In ultimii trei ani, politistii clujeni si cei de la Combaterea Crimei Organizate si Antidrog au confiscat zeci de masini, unele dintre ele marci prestigioase, VW, Audi, BMW, Ford etc, insa majoritatea neimatriculabile. Masinile confiscate au fost preluate, potrivit legii, de Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Cluj, care le-a scos la vanzare prin licitatie publica.

Alaturi de masinile confiscate de politisti, DGFP Cluj a scos la vanzare si autovehiculele abandonate sau confiscate in vama.

Bijuterie 4x4

Dintre masinile pe care Finantele clujene le-au scos la licitatie in ultimii trei ani, cel mai valoros autovehicul, un jeep Hyundai Galloper, productie 1999, in valoare de 795 de milioane de lei, confiscat in 2001 de IPJ Cluj, a ajuns la Secretariatul General al Guvernului (SGG), prin atribuire gratuita.

Si asta dupa ce comisia interministeriala de pe langa SGG, care se ocupa cu repartizarea bunurilor confiscate, a hotarat, in cursul lunii februarie 2002, ca SGG, condus la vremea respectiva de Serban Mihailescu, poreclit Miki Spaga, are mare nevoie de respectiva bijuterie pe roti.

Guvernul: "Masina este la Cluj"

ZIARUL CLUJEANULU a contactat Biroul de presa al SGG pentru a afla care este situatia jeepului Hyundai si cine este angajatul Secretariatului care a avut nevoie de aceasta masina. Alexandru Vasile, din cadrul Biroului de presa al SGG, le-a declarat reporterilor de la ZIARUL CLUJEANULUI ca masina a ajuns intr-adevar in curtea institutiei, dar ca n-a stat decat maximum doua luni.

"Jeep-ul respectiv a fost solicitat de Prefectura Cluj, prin doua adrese semnate de prefectul Vasile Soporan. A fost trimis, iar acum este acolo, la Cluj", a spus angajatul SGG.

Prefectura: "La noi nu este"

Stupoare! Actualul prefect, Valentin Cuibus, neaga faptul ca Prefectura are in dotare Hyundai-ul trimis de SGG. "In 2002, au fost facute doua adrese, in 11 martie si in 23 aprilie, prin care Prefectura solicita respectivul autovehicul de teren, dar nu l-a primit niciodata. Nu stiu unde este.

Poate o fi ajuns altundeva, dar la noi sigur nu este", a declarat Cuibus pentru ZIARUL CLUJEANULUI.

A disparut si dovada

Pentru a afla unde se afla jeep-ul, ZIARUL CLUJEANULUI a luat din nou legatura cu Biroul de presa al SGG.

"Nu se poate sa nu fi ajuns la Cluj! Din actele noastre reiese ca a fost trimis", a incercat o explicatie Alexandru Vasile, adaugand ca, pentru veridicitatea spuselor sale, va trimite prin fax redactiei ZIARULUI CLUJEANULUI documentul care probeaza ca SGG a trimis jeep-ul inapoi la Cluj.

Cu toate acestea, pana la ora 23, actul nu ajunsese la ZIARUL CLUJEANULUI. La fel ca cum s-a intamplat si cu jeep-ul Hyundai, care se pare ca s-a pierdut pe drum. Ori, poate nu s-a pierdut, ci se afla bine-mersi in curtea vreunui angajat de la Guvern.

____________________________________

"Acum aud pentru prima oara ca la Prefectura am avea un jeep Hyundai. Va spun sigur: nu-l avem. Sincer, sunt interesat sa stiu unde se afla, din moment ce a fost solicitat de Prefectura Cluj. Poate aflam impreuna"

Valentin Cuibus, prefectul judetului Cluj

____________________________________

Masina de lux pentru comuna lui Nastase

Ca Secretariatul General al Guvernului ia, cu titlul gratuit, masinile cele mai "bengoase", o demonstreaza si situatia de la Timisoara.

Comisia interministeriala a atribuit Secretariatului General al Guvernului patru autovehicule de lux: un autoturism Porsche 911 in valoare de 3 (trei) miliarde de lei, un Nissan Terano (578 milioane de lei), un VW Passat (364 milioane de lei) si un autobuz MAN, evaluat la 180 milioane de lei.

Masinile erau confiscate si se aflau pe listele Directiei de Finante Timis pentru a fi scoase la licitatie. Interesant este ca autoturismul VW Passat a fost repartizat ulterior Primariei Tartasesti, comuna natala a premierului Adrian Nastase.

_____________________________________

Masinile vechi raman la Cluj

In ultimii 3 ani, Directia Generala a Finantelor Publice Cluj a scos la licitatie sute de autovehicule, insa n-a reusit sa vanda decat 34, valoarea incasata fiind de un miliard de lei. "Sunt masini neimatriculabile, unele chiar 30 de ani vechime. Pentru unele a trebuit sa organizam mai multe licitatii, pentru ca nu le-a luat nimeni.

Ce le mai multe s-au vandut pentru piese de schimb", a declarat Vasile Trif, seful Biroului Bunuri Confiscate.

______________________________________

Cine-mparte, parte-si face

Potrivit Ordonantei 128/1998, bunurile confiscate se valorifica de Ministerul Finantelor si de directiile judetene din tara.

Conform aceleiasi ordonante, "Ministerul Finantelor poate transmite sau, dupa caz, propune Guvernului transmiterea cu titlu gratuit a unor bunuri (...) astfel: a) Secretariatului General al Guvernului – autovehicule, ambulante, (...), ambarcatiuni si motoare atasabile acestora (...)". Ordonanta mai spune ca repartizarea bunurilor prevazute la al.

(1), litera a) se face de catre o comisie interministeriala, constituita prin decizie a primului ministru.

______________________________________

Jeep-ul de care s-a indragostit Guvernul

Autovehicului Hyundai Gallpoper 2,5 TD care a ajuns la Secretariatul General al Guvernului este fabricat in 1999 si, dupa expertiza facuta de specialistii Directiei de Finante Cluj, costa 795 de milioane de lei.

Este un vehicul cu tractiune 4x4, cu o structura robusta si capacitatea de tractare de 3 tone. Motorul turbodiesel de 2,5 l, care dezvolta o putere de 73 kw (99 CP), consuma 11,8 litri motorina/100 km.