Orice angajat al Consiliului Judetean poate solicita acordarea unei locuinte de serviciu din proprietatea judetului.

Locuintele de serviciu, conform legii, fac parte din patrimoniul agentilor economici sau al institutiilor publice centrale ori locale si se administreaza in interesul acestora prin inchiriere salariatilor proprii, contractul fiind accesoriu la contractul individual de munca.

Conditiile in care se poate da in folosinta o astfel de locuinta sunt stabilite de conducerea institutiei detinatoare, in acest caz CJ, iar criteriile sunt precizate de articolul 30 din HG 1275/2000.

Conform acestui articol, la acordarea unei locuinte din fondul locativ de stat se iau in considerare conditiile de locuit ale solicitantului, numarul de copii, venitul net al familiei etc. Legea nu explica foarte clar insa conditiile in care locuintele proprietatea judetului se dau in chirie angajatilor proprii.

Contractul incheiat in luna august 2002 nu prevede ca obligatie decat plata chiriei la timp si intretinerea in buna stare a spatiului.

Apartamentul pe care l-a primit secretarul general al judetului este situat pe strada Pictor Aman, in cladirea Infobac, are o suprafata de aproape 100 mp, 3 balcoane, de 4,80 mp fiecare, iar chiria pe care s-a obligat sa o plateasca Milon este de 718.532 de lei.

Angajat sarac lipit

Desi nu exista niste criterii pe care Traian Milon ar fi trebuit sa le indeplineasca pentru a-si primi apartamentul, comparativ cu locuintele din fondul de stat, secretarul nu indeplineste nici o conditie. Este casatorit, e drept, si are doi copii, ambii trecuti de ceva vreme de varsta majoratului.

Salariul pe care numai secretarul general in castiga este de peste 30 de milioane de lei (conform OUG 123/2003 aprobata cu modificari si completari prin Legea 164/2004).

Conform declaratiei de avere semnata de secretarul general, acesta mai are in proprietate un apartament de 55mp, cumparat in 1990, a carui valoare de impozitare este estimata la suma de 350 milioane de lei. Secretarul mai detine un teren agricol de peste 5.000 mp si unul in intravilan, de 850 mp.

Cu alte cuvinte, situatia materiala a functionarului public numarul 1 din judet nu poate fi pusa sub semnul intrebarii.

Desi legea ii permite sa solicite o locuinta de serviciu, apare insa intrebarea: de ce? Martorii au confirmat ca secretarul general locuieste pe strada Cornisa, acolo unde este si consemnat in contractul de inchiriere.

Gurile rele vorbesc despre faptul ca apartamentul de lux ar fi doar un refugiu pentru secretarul general, retras de priviri indiscrete si rezervat pentru diverse intalniri. Din surse neoficiale, chiar si baiatul lui Traian Milon, antrenor de badminton, ar frecventa cuibusorul inchiriat din proprietatea judetului.

Mai mult, pe contractul de inchiriere lipseste o semnatura: a directorului Directiei de Buget-Finante.

Explicatii, explicatii…

Pentru a ne lamuri asupra acestei chestiuni, am incercat sa luam legatura cu personajul principal al acestei povesti. Din pacate insa, secretarul general a fost prins cu treburi in diverse localitati, in care nu avea nici semnal la telefonul mobil. Am incercat sa lamurim si misterul semnaturii directorului Olga Haineala.

Surprinsa de telefonul nostru, aceasta a repetat intrebarea noastra de cateva ori. “Un contract de inchiriere… Dar… si ce anume va intereseaza? De ce nu l-am semnat… N-as putea sa-mi aduc aminte. Sa ma uit in contractele mele. Acum ma cheama seful, chiar ma cheama.

Nu stiu, probabil ca nu trebuia sa fie semnatura mea, eu raspund pentru control preventiv… Cine stie?”, ne spunea directorul de la Buget-Finante din cadrul CJ. Pana la urma, am smuls promisiunea ca vom primi un raspuns in cateva minute, dupa ce arhiva de dosare va fi fost consultata.

Nu am reusit sa aflam de ce semnatura respectivului director lipsea de pe contract, pentru ca Olga Haineala nu a mai raspuns la telefon. Presedintele Consiliului Judetean a parut foarte surprins de intrebarea noastra. “De ce il are? Probabil pentru ca este salariat al Consiliului Judetean.

Voi cauta sa cercetez aceasta situatie si sa o reglementez. In Consiliu mai sunt si alti angajati, cu situatii mult mai grave”, ne-a declarat Dragos Benea.

Intrebat de zvonurile care se aud in legatura cu destinatia apartamentului, acesta a spus ca nu are cunostinta de asa ceva, dar, in caz ca aceste zvonuri se vor confirma, va lua masuri. Desi este venit la conducerea CJ de doar cateva luni, este condamnabil ca un presedinte nu stie ce se intampla in propria sa curte.

Declaratii-soc

Deloc surprins de intrebarile noastre, secretarul general al judetului ne-a oferit un raspuns cel putin socant la intrebarea: unde locuiti in prezent.

“Eu sunt in curs de a ma muta, locuiesc in el, dar stiti cum e. Mi-este destul de greu sa ma adun, l-am primit (acum 2 ani!, n.red.), dar va dati seama cum e sa gospodariti… De abia am reusit sa-mi comand mobila… Este greu. Cand ajung acasa mai stam cu ala mic, mai facem de mancare, dar…”, ne-a socat secretarul Milon.

Mai mult, acesta explica faptul ca plateste chiria direct din salariu, asa ca nu stie exact cat mai plateste pe luna. Surse neoficiale ne-au explicat ca facturile sunt de fapt platite de sofer.

Milon incheie apoteotic: “Stiti cat de greu este cu salariul… Apartamentul pe care il am de cand m-am casatorit practic l-am lasat feciorului meu”. Raspunsul te lasa fara replica.

Adica judetul este obligat sa faca zestre copiilor angajatilor Consiliului Judetean? Alo, domnule presedinte! Nu se aude in biroul in care abia ati fost instalat?!

Cazuri “pe bune”

Consiliul Judetean a mai inchiriat si alte locatii asemanatoare angajatilor sai. Care au, intr-adevar, o situatie deosebita.

Este vorba de femeia de serviciu a Consiliului, Versavia Orban, care a primit un apartament cu doua camere, trei dintre angajatele Filarmonicii Mihail Jora, care au primit un apartament cu trei camere, in acelasi imobil, sau Florin Zancescu, director al Centrului Judetean de Cultura Bacau.

Un fapt cel putin interesant este ca cererea semnata de Traian Milon si adresata presedintelui CJ este inregistrata, dar nu am reusit sa o gasim. Toate celelalte cereri insa, da.

La fel de surprinzator este faptul ca pe adresa mentionata in contractul de inchiriere, de pe strada Cornisa, la tabelul nominal figureaza doi proprietari cu numele Milon: Traian Milon, la apartamentul 12, si Catalin Milon, la apartamentul de alaturi. Coincidenta? Poate.

Secretarul general al judetului nu este ales, isi castiga postul prin concurs. Cu alte cuvinte, nu-l poate da nimeni jos din functie, iar apartamentul ii revine pe o perioada de minim 5 ani, cu posibilitati de prelungire a contractului.