Consilierii locali ai PSD Sibiu, Daniel Fantana si Constantin Rascarache, in frunte cu presedintele filialei judetene, Ioan Cindrea, vor sa propuna doua proiecte de hotarari de Consiliu Local, pentru sedinta de astazi, prin care sa ia aproape 1 milion de euro (40 de miliarde de lei) din bugetul orasului si sa dea pentru sibienii fara mijloace de incalzire in locuinta si pentru cei care nu au unde locui.

„Primaria are de unde, ca are un buget de peste 1.000 de miliarde de lei", a afirmat Ioan Cindrea.

Initiativele social-democratilor vin, insa, dupa ce au gestionat banii si domeniile timp de 4 ani in care nu au facut nimic, iar proiectele lor nu au nici o gandire tehnica sau vreo sustinere financiara viabila.

Marie si Gradinar, cai de bataie

Daniel Fantana il critica pe directorul de la Urbana, social-democrat de altfel, Ioan Marie, ca nu are o baza de date pentru locuintele din fondul locativ de stat din municipiul Sibiu.

Ioan Cindrea da vina pe Primarie pentru situatia grea in care se afla sute de familii din Sibiu care au fost debransate de la centralele municipalitatii, gestionate timp de 4 ani tot de PSD, in frunte cu Ilie Gradinar si explica solutia gasita.

Venit de la Bucuresti pentru a reorganiza structurile locale in vederea obtinerii unui rezultat mai bun, fostul ministru secretar de stat, Ioan Cindrea, da solutii pe banii sibienilor contribuabili. Toate acestea in contextul in care, timp de 4 ani, partidul de guvernamant nu a gasit solutii, desi Consiliul Local, cat si societatile subordonate acestuia, au fost conduse de oamenii PSD-ului.

Unde-i Cindrea, nu-i tocmeala

„Noi vom inainta proiectul prin care, potrivit legii 416, privind venitul minim garantat, autoritatile locale pot acorda ajutoare partiale pentru sprijinirea persoanelor defavorizate in urma unor anchete sociale", a declarat Ioan Cindrea, desi, potrivit aceleiasi legi, guvernul PSD ar fi trebuit sa asigure venitul minim garantat pe care l-a intarziat cu doua luni.

Presedintele PSD Sibiu spune ca nu e problema lui sa gaseasca solutii tehnice si nici bani. „De aceea exista executivul local, ca sa puna in aplicare hotararile legislativului", a adaugat Ioan Cindrea.

Acesta ii recomanda primarului sa se descurce primarul si sa faca rectificare bugetara. La un calcul de suprafata reiese ca montarea unei astfel de centrale ajunge la cel putin 1.000 de euro, iar in Sibiu sunt peste 1.000 de familii in situatia de a ajunge fara caldura in aceasta iarna.

Asta ar insemna ca municipalitatea va trebui sa bage din buzunar 1 milion de euro, in protectie sociala, potrivit ideii presedintelui PSD, Ioan Cindrea, care s-a trezit, inainte cu doua luni de alegeri, un Robin Hood al Sibiului.

PSD-ul a blocat debransarea

In urma cu doi ani, sibienii au dat mii de semnaturi pentru a solicita Consiliului Local adoptarea unei hotarari prin care sa se poata debransa in voie, fara a mai tine cont de societatea Energie Termica.

Nici interventia primarului Johannis, nici cea a prefecetului Mircea Lup nu i-a induplecat pe consilierii PSD, care au ramas neclintiti, in favoarea intereseului de a intretine societatea Energie Termica – condusa de „bacncherul" PSD, Ilie Gradinar –, ce se afla in deriva de mai bine de 4 ani.

Sibienii au acumulat, in ultimii doi ani, datorii fata de societatea care administreaza reteaua de termoficare a municipalitatii de cateva zeci de miliarde de lei, iar peste 80 la suta s-au si debransat. Acum, Energie Termica se judeca cu asociatiile, pentru a recupera datoriile.

PSD propune, acum, un proiect prin care cere achizitionarea de centrale de apartament pentru cei care nu-si pot permite, dar dintre cei care au ramas fara mijloace de incalzire, cei mai saraci vor fi vaduviti de acest proiect, deoarece, avand datorii la Energie Termica, nu pot beneficia de bransament la gaz si separare la apa.

Astfel ca, si daca s-ar aproba si finanta acest proiect, nu vor putea beneficia cei saraci de aceste centrale.

„Va vede Dumnezeu!"

Ziaristii nu au vazut in ideea social-democrata o solutie pentru sibienii lasati pe drumuri de societatea Energie Termica, iar intrebarile lamuritoare au fost interpretate ca si rau-intentionate, de fostul secretar de stat in MMSS, Ioan Cindrea, presedintele PSD Sibiu, care s-a enervat la culme. „Refuz sa mai discut in contradictoriu pe acest subiect.

Este clar ca sunteti rau intentionati! Nu stiti cum este sa vina oameni la 70 de ani care nu au nici un fel de caldura, sa ti se confeseze cu lacrimi in ochi... Nu ati privit niciodata in ochi un om plangand! Nu aveti cum sa-i intelegeti suferinta. Va vede Dumnezeu!", a mai spus Ioan Cindrea, care nu a inteles ca se discuta solutia tehnica, si nu morala gestului.

Daniel Fantana a gasit cazuri sociale

Cazut in anonimat de la atentatul cu „bomba" si de la „isprava" prin care in calitate de sef al Comisiei Sociale, comisia l-a propus sa intre pe lista de prioritati, fostul viceprimar Daniel Fantana sustine ca, in Sibiu, sunt sute de cazuri sociale care necesita o locuinta.

Daniel Fantana spune ca societatea Urbana este de vina pentru ca nu are solutii la sutele de cazuri sociale fara locuinte, care rezulta din retrocedarea imobilelor catre fostii proprietari. Fostul viceprimar spune ca Urbana ar trebui sa aiba o baza de date performanta care sa stea la dispozitia tuturor cetatenilor orasului.

Daniel Fantana propune sa se faca un registru cu sesizari pe problema locuintelor, care sa stea la Centrul de Informatii pentru cetateni. Tot Daniel Fantana propune ca Primaria sa gandeasca un ANL local, astfel incat numeroasele cereri de locuinta sa poata fi onorate.