Top 10. Asa se numeste gala pusa la cale de Directia Judeteana de Sport Mures, in colaborare cu Radio Targu Mures. De obicei, numarul celor premiati este mai mare, fie pentru ca de multe ori exista doi sportivi desemnati pentru un loc, sau se dau diferite premii speciale. Acest lucru este insa mai putin important.

Conteaza faptul ca pe baza punctajelor acumulate in competitii internationale si interne, Directia Judeteana de Sport stabileste o ierarhie. Pentru alcatuirea ei exista o serie de criterii. Evident, cel mai bine sunt punctate sporturile olimpice.

Se pot acumula puncte multe din participarea la olimpiada, apoi de la campionate mondiale, europene, cupe mondiale, balcaniade etc. In competitiile interne sunt aducatoare de puncte medaliile cucerite la campionatele natioanale, cupe ale Romanei etc, dar si aici au prioritate sporturile olimpice. Cat de exacte si obiective sunt iararhiile intocmite, e o alta poveste.

Sa vedem cam cum stau lucrurile in privinta candidatilor din acest an.Printre cei care au sanse mari sa intre in topul din 2004 se numara modelistul Aurel Popa, de altfel, un abonat al topului. El a cucerit in acest an titlul de campion mondial si a reusit sa obtina un record mondial. In plus, a adus medalii si din competitiile interne.

Modelismul fiind insa un sport mai putin popular, despre performantele reusite de Aurel Popa se stiu destul de putine lucruri, poate prea putine raportat la efortul si priceperea de care au nenvoie cei care fac performanta in modelism.Fara indoiala, din Top 10 nu pot lipsi reprezentante ale echipei de popice Romgaz Electromures.

Cel mai important rezultat al gruparii muresene este locul II obtinut la Cupa Mondiala 2004, insa in probele individuale reprezentantele clubului din Targu Mures, au avut performante si mai mari.

Ioana Vaidahazan, de exemplu, cea mai mare speranta a echipei muresene, are in plamares, pentru 2004, un titlu mondial la cadeti, locul II la Cupa Mondiala cu echipa de senioare Romgaz Electromures si titluri nationale, atat la junioare cat si la senioare. Ioana va face parte, cu siguranta, din lista cu cei mai buni sportivi ai judetului.

Nu este exclus ca din ierarhie sa faca parte si alte jucatoare reprezentative, cum ar fi Daniela Muntean sau Doina Baciu. Despre ultimele doua trebuie sa spunem ca, sunt si ele prezente "permanente" in topul celor mai buni sportivi ai judetului.Din lista cu primii sportivi mureseni nu ar trebui sa lipseasca, in mod normal, canotoarea Simona Marosan.

Cea mai importanta performanta a ei este titlul mondial obtinut cu echipa de junioare 8+1. In competitiile interne ea are, de asemenea, rezultate bune la senioare.Echipa de natatie a Clubului Sportiv Scolar Targu Mures are sanse sa fie prezenta in ierarhia "meseriasilor", prin inotatorul Norbert Trandafir, multiplu medaliat la campionatele nationale.

Poate ca rezultatele obtinute de el ar fi fost si mai bune, daca in ultimele luni ale anului sectia de natatie de la Clubul Sportiv Scolar, nu ar fi fost pusa intr-o situatie foarte grea.

Deoarece singura piscina din oras, administrata de Primaria Targu Mures, este inchisa pentru reparatii si renovari, inotatorii muresenii nu au avut unde sa faca antrenamente. Cativa dintre ei au facut naveta la Medias si la Cluj, insa programul lor de pregatire a fost dat peste cap.

Din clasamentul cu primii 10 sportivi ai judetului ar putea sa faca parte si Traian Rus, practicant de arte martiale la clubul Muresul. Sportivul antrenat de Horvath Attila are in palmares doua titluri europene, ceea ce inseamna foarte mult.

Tot la capitolul arte martiale, e posibil sa remarcam prezenta la Gala Sportului Muresean a sportivei Florina Notar, campioana mondiala in 2004, in proba de kata. Ea mai cucerit in acest an titlul national la categoria ei de vasrta si a castigat Cupa Romaniei. Pentru rezultatele de exceptie obtinute in acest an, Florina a primit si distinctia de "Maestru al sportului".

Un alt sportiv care a aparut de multe ori in Top 10 si are sanse sa apara si in acest an este sighisoreanul Cosmin Suteu. Atletul de la CSS Sighisoara a avut si in acest an o serie de rezultate bune, mai ales in competitiile interne. Candidat la un loc in topul sportivilor mureseni este si ciclistul Lucian Logigan.

Legitimat la CS Muresul, Lucian a avut un an foarte bun, cu prestatii bune in competitiile nationale si evolutii onorabile in intrecerile internationale. Din pacate, nici anul acesta nu prea sunt sanse sa vedem in top fotbalisti, handbalisti sau voleibalisti, sporturi de traditie la Targu Mures.

Motivul este destul de clar: nu exista echipe care sa aiba rezultate aducatoare de puncte. Evolutia modesta a divizionarei A de volei CSU Gaz, prezenta doar in liga a doua a echipei de handbal CS Muresul sau evolutia numai in Divizia C a echipelor de fotbal din Mures, nu permit lansare unor sportivi din cadrul gruparilor respective spre Top 10.

La acest capitol mai trebuie amintit faptul ca, in mod cert, formatia care va fi premiata pentru titlul de cea mai buna echipa mureseana din 2004 se va numi Romgaz Electromures.Si pentru Gala Sportului Muresean 2004, Directia Judeteana de Sport va pregati mai multe plicuri cu diferite sume de bani.

Cei premiati vor fi rasplatiti cu diplome, cupe, dar si cu bani. Este posibil ca fondul de premiere sa fie suplimentat cu diferite sume venite de la Consiliul Judetean sau de la Primaria Targu Mures, lucru firesc, avand in vedere sprijinul foarte modest pe care cele doua institutii il ofera sportului muresean.

 Evenimentul in cadrul caruia vor fi premiati cei mai buni sportivi ai judetului, se va desfasura sambata de la ora 11 si va fi transmis in direct de Studioul Teritorial de Radio Targu Mures, in cadrul rubricii "Actualitati, sport, muzica".