Clanuri mafiote brailene - sub protectia unor politisti, recunoaste, in premiera, seful Politiei brailene, dupa intilnirea cu Traian Basescu * politistii considera ca mesajul presedintelui Basescu este clar si "excelent", insa legislatia actuala nu contribuie prea mult la punerea acestuia in practica * comanda Politiei brailene sustine ca la noi nu au existat presiuni in privinta solutionarii unor dosare penale * pe de alta parte, in conditiile in

care se vor face debarcari la nivel de minister si de esalon superior, recte IGPR, e de asteptat ca si din local sa plece politistii care ramin fara binecunoscutul "spate" la capitala *

Politistii au fost strasnic trasi de urechi de catre presedintele tarii, Traian Basescu, iar incepind de ieri, cei din local au intrat intr-o fierbere fara precedent.

Comandantii prezenti, marti, la convocarea lui Basescu si-au prelucrat, ieri, oamenii in spiritul noilor directive: toleranta zero fata de corupti, adio clanuri mafiote si imixtiuni ale politicului in actul de cercetare politieneasca.

Un mesaj similar transmitea, anul trecut, tot in ianuarie, ministrul Administratiei si Internelor subordonatilor sai, insa tonul charismatic al presedintelui Basescu pare sa-i fi bagat la «220» pe politistii din teritoriu. Fara a-si declara nostalgii fata de trecut, politistii braileni considera, insa, ca legislatia nu-i ajuta, desi mesajul lui Basescu a fost pe cit de simplu, pe atit de transant.

Cert este ca, pentru prima data de la infiintarea Politiei, se recunoaste clar, chiar si la Braila, ca unele grupari mafiote s-au format cu sprijinul unor politisti si ca, mai mult, o serie de politisti au fost si sint tinuti in functii, gratie "spatelui" din esalonul superior, IGPR sau MAI, de la capitala.

Jos coruptia economica, cu sase ofiteri mai putin la "Investigarea Fraudelor"

Mesajul presedintelui Basescu a avut, in parte, efectul scontat in teritoriu: unii politisti constientizeaza ca acum exista vointa politica pentru taierea tentaculelor coruptiei dinauntru si din afara institutiilor de Politie. Iata cum au perceput mai marii Politiei brailene acest mesaj si care este planul de bataie pe care si l-au propus pentru a raspunde noilor cerinte.

Chestorul Ion Motoc, inspectorul sef al Inspectoratului de Politie al Judetului Braila, prezent, marti, la convocarea presedintelui tarii, ne-a declarat: "Mesajul presedintelui este foarte clar, inseamna ofensiva puternica si eficienta pentru combaterea coruptiei impotriva clanurilor mafiote, ofensiva pentru eradicarea traficului de persoane si consumului de droguri.

Sint aspecte cunoscute noua, pe care le-am aplicat si pina acum. Cert este ca acum exista vointa politica pentru realizarea acestor lucruri, dar si pentru protectia politistilor care vor fi angrenati in combaterea coruptiei macro-economice. Se impune, asadar, profesionalism, integritate. Noi o sa ne facem treaba oricum, asa cum ne-am facut-o si pina acum.

Dar trebuie umblat la legislatie, nu sintem nostalgici dupa legile vechi si perioadele vechi, insa pina acum, legea a fost facuta sa-i protejeze pe infractori, iar nu pentru cetateni. In domeniul economic sint mari probleme, iar noi avem deficit de sase ofiteri la «Investigarea Fraudelor» si posturile sint blocate din lipsa de fonduri.

Cum combati coruptia economica lucrind in deficit de personal? Practic, ar trebui sa se realizeze o data si buna colaborare cu celelalte institutii, respectiv Parchetul.

Ni s-a spus sa asiguram mai bine strada, iar nu vreau sa par nostalgic, dar noi am primit o grea lovitura acum: ni s-au luat gardienii, stiindu-se ca avem deficit de 100 de oameni la ordine si siguranta publica si posturile sint, de asemenea, blocate. Jandarmii nu ne prea mai ajuta in acest sector... Asa ca... Mesajul presedintelui este bun si clar, si excelent.

Fata de faptul ca s-ar fi facut presiuni asupra unor politisti pentru solutionarea unor dosare, eu pot sa va spun ca n-am trecut niciodata printr-o asemenea situatie, nu s-au facut presiuni asupra mea, va spun cu toata deschiderea. Altminteri, ca unele clanuri mafiote s-au format cu sustinerea unor politisti...

Se poate discuta si la noi despre asa ceva, insa exista informatii subtirele, noi stim aceste clanuri, insa n-avem destule instrumente legislative pentru a intocmi materialul probatoriu, noi avem doar putere de exercitiu. Pe de alta parte, nu exclud oarece complicitate tacita a unor politisti la formarea acestor clanuri".

Intrebat daca se asteapta sa aiba loc schimbari si in teritoriu, in conditiile in care vor pica niste capete din MAI si din IGPR, chestorul Motoc a adaugat: "Depinde de vointa politica...Nu stiu. Nu exclud ca unii politisti au «spate» la esaloanele superioare, dar daca avansarea lor s-a facut doar pe baza spatelui... S-ar putea sa fie schimbari. Nu stiu.

