Aflate in administrarea Protopopiatului din Faget, respectiv a Mitropoliei Banatului, bisericile de lemn nu s-au bucurat de o prea mare atentie. Lipsa banilor este principala scuza pentru situatia in care au ajuns. Din cele 14 lacase, doar doua au intrat recent in repartii, ce de la Homojdia si cea de la Jupinesti, celelalte sunt inca in asteptare.

„Bisericile din zona Fagetului se afla intr-o stare deplorabila. Lemnul fiind usor perisabil trebuie ingrijit. E trist ca nu se gasesc bani pentru reparatii pentru ca dupa cum se poate vedea sunt multe care stau sa cada”, spune Ioan Gheorge Oltean, directorul Casei de Cultura Faget, omul care a incercat in nenumarate rinduri sa sensibilizeze autoritatile pentru a obtine fondurile necesare reparatiilor si intretinerilor acestor biserici.

Din pacate, fara prea multe rezultate. „In momentul de fata, daca nu se intervine, biserica de la Romanesti se va prabusi. Ar fi pacat pentru ca acesta este una dintre cele mai valoroase.”, a mai adaugat Oltean.

Biserici infratite

Bujor Pacurar, protopopul Fagetului cunoaste situatia bisericilor de lemn si spune ca a cerut tot timpul bani pentru reparatii, insa niciodata nu s-au gasit.”Inca din 1992, conducerea Bisericii a solicitat Ministerului Culturii si Cultelor, bani pentru a putea intretine bisericile asa cum se cuvine. Pentru ca nu am primit banii de care aveam nevoie, am hotarit sa initiem noi un proiect.

Impreuna cu Mitropolia am infratit cite o biserica din Timisoara cu cite una monument istoric din aceasta zona. Asa am reusit sa stringem o suma de 500 de milioane si sa incepem reparatiile la doar doua dintre biserici. Cu banii pe care ii avem doar atit putem sa facem. Urmeaza si biserica din Romanesti, care se afla intr-o avansata stare de degradare.”, recunoaste protopopul Fagetului.

Valoare recunoscuta, finantare zero

De la minister insa, banii se lasa asteptati in continuare,singura reglementare benefica fiind recunoasterea acestor bisercii ca monumente de importanta nationala. „Dupa mai bine de 10 ani de cereri, am reusit sa obtinem incadrarea acestor biserici in grupa A, adica a monumentelor de importanta nationala, pentru ca pina acum erau in grupa B, de importanta zonala.

Probabil de aceea nici nu s-au inghesuit sa ne ofere bani pentru ele”, crede protopopul Fagetului. In urma cu citiva ani, Alexandru Mironov, secretar general UNESCO Romania, prezent la o manifestare in orasul Faget, promitea ca va face tot ce ii sta in putinta sa introduca bisericile monument de la Faget in patrimoniul UNESCO si in felul acesta sa poata primi mai usor finantari.

Timpul a trecut, dar promisiunea lui Mironov a ramas la fel de intangibila ca descoperirea universurilor paralele.

Pana cind cineva isi va da seama ca aceste monumente merita cu adevarat sa fie renovate, taranii din zona le peticesc cum se pricep, dar in cele din urma vor renunta si ei sa mai intretina ceea ce este, azi, o parte din istoria Banatului.