Ideile autonomiste ale secuilor din Romania sunt departe de a se fi stins. Astfel, potrivit unor surse din cadrul Consiliului National Secuiesc, la sfarsitul saptamanii trecute, la Gheorgheni, au fost adoptate o serie de hotarari care vizeaza direct aceasta problematica.

Astfel, daca in plan intern CNS cere presedintelui Traian Basescu sa sprijine infiintarea regiunii administrative autonome a Ţarii Secuilor, premierului ungar Ferenc Gyurcsany i se cere sa umble la Tratatul de buna vecinatate semnat in 1996 intre Romania si Ungaria.

De asemenea, liderilor UDMR li se atrage atentia ca s-au indepartat de promisiunile facute in campania electorala si li se sugereaza sa se ralieze proiectului de lege privind autonomia Ţinutului Secuiesc care va fi trimis din nou spre analiza Parlamentului de la Bucuresti.

Secuii vor modificarea tratatului de baza romano-ungar

Premierul Ferenc Gyurcsany este atentionat printr-o scrisoare adoptata de liderii CNS la Gheorgheni ca acesta este ultimul an in care tratatul de buna vecinatate semnat de Romania si Ungaria in 1996 poate fi modificat.

In acest context, Consiliul National Secuiesc ii cere sefului executivului de la Budapesta sa faca toate demersurile necesare in vederea includerii in tratat a problemei autonomiei teritoriale a secuilor.

CNS ii cere primului ministru de la Budapesta ca in textul de baza al tratatului cu Romania sa apara explicit mentionat "dreptul la autonomie teritoriala a secuilor, ca o comunitate indigena pe teritoriul lor".

De asemenea, puterii de la Budapesta i se cere sa sprijine demersurile autonomiste conforme normelor europene, facute de maghiarii din Transilvania.

"In afara de aceasta, Consiliul a aprobat mai multe hotarari conform carora Consiliul National Secuiesc initiaza tratative cu Guvernul si primul ministru al Romaniei despre autonomia tarii Secuilor", a declarat un membru al Scaunului Secuiesc Mures, potrivit caruia CNS i-a solicitat presedintelui tarii, Traian Basescu,

sa sprijine infiintarea regiunii administrative autonome a tarii Secuilor cu mijloace democratice.

Totodata, la Gheorgheni, Consiliul National Secuiesc a hotarat sa retrimita Parlamentului de la Bucuresti proiectul de lege privind autonomia Ţarii Secuilor si sa ceara parlamentarilor UDMR din secuime sa isi asume promisiunile din campania electorala in sensul sustinerii proiectului de lege care vizeaza autonomia.

Miercuri seara, intr-o emisiune televizata, presedintele

Traian Basescu a respins ideea autonomiei pe criterii etnice, sustinand ca este inadmisibila o diferentiere de acest gen intre regiunea locuita de secui si restul teritoriului Romaniei.