Inainte de 1989, obtinerea unui pasaport era un lucru imposibil. SI aceasta, intrucit politica statului permitea eliberarea unui asemenea act doar daca deplasarea se facea in interes de

serviciu si, in conditii cu totul speciale, in cazul unei excursii. In acest ultim caz, se obtinea un pasaport comun, cei care tineau mortis sa ramina pe teritoriul strain fiind obligati sa accepte situatia de a nu avea asupra lor nici un act de identitate, deci de a sta ilegal. Acesta este doar unul dintre motivele pentru care putini au reusit sa ,,evadeze’‘din Romania.

Dupa Revolutie, toate persoanele fizice au obtinut dreptul de a detine un pasaport, numarul celor care au plecat si au ramas in alte tari fiind urias. Dupa 15 ani, statul pare ca vrea sa se intoarca spre politica ante- decembrista. Prin alte metode.

Locul unde legea nu mai inseamna nimic

La Iasi, termenul de asteptare pentru eliberarea pasaportului este inadmisibil de mare, desi legea prevede eliberarea actului international de identitate in cel mult 20 de zile de la depunerea cererii. Tot in lege scrie ca neacordarea in termenul prevazut constituie refuzul eliberarii si acesta trebuie sa aiba la baza motive serioase.

La Iasi, insa, de citiva ani, o structura a statului incalca sistematic legea. Din motive care nu o scuza, ci o acuza. Tocmai de aceea, printr-o ordonanta de urgenta care a intrat in vigoare in luna iunie a acestui an, Directia Generala de Evidenta Informatizata a Persoanei (DGEIP) a fost desfiintata. Pe motiv de incompetenta.

Mai exact, nici una dintre structurile subordonate forului central nu a reusit, in ultimii ani, sa se organizeze in asa fel incit cetateanul sa poata primi pasaportul in termen legal. ,,In toate judetele sint probleme, pentru ca sint putine cadre. Tocmai de aceea s-a optat pentru o orientare catre autoritatile publice locale.

Insa vreau sa stiti ca, din punctul nostru de vedere, s-a facut mai mult decit s-a putut face’‘, ne-a explicat inspectorul principal

Mariana Alexandreanu, ofiter de presa al DGEIP. Toate incercarile de pina acum de a fluidiza si de a rezolva in timp util cererile au fost sortite esecului, iar Prefectura va avea misiunea de a reorganiza sistemul si de a-l face functional. Deocamdata, insa, in asteptarea normelor metodologice, nu se poate face mare lucru. Si nici nu lasa cineva impresia ca ar vrea sa faca.

Pentru ca, de aproape doua luni, administratia publica locala nu a fost in stare sa gaseasca un spatiu potrivit pentru ghiseul unic prevazut in ordonanta de urgenta din iunie. Discutii au fost, e drept, dar singura varianta pe care au gasit-o alesii locali a fost un spatiu la marginea orasului, in zona industriala. O amplasare jenanta pentru un oras ca Iasul.

Spatiu imens si adio ifose

Pentru ca un ghiseu unic sa poata fi infiintat si sa acorde populatiei toate serviciile de evidenta a persoanei este nevoie de un spatiu urias.

Si aceasta, intrucit cinci servicii vor functiona acolo, pentru eliberarea cartilor de identitate, a pasapoartelor, a permiselor de conducere, a certificatelor de inmatriculare si pentru inregistrarea in evidente a strainilor sau repatrierea celor care intentioneaza sa se restabileasca in Romania. Acum, cei care lucreaza la Serviciul

de Evidenta Informatizata a Persoanei au un comportament aberant in relatia cu solicitantii de acte. Vor sa arate ca isi urasc efectiv munca si ca iti fac o favoare ca ,,te ajuta’‘sa-ti obtii actele la care ai dreptul.

Hirtii trintite pe birou, gemulete trintite in nas cind s-a facut ora de final de program sau chiar si mai inainte, tipete trintite in obrazul contribuabilului de dincolo de ghiseu, aroganta nemasurata si, uneori, chiar si nesimtire.

