La Maternitatea Bacau s-au nascut, la sfarsitul saptamanii trecute, trei copii cu malformatii. Doua dintre mame sunt din Plopana si una din Magura. In ultimul an, la Bacau s-au nascut copii fara cai biliare, cu „buza de lup“ sau „buza de iepure“, cu muschiul diafragmei lipsa, fara canalul osos care adaposteste maduva spinarii etc.

In medie, la Bacau sunt 2 cazuri/luna de nou-nascuti cu malformatii, afirma dr.Ovidiu-George Balan. Copiii care au afectiuni compatibile cu viata sunt luati acasa de parinti, apoi operati si tratati, iar ceilalti, abandonati. Ei mor imediat sau in primele luni de la nastere. In 2004, s-au nascut 10 copii cu malformatii grave.

Medicii sunt obisnuiti cu astfel de situatii, totusi trei cazuri in doua zile e mult. Mai ales ca doi sunt din aceeasi localitate, Plopana.

„Poate fi vorba de poluare cu pesticide, de exemplu, sau cu ingrasaminte chimice“, declara dr. Ovidiu-George Balan, medic ginecolog.

Ambii bebelusi din Plopana au hidrocefalie, dar unul dintre ei nu avea nici coloana vertebrala, iar intestinele erau in afara cavitatii abdominale. Copilul nascut de pacienta din Magura are un singur ochi si capul alungit, cu profil de peste, lipsindu-i nasul.

„Din cauza ca sunt sarace, vitoarele mame se hranesc prost, ceea ce afecteaza sanatatea copilului, sustine dr.Balan. E vorba de lipsa acidului folic, a proteinelor...“

Multe femei, in special cele din mediul rural, nu se prezinta in timpul sarcinii la medic, ceea ce inseamna ca nu beneficiaza de tratament, daca sunt bolnave, nici de sfaturi privind regimul de viata al gravidei.

„Foarte importante sunt examinarile prenatale si ecografiile fatului, declara dr.Vladimir Corneleac. Dar cum nu mai exista obligativitatea prezentarii la medic si multe femei isi neglijeaza sarcina, astfel de cazuri apar fara ca macar sa fie depistate din timp“.

Factorii care pot duce la asemenea evenimente nefericite sunt diversi.

Poate fi vorba de tare genetice, de accidente cromozomiale care apar in timpul diviziunii celulare (meioza), de actiunea unor substante sau virusi in timpul primelor luni de sarcina, de modul de viata al mamei (etilism, subnutritie, oboseala, batai etc.). Adesea, e vorba de actiunea simultana a mai multor factori.

Practic, in primele luni de sarcina, orice agent toxic poate genera modificari in embriogeneza. Rubeola, virozele, gripele, antibioterapia, radiatiile, chiar si stressul, pot fi cateva din cauzele care pot determina malformatii.