Singurul cetatean roman banuit ca face parte din reteaua terorista Al Qaeda este fostul patron al Facultatii Romano-Arabe din Cluj. Khaled Matar, de origine palestiniana, a fost arestat recent pe teritoriul Statelor Unite de catre agentii de securitate din cadrul FBI, sustin surse guvernamentale.

Deoarece provenea dintr-o familie palestiniana bogata, el a fost trimis la studii in Cluj, la inceputul anilor "80, pe filiera Yasser Arafat - Nicolae Ceausescu, fara sa primeasca bursa din partea statului roman.

Potrivit informatiilor noastre, juristul Khaled Matar a facut parte din reteaua informativa de securitate pana la Revolutie, aspect care i-a servit drept acoperire pentru obtinerea de fonduri in favoarea miscarilor fundamentaliste musulmane.

In zilele Revolutiei, juristul s-a ascuns de furia populatiei, care era informata la televizor ca teroristii ceausisti sunt arabi palestinieni aflati la studii in tara noastra. Fire ingenioasa, Khaled a initiat prima afacere in invatamantul superior particular din Ardeal, fara sa dezvaluie sursele financiare.

Universitatea Romano-Araba - la care nici un student nu a invatat limba araba - a fost in atentia serviciilor romane de informatii postrevolutionare pe motiv ca ar fi o trambulina pentru spalarea de bani.

La inceputul anilor "70, Ceausescu a incheiat mai multe intelegeri cu sefii de state arabe din Orientul Apropiat privind schimburile comerciale preferentiale, efectuarea de lucrari industriale pe teritoriul acestora si primirea tinerilor la facultatile de stiinte sociale si medicina.

Conform documentelor diplomatice, o mare parte dintre arabii veniti la studii in Romania beneficiau de burse gratuite, afectand astfel bugetul acordat studentilor romani. Motivele oficiale erau de natura umanitara, insa in spatele generozitatii conducerii statului comunist se ascundeau interese de natura politica.

Multi dintre absolventii arabi din centrele universitare romanesti erau ulterior trimisi la masterate in Occident, fiind recrutati de catre Securitate. Unii arabi s-au casatorit cu romance si au primit, in timp scurt, cetatenia romana.

Palestinienii - in lipsa unui stat suveran - erau trimisi de Arafat in Romania cu pasapoarte israeliene, egiptene, siriene si iordaniene. Pentru a obtine un drept de cetatenie, ei s-au raspandit in toate statele comuniste, fiind controlati si dirijati de Organizatia pentru Eliberarea Palestinei (OEP).

Khaled Matar - nascut palestinian, naturalizat clujean

Khaled Matar, nascut la 14 octombrie 1961 in zona palestiniana din Israel, mezinul unei familii deosebit de instarite, a sosit in Romania cu dorinta afisata sa ajunga avocat, avand pasaport eliberat de statul egiptean. Dintre cei peste 3.000 de studenti straini (arabi si greci) care frecventau intr-un an scolar facultatile clujene in anii "80, Khaled Matar era considerat printre cei mai bogati. Ba chiar cel mai bogat, potrivit unor surse.

Ca dovada, acesta nu statea in caminele prestabilite studentilor straini, fiind surprins la raziile efectuate de ofiterii Biroului de militie pentru Centrul Universitar - BCU (condus de maiorul Ioan Cozac) in diverse apartamente din oras. Studentul Khaled isi permitea sa faca deplasari in fiecare an la familia sa, unde, potrivit unor surse, era chemat la instruire de catre OEP.

Spaima arabilor la Revolutie

In seara zilei de 22 decemebrie 1989, studentii arabi din Cluj, cu deosebire cei palestinieni, se aflau adunati in incinta Caminului XIV din complexul studentesc Hasdeu, privind ingroziti la televizor, unde redactorii Televiziunii Romane comunicau stiri alarmante despre teroristii arabi care s-ar afla in spatele rezistentei ceausiste, teroristi care ar fi fost selectati si instruiti din randurile studentilor arabi.

