Parintii a doi frati din Bacau au actionat in instanta Ministerul Sanatatii, Directia de Sanatate Publica Bacau si Spitalul Judetean cerand despagubiri de cate un milion de euro. Familia acuza sistemul sanitar ca le-a imbolnavit copiii de SIDA. In plus, parintii sustin ca nu au aflat de boala de care sufera copiii decat dupa zece ani de la infectare, desi medicii stiau acest lucru.

Cei doi copii sunt minori, iar data certa a infectarii lor cu HIV este necunoscuta. Parintii cred ca nenorocirea s-a abatut asupra familiei in perioada 1990-1991, atunci cand micutii, in varsta de numai cateva luni, au fost internati in Spitalul Judetean Bacau, actualul Spital Judeteran de Urgenta (SJU), in Sectia de Pediatrie, pentru afectiuni minore - raceli, febra sau diaree.

Parintii au aflat de boala, insa, abia in anul 2000. "In luna iunie a anului 2000, baiatul meu a fost internat la Pediatrie pentru ca acuza dureri de genunchi si era foarte slab" - a declarat tatal celor doi copii. "I s-au efectuat o serie de teste, apoi ni s-a eliberat o adeverinta din care rezulta ca a fost depistat pozitiv la testul HIV.

Din aceeasi adeverinta reiesea ca baiatul se afla in evidente ca fiind infectat cu HIV inca din 29.01.1997. Ulterior am fost informati ca si fetita noastra a fost inregistrata HIV pozitiv, inca de la data de 13.06.1991. Pana in anul 2000, cand am primit aceste adeverinte, noi nu am stiut nimic si nu am putut face nici un fel de demers pentru imbunatatirea starii lor de sanatate.

De aceea, solicitam bani, daune morale, pentru a usura suferinta copiilor nostri."

Copiii sunt bolnavi, dar nimeni nu e vinovat

Fiecare dintre institutiile acuzate gaseste tot felul de argumente pentru a se scuza. Parintii sunt disperati si vor sa li se faca dreptate. Sanatatea copiilor nu o mai poate reda nimeni, chiar toti banii din lume. Cu toate acestea exista si voci sinistre care au sustinut ca se judeca pentru bani.

Spitalul de Pediatrie Bacau a depus la dosarul cauzei, aflat pe rolul Tribunalului Bacau, foi de observatie din care reiese ca fratii au fost institutionalizati pana in jurul varstei de un an. Fata a fost internata, de la doua luni, in Sectia de Distrofici a Spitalului din Buhusi, iar baiatul la Sectia de Distrofici care era subordonata Leaganului de Copii nr.2.

In dosar este consemnat: "Copiii au fost internati in Sectia de Boli Infectioase a Spitalului Judetean, dar in aceeasi perioada au fost si institutionalizati. Spitalul de Pediatrie a luat fiinta abia in 2003, dar Sectia de Boli Infectioase a apartinut si apartine Spitalului Judetean. Spitalul de Pediatrie neexistand la acea data, nu poate fi tras la raspundere pentru o vina ce nu-i apartine".

Dr. Spiridon Veringa, directorul Spitalului Judetean de Pediatrie (fosta sectie de pediatrie a SJU) a declarat ca unitatea pe care o conduce este data in judecata nejustificat intrucat copiii nu au fost internati acolo decat trei zile. Directorul SJU, dr. Leonard Rosu, nu a putut fi contactat.

Si Directia de Sanatate Publica (DSP) argumenteaza: "DSP nu a cauzat nici un prejudiciu reclamantilor, pentru a fi obligata a-l repara, deci nu sunt indeplinite conditiile de a fi parte in proces. Diagnosticul a fost confirmat pe 13.06.1991, respectiv 29.01.1997. Este greu de crezut ca parintii nu au luat la cunostinta decat in 2000" - afirma reprezentantii Directiei de Sanatate Publica.

Ministerul Sanatatii da vina pe medici

Raspunsul primit de la Ministerul Sanatatii urmeaza cam aceeasi linie: "Spitalul raspunde potrivit legii, pentru calitatea actului medical, pentru respectarea conditiilor de cazare, igiena, alimentatie si de prevenire a infectiilor nozocomiale (..). Pentru prejudicii cauzate pacientilor din culpa medicala, raspunderea este individuala".

Cine raspunde si unde au fost copiii infectati cu HIV, inca nu se stie. Este sarcina instantelor de judecata sa stabileasca. Exista insa si certitudini. Din neglijenta cuiva, doi copii sunt condamnati la moarte. Urmatorul termen al procesului este 20 octombrie.