Parintii bebelusului Ferendino au fost nevoiti sa mai treca peste inca un moment dificil: efectuarea necropsiei cadavrului, etapa ce a avut loc pe 16 august 2004. Coplesita de durere, mama si-a luat copilul inghetat in brate si l-a condus in camera unde urma sa fie supus procedurilor de rigoare.

Durerea parintilor cauzata de moartea copilului i-a determinat pe acestia „sa mearga pana in panzele albe", pana li se face dreptate.

Mult asteptata si tergiversata necropsie a cadavrului micutului Ferendino s-a desfasurat ieri, 16 august, la morga Spitalului Judetean Constanta. Cu toate acestea, inca se mai jongleaza cu procedura de inaintare a anchetei.

Ba cazul este incredintat Parchetului, ba este, in clipa urmatoare, al politistilor, criminalistul insarcinat cu anchetarea dosarului nefiind dispus sa ofere informatii despre acest lucru si nici cu privire la derularea anchetei.

In cele din urma, ni s-a adus la cunostinta ca, totusi, cazul va ramane in continuare in mainile celor de la Criminalistica. De asemenea, expertiza medico-legala a cadavrului trebuia efectuata de o comisie mixta, din care sa faca parte si un medic legist din Tulcea sau Bucuresti.

In cele din urma, procedura a fost realizata doar de medicii legisti din Constanta, absenta medicului „neutru" nefiind motivata sub nici o forma.

Din comisia de expertiza au facut parte Stefan Botez, seful Serviciului de Medicina Legala Constanta, si Gabriela Gasca, medic legist in cadrul aceleiasi institutii.

La solicitarea mamei copilului, din comisia de expertiza au mai facut parte si doi medici legisti particulari, Dan Gheorghiu si Mihai Onciu, „pentru a nu exista suspiciuni cu privire la rezultatele necropsiei", a mentionat Ionut Ferendino, tatal bebelusului.

Singurii care ne-au oferit informatii in legatura cu rezultatele preliminare ale necropsiei au fost expertii particulari Mihai Onciu si Dan Gheorgiu. „Decesul a fost cauzat de o complicatie a unei ileite necrozate, complicatie a unei hernii inghinale dreapta.

Interventia chirurgicala a fost tardiva si daca ar fi fost facuta in momentul internarii, asa cum este normal in cazul unei ocluzii intestinale, sansele de supravietuire ale sugarului ar fi crescut considerabil.

Cert este ca diagnosticul de hidrocel, stabilit initial, a fost gresit. Daca micutul nu ar fi facut acea complicatie, cu siguranta ar fi putut supravietui operatiei", a mentionat medicul legist Dan Gheorghiu.

Cei doi medici particulari au fost solicitati de Elena Ferendino, mama copilului, printr-o cerere scrisa adresata comandantului Politiei Municipiului Constanta.

„Am convingerea ca se va incerca ascunderea adevarului privind cauzele mortii fiului meu si doresc aflarea adevarului si tragerea la raspundere a vinovatilor", a fost motivul invocat de Elena Ferendino cu privire la participarea expertilor particulari.

In schimb, expertii medico-legali din partea SML Constanta nu au vrut sa declare nimic in fata presei, pe motiv ca daca ar dezvalui rezultatele necropsiei, ar putea fi chiar ei „incriminati penal", asa cum declara Stefan Botez, seful SML Constanta.

Certificatul de deces si fisele medicale confirma suspiciunile parintilor

In clipa de fata, cea mai mare dorinta a Elenei si a lui Ionut Ferendino este sa se faca dreptate in cazul mortii fiului lor. Reprezentantii presei nu au avut acces la cea de-a doua fila a foii de observatie, despre care tatal copilului si surse din Politie sustin ca ar fi suferit o modificare a diagnosticului de operatie stabilit initial.

Totusi, a fost posibila consultarea si fotografierea altor acte, aproximativ la fel de relevante in acest sens. Astfel, la dispozitia noastra a fost pus actul de deces, precum si o foaie de observatie intocmita de medicul sef Constantin Tica, in data de 11 august a.c., in care este inscris rezultatul consultului micutului Ferendino din ziua respectiva.

In foaia cu pricina, intocmita cu doua zile inainte de decesul copilului, medicul Tica il diagnosticheaza pe Ferendino Alexandru, in varsta de doua luni, cu „hidrocel bilateral ce necesita supraveghere. Reevaluare peste o luna". Nici macar in momentul internarii medicul Tica nu s-a dat inapoi de la a sustine diagnosticul stabilit ulterior.

In schimb, in certificatul de deces, cauza directa a mortii este considerata "starea toxico-septica" a copilului, cauzata de o „ileita acuta post hernio-inghinala", ulterior operata. Aceste acte, precum si afirmatiile medicului legist Dan Gheorhiu stau drept marturie asupra faptului ca parintii copilului nu au facut tam-tam fara rost.

Contactata telefonic, Gabrielei Dascal, presedintele Colegiului Medicilor din Constanta, i s-a adus la cunostinta situatia cu lux de amanunte.

Cu toate acestea, singura ei explicatie cu privire la cele semnalate a fost aceea ca "sunt situatii in care diagnosticul, mai ales in astfel de cazuri, este greu de stabilit.

" Totodata, presedintele Colegiului Medicilor din Constanta afirma ca masurile de suspendare a dreptului de practica medicala in cazul doctorului Constantin Tica, daca se stabileste cu certitudine ca este vorba despre o eroare profesionala, se vor lua doar in urma depunerii unei sesizari la Colegiul Medicilor.

Mai mult, reporterii Replica au aflat ca medicul Tica se afla in concediu in ziua in care l-a operat pe micutul Ferendino. Gabriela Dascal ne-a asigurat ca acest lucru „este la limita legalitatii, neexistand, insa, nici o reglementare legala cu privire la exercitarea profesiei pe durata concediului.

Cine ii poate spune medicului Tica ce sa faca, atata timp cat el este medic sef al Clinicii de Pediatrie?" ne intreaba revoltata aceasta. La aceste intrebari, din pacate, ne abtinem sa raspundem.

Este evident insa faptul ca adevaratii responsabili incearca sa musamalizeze situatia si nu dau doi bani pe faptul ca un copil de doar doua luni a tras cu dintii de viata, a trecut cu brio peste cinci stopuri cardiace si la al saselea a cedat, din cauza unui diagnostic eronat.