Oricat ar parea de ciudat, Drumul European E 574 trece printr-un cimitir. La jumatatea distantei dintre Onesti si Bacau, in comuna Sanduleni, drumul european este marginit de morminte. Pe dreapta este vechiul cimitir in timp ce in partea stanga a soselei europene au aparur morminte noi.

Pe drumul de la Onesti spre Bacau, in comuna Sanduleni, pe partea stanga a drumul se pot zari mai multe morminte, unele dintre ele fiind in asteptare. Localnicii povestesc ca oamenii cumpara cu infrigurare locuri de veci, pentru ca "nu stii cand patesti necazul si ramai fara 'garsoniera", dupa cum ne povesteste o pensionara, care locuieste la Sanduleni.

Pe partea cealalta de drum se poate zari o falnica biserica, inconjurata de foarte multe morminte. Se poate spune ca la Sanduleni, mortalitatea este in crestere fata de natalitate. Viata este grea la tara, de cele mai multe ori, moartea apare ca o eliberare, uneori fiind mult asteptata.

"Oamenii mor aici, ei nu vor sa-i lase cu prea multe probleme pe cei care raman in urma. Stiti, unii isi cumpara si coparseu din timpul vietii, il probeaza ca sa se simta confortabil in el. Proasoape, lumanari, cuverturi, toate sunt frumos aranjate si pregatite pentru atunci cand va fi nevoie. Mie mi se pare o treaba buna, chestia asta, ca atunci lumea este preocupata cu alte probleme.

Da’ la tara stiti cum se obisnuieste, fala este mare, lumea te judeca si daca faci si daca nu faci" ne povesteste un batran din Sanduleni.

Initiativa pare a fi buna, pamantul a fost cumparat de la oameni in toamna anului trecut, comunitatea de credinciosi bucurandu-se de aceasta achizitie. ~n prezent in cimitirul de peste drum au aparut deja primii solicitanti. Din toamna si pana in prezent au fost inmormantati trei oameni, insa multi vii si-au amenajat locurile de veci.

"Eu locuiesc gard in gard cu cimitirul, daca mor mai usor este la mine sa ma dea peste gard decat sa ma scoata pe poarta", ne marturiseste zambind Costica Crasmaru, de 65 de ani. "La inceput ma cam strangea in spate la gandul ca locuiesc chiar gard in gard, acuma, m-am obisnuit, toti aici ajungem, in pamant", a mai spus el.