferinte a Inspectoratului de Politie al Judetului Constanta prilejul de a-i formula… trei intrebari. De ce numai trei? Probabil este o cifra norocoasa pentru Saniuta sau poate ca oficialul era presat de timp. N-ar fi fost o problema.

Insa, dupa ce ca s-a aratat zgarcit cu intrebarile, ministrul s-a dovedit de-a dreptul avar si cu raspunsurile. La prima intrebare, referitoare la schimbarea din functie a comisarului-sef Ioan Balanuta, comandantul Politiei Municipiului Constanta, ministrul a spus ca nu s-a gandit inca la un interimar, dar ca problema va fi discutata.

Cea de-a doua intrebare a fost legata de identitatea agresorilor de la „Beta“, moment in care raspunsul a fost „pasat“ chestorului Traian Jipa. Trebuie mentionat ca inspectorul-sef al I.P.J.

Constanta raspunde la intrebarile mass-media, formulate si reformulate pe aceeasi tema de sase zile, fara pauza, punctul sau de vedere fiind cunoscut, iar ziaristii asteptau sa auda ce avea de spus oficialul. Cu toate acestea, tot comandantul Politiei Judetene a fost scos la interval.

Jipa a declarat ca au fost identificati 19 autori ai faptei de la terasa „Beta“, iar alti doi sunt disparuti de la domicilii, iar la momentul potrivit numele lor vor fi mediatizate.

Cea de-a treia intrebare a fost legata de reorganizarea serviciului de protectie interna, ceea ce i-a dat prilejul ministrului sa-si reaminteasca de unde a venit, respectiv Ministerul Integrarii Europene, ceea ce l-a determinat sa precizeze ca si aceasta modificare este in concordanta cu normele U.E.

P.S.: Tinem sa mentionam ca, vineri, cu cateva ceasuri inainte de sosirea ministrului Administratiei si Internelor, orasul era intesat cu politisti. Pana si dube ale Politiei de Frontiera patrulau de zor, incurcand circulatia si asa aglomerata. Probabil de aceea a apreciat Marian Saniuta ca ordinea publica din Constanta nu prezinta deficiente.

Pe aceasta cale, ii cerem ministrului sa dea mai des ochii cu litoralul, poate asa ne vom simti si noi mai in siguranta.