Conform informatiilor publicate pe site-ul SIF MOLDOVA, Onedil Onesti si Prodbac Bacau, controlate de fostul membru al Consiliului de Administratie, Ovidiu Budeanu, sunt datoare cu peste 2,7 miliarde lei societatii de investitii.

Asta inseamna aproape un sfert din valoarea creantelor pentru care SIF a cerut instantelor lichidarea judiciara si falimentul agentilor economici de la care nu si-a putut recupera banii. Cea mai mare datorie, de 1,45 miliarde lei, o are Onedil Onesti, urmata la mica distanta de Prodbac Bacau, cu 1,27 miliarde lei.

In raportul de activitate al Consiliului de Administratie al SIF Moldova pentru semestrul I 2004, ce poate fi consultat pe pagina web www.sifm.ro, sunt publicate cateva date in acest sens.

Astfel, la sectiunea „Litigii in care SIF Moldova are calitatea de reclamant“, scrie ca „in perioada imediat urmatoare, SIF Moldova va incerca prin probatoriile administrate sa declanseze procedura instituita de Legea nr. 64/1995, la doua societati la care debitele sunt destul de mari, si avem aici in vedere pe debitorii S.C. Onedil S.A. Onesti si S.C. Prodbac S.A. Bacau“.

Pe rol mai sunt trei procese

Datoriile nu sunt singurele probleme pe care SIF Moldova le are cu cele doua firme controlate de Ovidiu Budeanu. In acelasi Raport mai sunt mentionate trei procese aflate pe rol la diferite instante.

Astfel, in Anexa IV.3.1 - „Situatia litigiilor avand ca obiect anularea unor hotarari nelegale ale AGA la societatile din portofoliu / reclamant SIF Moldova“, se mentioneaza ca societatea de investitii a declansat o actiune in justitie avand ca obiect opozitia la divizarea Onedil.

In Anexa IV.3.5 - „Situatia litigiilor avand ca obiect diferite actiuni / reclamant SIF Moldova“ sunt inscrise doua actiuni impotriva celeilalte firme, Prodbac Bacau. Prima se refera la o opozitie la divizare, iar cea de-a doua, promovata in primul semestru al acestui an, la suspendarea divizarii.

Se va ajunge la averea lui Budeanu?

Raportul de activitate al Consiliului de Administratie al SIF Moldova pentru semestrul I 2004 vorbeste si despre faptul ca societatea de investitii ar putea cere chiar executarea silita a patronilor firmelor datoare la care se va declansa procedura falimentului. Printre acestia se numara, deci, si Ovidiu Budeanu.

„Cat priveste dosarele in care procedura falimentului s-a inchis, precizam faptul ca SIF Moldova SA si-a realizat creanta detinuta doar la una dintre societatile mentionate in anexa 3, respectiv SC Moldova SA Botosani, unde creanta a fost recuperata integral.

In cazul celorlalte dosare de faliment (aici intra si Onedil Onesti si Prodbac Bacau - n. red.), recuperarea debitelor este destul de greoaie ca urmare a lipsei activelor si a calitatii de creditor chirografar (in majoritatea cazurilor) a SIF Moldova SA.

Solutia la care se mai poate apela si la care a recurs si SIF Moldova SA vizeaza atragerea raspunderii patrimoniale personale a fostilor administratori ai falitelor“ - scrie Raportul.