Ultima gaselnita a PSD, in perioada in care mai avea inca putere, este legata de paginile de Internet ale institutiilor publice. Pentru ca in fruntea acestora au fost doar persoane aservite politic, lucru demonstrat in repetate randuri, nu fost foarte greu ca aceste pagini sa poarte marca unei singure societati.

Este vorba despre Euromed SRL Bacau, societatea care, in perioada de glorie a PSD, a facut bani frumosi prin atribuirea unor contracte de creare de pagini web. Istoria acestei firme a inceput pe vremea cand Internetul a devenit o necesitate pentru majoritatea institutiilor publice.

Euromed a inceput ca provider (furnizor) de Internet, dar o data cu aparitia unor societati puternice pe aceasta piata, nu a mai facut fata. Solutia salvatoare a constat in comandarea unor pagini de Internet pentru institutiile publice din Bacau.

Pagini scumpe si nefunctionale

Pagina de web a Aeroportului Bacau, administrat de Consiliul Judetean Bacau, a fost creata in luna decembrie a anului trecut. Contactat telefonic, reprezentantul institutiei ne-a declarat ca acest contract incheiat cu Euromed SRL Bacau reprezinta un secret comercial, iar valoarea a fost la nivelul pietei.

In viziunea reprezentantului Aeroportului Bacau, pretul pietei este intre 300 si 800 de euro. Dat fiind faptul ca Aeroportul este in subordinea Consiliului Judetean, aceste informatii ar fi trebuit sa fie publice, conform legii 544/2001.

Dar, din motive necunoscute, opinia publica este privata de informatii care se refera la cheltuirea banului public.

La Directia Silvica Bacau, directorul economic Leonard Padureanu a declarat ca: “da’ cine mai stie cand a fost facuta. Cred ca prin 1998 sau 1999. Ştiu ca a fost un contract cu societatea Euromed SRL, dar cert este ca eu nu platesc pentru asa ceva. Oare mai e actualizata?”.

Totusi pagina web functioneaza, doar ca nimeni nu stie nimic despre ea. Mai mult decat atat, Directia Silvica Bacau mai beneficiaza de o prezentare a institutiei pe pagina Regiei Nationale a Padurilor “Romsilva”.

La Primaria Municipiului Bacau lucrurile stau altfel. Pagina de Internet exista, dar nu functioneaza momentan. „Momentanul” se prelungeste de cateva luni chiar. Motivul: “probleme cu provider-ul de Internet”, ne-a declarat purtatorul de cuvant al institutiei, Ionut Tomescu.

In ceea ce priveste modul in care societatea Euromed SRL a fost aleasa pentru constructia paginii, aceste ramane un mister pentru contribuabilul bacauan. “Ştiu ca a fost facuta pe vremea lui Sechelariu, noi doar am preluat contractul si am actualizat informatiile”, ne-a mai declarat Tomescu.

Conform unor surse neoficiale, conducerea institutiei a hotarat sa incheie contractul cu Euromed pentru ca nu convenea pretul. Pe de alta parte insa, administratorul societatii declara ca nu firma sa a facut site-ul Primariei, ci Microsistem.

„Cine v-a dat informatia asta, nu stie despre ce vorbeste”, a declarat Dogaru.

La Agentia Regionala pentru Protectia Mediului, cu sediul central la Bacau, pagina de web este impracticabila, aceasta oferind informatii doar despre Inspectoratele de Protectie a Mediului din judetele Bacau si Neamt.

Cu toate ca aceasta Agentie are in subordine si judetele Vaslui, Botosani, Iasi si Suceava, informatiile privitoare la acestea nu se regasesc pe Internet.

Printre paginile care poarta marca Euromed se numara portalul primariilor din judet (un site incomplet), pagina Directiei Ape Siret Bacau, a Municipiului si a Spitalului Municipal din Moinesti si Teleconstructia SA, toate fiind in administrarea statului. Aceste pagini de Internet au fost create in perioada de guvernare a PSD.

Rolul Clubului Rotary

Administratorul societatii Euromed, Romulus Dogaru, este membru marcant al Clubului Rotary Bacau, iar asta explica de ce multi dintre directori au comandat aceste site-uri de Internet pentru institutiile publice, deoarece sunt membri ai aceluiasi Club.

Astfel, directorul Spitalului Municipal Moinesti, care are o pagina pe Internet marca Euromed, Adrian Valentin Cotarlet este colegul reprezentantului Euromed in Rotary Bacau.

Pe langa acesta, Mircea Şova, reprezentantul SC Teleconstructia SA, precum si alte nume importante ale vietii economice a judetului se regasesc in aceeasi organizatie. Mai mult, Dogaru si firma lui a construit si pagina de Internet a Clubului Rotary Bacau.

Administratorul societatii sustine insa sus si tare ca paginile pe care le-a construit au fost facute pe baza contractelor obtinute in urma licitatiilor la institutiile publice.

PSD si Euromed

Legatura intre fostul partid de guvernamant si societatea bacauana este stransa, reiesind si din constructia de pagini web pentru importanti agenti economici, membri ai acestui partid.

Marca Euromed apare pe fiecare dintre site-urile Durimpuls, firma care apartine pesedistului Sergiu Sechelariu, Hotel Moldova, care apartine (sau a apartinut) controversatului om de afaceri Corneliu Iacobov, si nu in cele din urma, Selena Motor Sport – proprietate a fostului primar Dumitru Sechelariu.

Mai mult, Euromed este firma care a realizat si site-ul organizatiei de tineret a PSD (TSD). Prin mediul oamenilor de afaceri bacauani umbla zvonul ca omul din spatele lui Romulus Dogaru nu este nimeni altul decat politicianul Viorel Hrebenciuc.