Toate din partea unor functionari care nu pot pricepe sub nici o forma ca sint platiti din buzunarele noastre sa ne explice frumos ce avem de facut si sa nu se enerveze din orice nimic. Si atit. Nu au fost pusi acolo ca sa ne dea dureri de cap inutile.

Baza de date in locul unui munte de fise

Ca ziarist, am avut ocazia de citeva ori sa intru in spatele ghiseelor ingramadite de la Pasapoarte, cu care s-au obisnuit deja iesenii. M-a ametit multitudinea de acte si de dosare raspindite peste tot. Unele imagini sint socante. Dintr-un hol luminos am trecut, parca, in cu totul alta lume.

Usa s-a deschis si, la nici jumatate de metru, in fata, accesul era blocat de un dulap cu aspect de vestigiu antic. Trecind pe dupa dulap, am nimerit intr-o camera plina cu obiecte identice de mobilier, ticsite de cutiute in care se gaseau ingramadite zeci de mii de fise. Mici, dreptunghiulare, cu colturile indoite si ingalbenite de timp.

Undeva, intr-un colt, linga o masa mica, un functionar cu parul albit de vreme mi-a zimbit amabil, remarcindu-mi stupefactia. Facea niste verificari, care, de altfel, se fac pentru fiecare persoana care vrea sa obtina pasaport. ,,Aceasta situatie este in toata tara, nu numai la Iasi este acel munte de fise. Asa se lucreaza’‘, ne-a mai spus inspectorul principal Mariana Alexandreanu.

Desi tehnologia informatica permite crearea unor baze de date virtuale care sa inlocuiasca activitatea de ,,soarece de biblioteca’‘, evidenta populatiei din toata tara lucreaza cu mijloace rudimentare. Asa se explica timpul pierdut cu verificarea celor care depun cereri si lunga perioada de asteptare pina sa le vina rindul.

Ca la noi, la nimeni

La SEIP Iasi, ,,neuronii se leaga altfel decit ar fi normal’‘, aceasta era parerea fostului ministru al Administratiei si Internelor, Ioan Rus, in ultima vizita pe care a facut-o la Iasi. De atunci, s-au

schimbat si ministrul si seful de la SEIP. Situatia s-a imbunatatit la buletine si la inmatriculari, dar la pasapoarte s-a inrautatit vizibil. Dovada ca o serie de neuroni de la SEIP Iasi se leaga tot altfel

decit ar fi normal. Situatie unica in tara: te duci azi sa iei cererea pentru pasaport sI primesti programare sa vii sa o depui peste doua luni. Apoi alta luna de asteptare. Desi e ilegal sa ti se dea dupa 30 de zile pasaportul, exista scuze.

Aceleasi si la fel de plictisitoare sI incredibile: ,,ni s-a stricat aparatul’‘, ,,nu mai avem folie’‘, ,,nu mai este tus, ca nu sintem aprovizionati periodic’‘ori ,,s-a terminat hirtia’‘. Scuze care, de altfel, nici nu ne privesc, pentru ca am scos deja din buzunar aproape un milion de lei, cit costa eliberarea actului.

In celelalte judete s-au incercat tot felul de metode ca sa fie evitata aglomerarea. Nu s-a reusit, dar cel putin nu exista aceasta debandada intinsa pe parcursul a trei luni. Suprinzator este faptul ca, in ciuda semnalelor repetate ale presei, a fost mentinuta masura programarilor. Dovada ca cineva crede ca este un lucru bun. Dimpotriva! ,,S-au facut schimbari la Iasi, a fost adus alt sef.

Daca nici acesta nu va dovedi ca se descurca, va fi schimbat si el’‘, ne-a mai spus ofiterul de presa al DGEIP.

Omul de rind prefera sa stea cu noaptea in cap la un rind, sa se inscrie pe o lista, asa cum se intimpla anul trecut, in iarna, sa stie ca dimineata a depus cererea si ca in scurt timp are actul, decit sa stea de trei ori la acelasi rind, o data sa fie programat, inca o data sa i se primeasca dosarul si a treia oara sa-si ridice pasaportul. SI apoi, timpul pierdut cine il despagubeste?

