35 de oameni politici se intalnesc, in cel mai rau caz, o data pe luna, ca sa decida in cele mai diverse probleme care privesc intregul judet. Teoretic, ei sunt spuma politicienilor locali. Teoretic, partidele s-au gandit de zece ori inainte de a trece pe listele de la locale, pe locuri considerate eligibile, vreo persoana.

Cum sta, de fapt, treaba cu consilierii judeteni, va vom spune in cele ce urmeaza.

Greutatea

Din conducerea CJ, doar Pamfil Berceanu stie cam ce e de facut. E explicabil, are la activ trei mandate pe acelasi post. Presedintele Marinel Kovacs incearca sa faca fata unor consilieri cel putin ostili, iar peremistul Emil Marinescu mai are pana sa priceapa de ce a ajuns sa ocupe biroul de la parter. Si Marinescu, si Kovacs sunt beneficiarii unor negocieri politice pe care nu le-au purtat ei.

Poate de asta s-au bucurat cand totul a iesit asa cum le-au asternut altii, fara a sti in ce se baga. Dar modul politicoso-zambaret in care o parte a conducerii CJ intelege sa gestioneze problemele judetului e margareta prinsa-n par pe langa urzicile ce pisca in sedinte.

Mahalaua

Cand intri la sedintele CJ in calitate de ziarist, primesti mapa de presa in cazul in care nu ti se spune in scarba ca s-au terminat. O fi trebuind sa stai la coada cu noaptea-n cap si pentru astea... Ma rog, odata inconvenientul depasit, ai sansa sa asisti la unul din cele mai penibile circuri.

Poate cel din Parlament il intrece, dar ce fac mai nou politicienii maramureseni ridica mari semne de intrebare despre unde si-au petrecut primii sapte ani din viata.

In loc sa discute proiectele de hotarari, consilierii judeteni considera ca ziua in care are loc sedinta e cea in care musai trebuie sa-si dea masura inteligentei si sa-si dovedeasca vivacitatea verbului, aruncand invective dintr-o parte in alta a salii, uitand care e rolul lor.

"Eu nu am vorbit inca la misto, ca la misto ma pricep foarte bine, asa ca aveti grija!", ameninta un consilier cu vechime de vreo doua mandate. "Ai grija, te indrepti spre pumnul meu!", raspunde din cealalta parte a salii un domn distins, grizonat, care nu numai ca s-a ridicat in picioare, dar a si inaltat mana dreapta cu pumnul strans.

In loc de concluzie, in calitate de cetatean, va invit la sedintele CJ. Sunt publice, poate participa oricine vrea, si poate ca asa ii va apuca si pe alesi rusinea.

Groapa lui Ouatu era in mahalaua bucuresteana. In centrul Baii Mari, o data pe luna, se da reprezentatie in Groapa lui Marinel.