Inca din timpurile biblice, meseria de vames era privita cu suspiciune. Exponentii acestei profesiuni, nu intotdeauna de onoare, erau etichetati drept vanduti, abuzivi, apti sa ia si ultimul ban al celor aflati in nevoie. Asta, in timp ce indivizii avuti erau lingusiti si acoperiti, caci se aplica eternul proverb cum ca "daca nu curge... pica".

Astazi, situatia pare a se fi schimbat, dar ramane de vazut daca este doar aparenta sau chiar realitate.

Coruptia din cadrul vamilor romane nu mai este de mult o noutate. Acesta este si motivul pentru care ministrul de resort, anume Ionel Blanculescu, a lansat o serie de afirmatii care ar trebui sa ne convinga ca nici un individ ce face parte din corpul vamesilor nu va mai avea viata usoara daca este pus pe fapte mari, adica pe imbogatire fara forme legale.

Suspiciunile ce planeaza asupra corpului vamesilor sunt intretinute si accentuate si de faptul ca salariul lor este pe undeva in partea de jos a grilei celor ce tin de mult prea epuizatul buget de stat. Si totusi, cu toate vicisitudinile si meandrele existentei de vames, uneori mai rasar vilute, masini etc. care cu greu ar putea fi justificate in cazul unui control la sange.

Din acest motiv, statul s-a gandit sa isi usureze munca, prin obligativitatea prezentarii declaratiilor de venit, facute publice pe site-ul oficial al Directiei Generale a Vamilor, anume www.customs.ro. Din curiozitate si nu numai, am explorat si noi adresa cu pricina pentru a vedea cam care este situatia finantelor celor ce ne vamuiesc de o buna bucata de timp.

Lista lui Vamesh

Desi documentele aflate pe site-ul amintit sunt postate in ordine alfabetica, din respect pentru functie inauguram analiza cu capul vamilor bacauane, Vasile Soiman. Averea declarata si postata pe site este destul de substantiala. Am aflat pe aceasta cale ca Soiman a dobandit intre 1992-2002, prin retrocedare, o suprafata de 7 ha teren agricol.

La acesta se adauga 4400 mp teren intravilan (nu se specifica locatia), un Matiz nou, din 2002, suma de 510 milioane lei in certificate de trezorerie si un cont in valuta de 2800 euro. Cu toate acestea, seful vamilor bacauane locuieste la soacra... Angajatii stau mult mai "palid", conform declaratiilor aflate la dispozitia orisicui este interesat.

De exemplu, Argentina Avram are doar un apartament de 56 mp si o Dacie 1310 luata la mana a doua. Ceea ce e destul de slabut. Ioan Babor, controlor vamal la Bacau, este doar proprietar al unui apartament de 73 mp, achizitionat in 1998. In rest... nimic. Fenomenal este cazul Cristinei (Tanase) Bodolica. Ea are doar… nimicul. Nu tu casa, nu tu masa, masina, pamant, cont in banca.

Asa privind lucrurile, ne putem intreba destul de indreptatit unde trage dumneaei pe timp de seara, caci e greu de crezut ca la Vama se lucreaza in ture de 35 ani cu pensie dupa. Gabi Brailescu, inspector superior, este posesor al unui apartament de 75 mp, achizitionat in 1989, la care se adauga doua masini (Daewoo si Mercedes, ambele la mana a doua).

Ceva mai bine decat colega de mai sus, dar depresia si mirarea ne ating din nou cand studiem declaratia data de Mirela Diana Calaian. In care gasim din nou nimicul absolut, iar problemele metafizicii heideggeriene este cam greu de crezut ca-i preocupa pe angajatii Vamii din Bacau. Tot prin aceeasi zona a cautarilor cu titlu speculativ se afla si Cristina Rosu, inspector vamal.

Din cat a reiesit din declaratia data pentru uzul public, ea are doar o Dacie 1310 de origine second hand. Care probabil tine loc de tot ceea ce ar mai trebui. Adrian Tirioaca, controlor vamal, are o masina ceva mai buna, adica o Dacie Supernova din 2004 si vreo 438,8 mp teren intravilan (pe unde... nu se stie).

Dar problema se mentine, pentru ca apar intrebari din ce in ce mai presante, de genul "unde dorm oamenii acestia?", "unde mananca?" si, de ce nu, "ce este omul?".

Rezumat pentru restul vamesilor din zona

Datorita spatiului care, impotriva teoriilor fizicii, nu intotdeauna se dilata, ci se mai si umple, pe langa ca se si contracta din cand in cand, trecem in revista, pe scurt, restul declaratiilor de avere ale vamesilor bacauani. Paul Catrina, controlor vamal, are un apartament de 75 mp din 2001 si un Opel second hand.

Elena Cimpoia (Onesti) are un apartament de 74,8 mp si o Dacie de aceeasi etate cu un tanar nascut in 1978. La fel sta si Nicusor Cojocaru, doar dimensiunile apartamentului fiind diferite (doar 65,07 mp). Ovidiu Cristea poseda un apartament de 71,65 mp, din care suprafata utila 50,88mp, ceea ce ridica unele probleme de ordin hermeneutic datorate celor 20 mp inutili din apartament.

Dar nu mai insistam. Constantin Higiu are doua apartamente, unul de 53 mp, din 1984 (fara legatura cu Orwell) si unul de 68,87 mp, din 1995 (… fara nici o legatura). Restul echipei locale de vamesi se inscriu in acelasi tipar. Au un apartament, unii si masina. Practic, nimic care sa bata la ochi si care sa ne dea de lucru, treaba pentru care ii felicitam din suflet.

Datorita defectelor de natura profesionala, pastram insa unele rezerve. Si poate vom reveni cu alte date privind chestiunile de ordin locativ-existentiale ale vamesilor din Bacau.

Sarac si cinstit... poate chiar prea sarac, la limita tragicului... Asa se prezinta portretul vamesului din Bacau, conturat de declaratiile de avere aflate pe site-ul Directiei Generale a Vamilor.

Situatia vamesului nu e tocmai roza...

Vasile Soiman a avut bunavointa de a ne oferi telefonic o serie de informatii privind situatia vamesului bacauan. Am aflat pe aceasta cale ca averile monumentale la care poate ca ne-am fi asteptat "nu le au, ca nu le au, dar nu sunt nici saraci, nici foarte slab platiti, s-ar putea chiar sa intre in greva.

" Veniturile unui controlor vamal, de exemplu, sunt in jur de "5 milioane lei brut. Acum, ca s-au mai marit putin... s-ar putea insa sa mai fie adaugati inca 20% pentru functionarii publici, dar fara sporuri." Este adevarat, salariile nu reprezinta unica sursa de venituri a unui vames, caci acestia mai au dreptul la un anumit procent din amenzile pe care le dau (25 sau 35 %)...

, astfel incat au existat perioade in care un angajat al vamii lua si cate doua-trei salarii. Anul acesta insa au stat ceva mai slab, reusind sa ia doar cam un salariu in plus... In privinta angajatilor care au declaratii de venit "nude", Vasile Soiman a sustinut ca acestia inca nu au reusit sa isi achizitioneze o locuinta, stand probabil impreuna cu rudele.