Cooperativa ,,Munca in Zadar’‘

In mod normal, fiecare persoana ar trebui sa solicite eliberarea pasaportului nu cind are nevoie repede, ci din timp, ,,pentru orice eventualitate’‘. Insa pentru multi ieseni, contravaloarea pasaportului inseamna o treime din salariu si nu convine nimanui sa arunce banii pe geam daca nu-l impinge nevoia.

Pe de alta parte, unii prevazatori s-au pomenit ca, abia ce si-au scos pasapoarte, a trebuit sa le schimbe, pentru ca aparuse alt model. Si acum circula un zvon privind o schimbare iminenta a actualului tip de pasaport, desi nu exista nici o informatie oficiala in acest sens. Cu alte cuvinte, bani dati degeaba si cooperativa ,,munca in zadar’‘.

De aceea, pasaportul ,,se face’‘cind ai nevoie de el. In plus, in ultima perioada, in special vara, numarul cererilor este si mai mare, ca urmare a faptului ca multi romani care muncesc in strainatate vin sa-si schimbe actele internationale de identitate. ,,Numarul solicitarilor este foarte mare, din ce in ce mai mare, in ultima perioada.

Insa noi am ramas aceiasi, la fel de putini’‘, recunoaste inspectorul principal Mariana Alexandreanu.

Bursa spagilor a crescut proportional cu cererile

In medie, la Iasi se elibereaza 150 de pasapoarte pe zi – cel putin asa sustine comisarul Mihai Hudisteanu, seful SEIP Iasi. Despre eventualele spagi, purtatorul de cuvint al DGEIP spune ca de auzit, se aud mereu multe. ,,Zvonurile circula. Daca, atunci cind se fac verificari, nu mai spune nimeni nimic, nu avem ce sa facem’‘, ne-a declarat inspectorul principal Alexandreanu.

In oras, insa, se stie foarte bine ce trebuie sa faci daca nu te descurci cu obtinerea pasaportului si daca ai nevoie de el cit mai repede cu putinta. Primul pas este sa apelezi la o cunostinta sus-pusa prin vreo firma mare din oras, care sa aiba niste relatii pe la Pasapoarte. Daca itI merge, atunci scapi ieftin – doar o atentie, ceva.

Lucrurile se complica dupa ce ai epuizat lista cu numere de telefon si toti ti-au dat acelasi raspuns: ,,nu pot, imi pare rau, nu mai stiu acum pe nimeni acolo’‘. Atunci incepi sa intrebi cu disperare in stinga si in dreapta cum te poti ,,orienta’‘si te arati dispus sa dai si bani pentru asta.

Cum functioneaza lucrurile acolo, ne-a explicat un taximetrist amabil, cu ceva cunostinte in ,,domeniu’‘. ,,Ca sa treci de rind, te ajunge si pina la 150 de euro.

50 de euro dai daca ai noroc sa intervina pentru tine cineva la vreo cunostinta, insa nu prea cred eu ca banii astia ajung la cineva din interior, ci doar si-i pastreaza cel care te ajuta ca dosarul sa treaca in fata celorlalti. Toata afacerea te poate ajunge pina la 400 de euro, depinde de numarul intermediarilor care sint pina la masina aia de facut pasapoarte.

Stiu ca seful de acolo (de la Pasapoarte – n.r.), daca te cunosti cu el, te ajuta de maxim cinci ori. A sasea oara, daca te duci, te da afara’‘, ne-a lamurit barbatul, tocmai cind treceam pe linga coada imensa de la Serviciul de Pasapoarte.

,,Spioni’‘infiltrati, atinsi de coruptie

Daca unii dintre cei aflati in sistem ar spune ca vorbele taximetristului sint o gogorita sau zvonuri sau cine mai stie ce, realitatea este, insa, cu totul alta. Pentru ca, recent, un nou control a venit la Serviciul de Pasapoarte. Ca de obicei, rezultatele acestuia nu se dau publicitatii, iar eventualele sanctiuni se afla din comunicatele DGEIP sau de la ,,surse’‘, mult mai tirziu.