Eu, unul, zic ca mi-am facut singur spatele, prin munca. Avem, insa, si asemenea subordonati, inclusiv intre aceia care «dau» la ziar".

Omologul de la Constanta al sefului Politiei brailene, chestorul Traian Jipa, care a gestionat ani de zile institutia braileana, a avut un punct de vedere asemanator: "Mesajul nu este de interpretat, ni s-a cerut sa aplicam legea, ceea ce am facut si pina acum. Nu este nimic nou. Trebuie sa ne facem datoria. E clar. Cine nu aplica legea, n-are ce cauta in Politie. Dar nici legislatia nu ne ajuta.

Cel putin in domeniul economico-financiar ar trebui sa se schimbe legislatia, pentru a combate coruptia de aici. In conditiile in care noi n-avem bani pentru expertizele contabile si trebuie sa le cerem subiectilor sa plateasca, acestia vor face expertize de citi bani au dat. Trebuie sa se armonizeze legislatia".

Bugetul pe 2005 al Politiei e mai mic cu 30% decit anul trecut

Ca trebuie sa se umble la legislatie a fost de parere si cms. sef Antonel Colceag, prim-adjunct la IPJ Braila: "Mesajul este bun, dar trebuie sa existe si legi pentru aplicarea lui. Cu legislatia actuala, mesajul nu poate fi aplicat in totalitate. Fata de situatia ca ar fi fost influente din partea unora in solutionarea dosarelor, eu pot sa va spun ca nu am fost niciodata in situatia asta.

Sa ne facem datoria este o sarcina permanenta. Despre clanurile mafiote... Nu se poate vorbi ca-n Braila avem asa ceva, e bine ca s-a transmis mesajul acesta, insa in Braila nu exista clanuri de nivelul celor mentionate. Noi n-avem familii care sa stapineasca orasul, ca or fi zone de influenta, da". Intrebat daca are "spate" la Bucuresti si daca se asteapta la o schimbare, cms. sef Colceag a raspuns transant: "Nu. Munca este spatele meu. Toate comenzile care au trecut pe aici m-au cooptat sa lucram, m-au chemat in echipa. Dar trebuie sa recunosc ca exista asemenea chestiuni impamintenite cum ca unii politisti ar avea spate si atunci ma astept ca aceia sa fie schimbati. Nu se stie ce va fi!". Spate sustine ca n-are nici cms. sef Gheorghe Dinicu, comandantul Politiei Municipiului Braila: "Ca politist, mesajul presedintelui este unul normal. Ca si cetatean, insa, consider ca trebuia luate masuri de mult timp. Ceea ce s-a transmis intra acum pe lista noastra de prioritati, dar noi ne-am facut treaba si pina acum.

Eu sint foarte transant de cind ma stiu si nu a venit nimeni vreodata, de cind sint politist, sa-mi zica sa fac un lucru sau altul intr-un dosar. Eu stiu sa ma analizez singur in fiecare zi si potrivit cuantificarilor, eu spun ca am iesit destul de bine. Eu sint unul dintre aceia care n-au spate! Si nici nu am nevoie!".

Foarte transant s-a aratat si prim-adjunctul comandantului Politiei municipiului Braila, subcomisar Catalin Chivu, care, dupa "experienta Kosova", la putin peste 30 de ani, ocupa o functie cheie pentru linistea si siguranta municipiului: "Ca politistii sa decapiteze din fasa clanurile mafiote, trebuie sa aiba informatii, iar informatiile le string si le furnizeaza serviciile specializate.

Dar Braila nu este un oras mafiotizat, lucrurile spuse despre clanuri nu se refera la Braila. Mesajul e vechi. Combaterea coruptiei e o prioritate pentru noi, de cind lumea. Erau si inainte aceste principii. Apoi, e greu sa schimbi mentalitatile unor oameni, e greu sa-i faci pe unii sa nu mai creada ca ar avea mai multe drepturi decit cetatenii de pe strada.

Personalul este cum este, n-avem oameni la judiciar, foarte multi s-au pensionat, iar ca sa formezi un om sint necesari cinci, sase ani. Mesajul e vechi, repet. Stiati ca - poate asta nu trebuie s-o spun eu - bugetul Politiei pentru 2005 este mai mic cu 30% decit acela de anul trecut?! S-a spus ca se asteapta descentralizarea, dar ordinele vin tot de la Bucuresti.

Fiecare comunitate are specificul ei, iar Braila trebuie tratata ca o comunitate aparte. Apoi, ca sa inchei, vizavi de munca politistilor si de mesajul presedintelui: Cine nu e platit cum trebuie nu face treaba cum trebuie! E si acesta un aspect!".

Politia de Frontiera Braila n-a fost vizata de Basescu

Subcomisarul Stefan Stoica, seful Politiei de Frontiera Braila, a fost, de asemenea, prezent la convocarea presedintelui tarii. "Combaterea coruptiei este la ordine. S-a ridicat stacheta poate, insa am avut dintotdeauna deviza: toleranta zero fata de corupti.

Aceasta a stat permanent in atributiile noastre, dar noi n-am avut, cel putin anul trecut, cazuri flagrante de corupti din rindurile noastre. Au fost abateri disciplinare si am luat masuri ferme. Practic, marti, la Bucuresti, Politia de Frontiera Braila n-a fost vizata", a declarat subcomisarul Stoica.