Se pare ca o parte din sefii institutiilor descentralizate din Galati nu s-au familiarizat cu Legea 340, numita si legea prefectului. din acest motiv si pentru ca a intimpinat o serie de probleme in aplicarea unui ordin emis recent, prefectul Marius Necula a tinut sa-i informeze pe acestia asupra respectarii ordinului pe care l-a dat privind efectuarea controalelor in pietele agroalimentare din Galati.

"Prefectul conduce serviciile publice deconcentrate ale ministerelor si ale celorlalte organe ale administratiei publice centrale din unitatile administrativ teritoriale. In calitate de reprezentant al Guvernului, prefectul indeplineste urmatoarele atributii principale si una din ele este conduce in compartimentele proprii de specialitate activitatea serviciilor publice deconcentrate ale ministerelor si ale celorlalte organe ale administratiei publice centrale din unitatile administrativ teritoriale", a precizat Marius Necula, citind din legea prefectului.

Acesta a facut precizarile deoarece a constatat ca un ordin emis de el privind controlul in piete a fost ignorat de sefii unor servicii descentralizate pe motiv ca au primit alte ordine pe linie de minister.

"Eu dau o dispozitie iar sefii de servicii o ignora motivind ca au primit alte dispozitii de la Constanta, Ploiesti, Vrancea, Bucuresti. Daca o dispozitie a mea intra in contradictie pe liniile de activitate pe care le aveti cu ministerele aveti obligatia de a-mi aduce la cunostinta acest lucru. In nici un caz sa actionati de capul dumneavoastra. Sint hotarit si determinat ca cei care nu respecta legea sa nu mai lucreze cu mine. Am semnat un ordin in ceea ce priveste controlul in piete agroalimentare. In mod normal nu ar fi trebuit sa fac acest lucru. Exista lege, acum exista si o lege speciala, dar semnalele pe care le-am primit m-au obligat sa fac acest lucru. Rugamintea mea este ca institutiile cuprinse in acel ordin sa respecte ce am semnat acolo. Legea prevede ca acel ordin sa fie cotrasemnat si de sefii institutiilor respective si daca ne-am pus cu totii semnatura si am hotart sa facem ceea ce prevede ordinul respectiv vreau sa ne si tinem de promisiuni. La aces ordin in care sint implicati politia, garda financiara, oficiul de protectia consumatorului si siguranta alimentelor, vor mai fi doi reprezentanti ai societatii civile, din partea IMM-urilor si Comitetului Virstnicilor. Repet, s-a discutat si primesc intrebarea: «Inseamna ca fiecare face control si raporteaza separat?» Nu! Cei care pleaca in control

sint cei patru plus doi. Sase persoane formeaza echipa de control. Acesti sase oameni se deplaseaza in piata agroalimentara", a mai spus prefectul Marius Necula.

Acesta a adaugat ca a primit o sesizarea venita de la comerciantii din piata cu o lista de 20 presupusi comercianti cu probleme in modul de evidenta a marfii.

Controlati de la A la Z

"Lista vi-o pun la dispozitie si rugamintea mea este sa nu facem cantitate inaintea calitatii. Prefer sa facem unul pe zi sau unul pe saptamina, dar prefer sa-l luam de la A la Z. Semnalul vreau sa fie extrem de coerent. Nu vreau ca politia sa dea un semnal, garda sa dea un semnal, protectia consumatorului un semnal si siguranta alimentului alt semnal. Vreau sa fie un singur semnal si anume ca respectam legea in litera dar si in spiritul ei. Daca eu iau o decizie, eu sint cel care va si protejez. Si puteti spune ca prefectul a spus asa. Iar cei care sint sefii ierarhici ai dumneavoastra sa ia legatura cu mine sa le explic eu despre ce este vorba. Activitatea acestei echipe de control in pietele agroalimentare eu o vreau zilnica nu saptaminal. Daca s-a mers la un singur comerciant, vreau raportul a doua zi pina la ora 12 sa fie la mine pe birou", a concluzionat

prefectul Marius Necula.