· Piata chiriilor in cazul locuintelor de lux este inca nedezvoltata

· Chiriile se vor mari odata cu apropierea sezonului estival

Piata locala a chiriilor va intra pe o curba ascendenta in urmatoarea perioada. Daca in urma cu doi ani nivelul chiriilor era de 10-12% anual din valoarea bunului, putem spune ca, in prezent, se inregistreaza cam acelasi nivel.

„Prognoza pentru chirii este de crestere, daca tinem cont ca un apartament care se cumpara acum cu 50-60.000 euro nu va mai avea o chirie de 200 euro. Chiriile se vor mari din start si anticipez o crestere incepand de la 50%, asta ar insemna o chirie de 350-400 euro pentru un bun imobiliar in valoare de 50-60.

000 euro“, ne-a declarat Nicu Mihalache (foto), directorul unei companii imobiliare locale.

Locuintele de lux, de care ducem lipsa la nivelul municipiului Constanta, fac exceptie de la acest calcul, chiriile in acest caz putand ajunge pana la 1.000 euro.

Aceste apartamente de lux sunt cautate in general in zonele Faleza Nord, Soleta, si chiar Tomis-uri, dar din pacate nu exista o oferta serioasa in acest sens in Constanta, spre deosebire de Bucuresti, unde piata locuintelor de lux s-a dezvoltat foarte mult in ultimii ani.

Daca ne referim la impozitarea veniturilor obtinute din chirii, putem spune ca anuntata impozitare a tranzactiilor imobiliare si pentru persoanele fizice ii va face pe proprietari sa nu mai ocoleasca Agentiile Fiscale, asa cum s-a procedat pana acum.

„Ultima masura, de impozitare a tranzactiilor imobiliare efectuate de persoanele fizice cu 10% cred ca este foarte buna. Vorbind de venituri, inainte la 100 milioane de lei plateai un impozit de 30 milioane, fata de doar 10 milioane cat ar insemna dupa noua hotarare“, mai spune Mihalache.

Oamenii isi vor evalua aceasta declaratie, pentru ca sunt bani pe care vor trebui sa ii justifice, mai devreme sau mai tarziu.

Piata chiriilor in Constanta este foarte profitabila, fara doar si poate, in sezonul estival. „Invazia“ de lucratori din domeniul turismului sau de turisti care nu-si permit sa se cazeze la un hotel ii va face sa zambeasca pe proprietarii de imobile oferite spre inchiriere.

Daca tinem cont si de faptul ca creditul imobiliar s-a dezvoltat si, in mare parte, multi dintre cei care locuiau cu chirie si-au achizitionat apartamente pe acest sistem, putem afirma ca piata chiriilor, destul de ieftina raportata la valoarea bunurilor imobiliare, se echilibreaza si in functie de dotarile din

apartamente. Practic, in prezent, dotarea apartamentului face pretul chiriei, si nu valoarea imobilului. Conform specialistilor imobiliari, investitiile imobiliare vor deveni foarte profitabile cand salariul mediu va ajunge la 500-600 euro, iar chiriile vor reprezenta aproximativ 50% din valoarea castigului lunar.