In plus, de ceva vreme, ,,spionii’‘din serviciile de protectie interna stau cu ochii atintiti pe tot ce se intimpla la SEIP. Si cu urechile, bineinteles. ,,La telefon vorbim doar codificat, asa mi-a zis omul meu sa fac, totul se discuta fata in fata, ca sa fim siguri ca nu ne

aude nimeni. Sint citiva infiltrati acolo si le este frica celorlalti sa nu aiba probleme. Iaca, te duci la inchisoare pentru citiva euro acolo si nu se merita’‘, ne-a mai lamurit taximetristul. Numai ca cei ce se ocupa cu protectia interna la SEIP n-au prins mai nimic. Explicatia nu e cea care le-ar conveni unora, adica faptul ca nu se dau spagi, ci alta. Uluitoare.

Coruptia i-a atins si pe

asa-zisii spioni. Daca ajungi la ei, cu 50 de euro iti faci pasaport mai repede, chiar si in citeva zile, in functie de graba.

Procurorii, legati de miini si de picioare

Procurorii care se ocupa cu astfel de cazuri cunosc foarte bine situatia, insa nu pot face absolut nimic. Pentru ca nu se pot infiltra si nu pot face singuri toata ancheta.

,,Cei care au venit in control dupa scandalul izbucnit cu cazul Antal nu ne-au ajutat cu absolut nimic, ba, mai mult, am avut impresia ca incearca sa ne ingreuneze activitatea’‘, ne-a declarat un magistrat iesean, vizibil deranjat de situatia grava de la Evidenta Populatiei.

Ca urmare, in toata povestea actelor de identitate eliberate altor persoane decit trebuia, acarul Paun a fost un biet subofiter de la Tirgu Frumos. Nimeni altcineva din SEIP Iasi nu a fost pus sub acuzare in legatura cu acest caz. Mafia nu a putut fi invinsa, iar ,,sacalii’‘au ramas. Fostul sef, comisarul Ioan Curcan, s-a ales cu demiterea.

Nu pentru vreo implicare in nereguli, ci pentru ca nu si-a dat seama ca cei din jurul lui faceau matrapazlicuri. Cine si ce spagi a luat, nu prea se stie. Cu siguranta, imaginea Romaniei a ramas tot patata in ochii occidentalilor. Care, dupa cum afirma unii ofiteri de politie, au fost cei care au tras primele semnale in privinta actelor cu identitati false emise de statul roman.

,,Te iau de par si te tirii pe aici pe jos, daca nu stai la rind’‘

Suprinzator sau nu, acestea au fost cuvintele pe care un subofiter de la SEIP a avut curajul sa i le adreseze unei femei venite in audienta in urma cu citeva luni la seful SEIP. Elena P. avea de rezolvat o problema intr-adevar urgenta si nu era din categoria celor citeva zeci de ieseni care incercau cu disperare sa obtina o urgentare a eliberarii pasaportului.

S-a inscris pe lista si a reusit, apoi, sa prinda un loc ceva mai in fata. Cind cel care a venit sa ia persoanele la audienta a vazut ca ea era mai in fata decit pozitia pe lista, i s-a adresat cu ,,amabilitate’‘: ,,te prind de par si te tirii pe aici pe jos, daca nu stai la rind’‘.

Femeia a reusit, intr-un final, sa ajunga in audienta, insa seful SEIP era in concediu, locul fiindu-I tinut de un subordonat. ,,Mi s-a spus ca problema mea nu se poate rezolva, insa, la un moment dat, un functionar de acolo mi-a zis «cucoana, da' chiar trebuie sa te invat eu ce sa faci?». I-am zis sa ma invete si m-a trimis la o doamna.

Daca mi-ar fi cerut in fata bani, as fi stiut ce am de facut. Dar el doar mi-a dat de inteles ca asa s-a putea rezolva problema mea. Nu i-am dat acelei doamne nici un leu si m-am trezit data afara fara nici un rezultat.

Ce fel de tara este asta, in care politistul te invata sa dai spaga si notarul te invata sa treci valoarea mai mica la casa, pentru a plati mai putin la stat?’‘, se intreaba Elena P.