Timp de o saptamana, studentii grupati in acest camin nu au indraznit sa iasa afara de teama represaliilor revolutionarilor, care puneau pe seama lor panica din oras. Au fost lipsiti complet de hrana si li s-a intrerupt furnizarea de caldura si apa. Dupa spaima trasa in zilele Revolutiei, arabii nu au parasit Clujul, fiind printre primii "investitori" din tara noastra. Khaled Matar a fost unul dintre ei.

De la trafic cu tigari, la universitate particulara

Printre primele afaceri initiate de Khaled inca din anii comunismului mentionam comercializarea de cafea, tigari si bauturi straine, alune. Au urmat afaceri cu obiecte pretioase - case de amanet, fiind totodata printre primii patroni de case de schimb valutar din Cluj, alaturi de celebrul Shaker, alias Abdul Rahman Baazerkan.

Intrucat piata s-a umplut in scurt timp de afaceristi de duzina veniti din Siria, Iordania si Palestina, cu o suta de dolari sa se imbogateasca, Khaled Matar a fost instruit de OEP sa-si deschida o universitate particulara. In acest scop a contactat si stimulat pecuniar cativa profesori de marca de la facultatile de stat, unde se stia ca erau platiti mizerabil.

Intrucat un sarb, Lubulici, cu relatii mai inalte la FSN, a infiintat in primavara anului 1991 Universitatea Dimitrie Cantemir Bucuresti, cu facultati de drept, printre care una la Cluj, Khaled a pierdut startul inceput cu firma sa de pe strada Memorandumului si a gasit o oportunitate in Baia Mare, unde existau, ca la Cluj, sute de militieni, jandarmi si functionari din administratia publica fara studii superioare, ornici sa obtina facil o diploma pe bani. In primii ani de dupa Revolutie, Khaled a efectuat vizite in SUA unde, potrivit unor surse, se afla sotia sa.

Khaled a infiintat "tabere de refugii"

Intrucat OEP il dorea la nivel central, adica in Bucuresti, iar asociatii sai l-au prins cu ocaua mica, Khaled s-a retras din afacerea de la Cluj si s-a mutat in capitala. Ultimul sau domiciliu clujean a fost pe B-dul Constantin Brancursi nr. 171, ap.34.

In Bucuresti, Khaled a infiintat, printre alte societati, firma Khaled Import-Export 97 SRL avand ca obiect de activitate declarate "tabere de tineret si refugii, campinguri, comert samd". Firma este inca in functiune si are sediul pe Aleea Parva nr. 6, BL C 37, SC V, et.IV, ap.195, sector VI. Asociatii sai sunt iordanienii Khalifa Sulaiman Mohammad Bin Sulaiman si Rasim S.A./F Jamous.

In calitatea sa de administrator, Khaled a procedat ca la Cluj, drept care nu a declarat la Administratia Financiara nici un bilant contabil al firmei.

La scurt timp, Khaled a parasit Romania cu destinatia SUA unde, potrivit unor informatii, s-ar fi stabilit in localitatea Hendersonville din statul Tennessee.

Pe urmele colaboratorilor din Romania

Conform unor date confidentiale, Khaled Matar ar fi sprijinit logistic atentatorii care au produs masacrul din 11 septembrie 2001, la New York. Intrucat avea cetatenie romana, FBI a comunicat semnalmentele si datele de identitate ale acestuia Autoritatii Nationale pentru Straini din Romania, care au transmis ca este dat in urmarire internationala si de catre partea romana pentru ilegalitati financiare.

Potrivit unor date de ultima ora, dupa trei ani de urmarire, FBI l-a arestat pe Khaled Matar in vederea anchetarii implicarii sale in atentatul din 11 septembrie 2001. Surse confidentiale ne-au declarat ca serviciile de informatii romanesti sunt in alerta in vederea stabilirii legaturilor sale suspecte de terorism din tara noastra.