Consilierul de preaderare din partea UE pe langa ADR VII Centru, dr. Birgitte Schliewenz, a declarat ieri la Targu-Mures ca, din punctul sau de vedere, a face acum o redesenare a regiunilor in Romania este contraproductiv. Birgitte Schliewenz a mai atras atentia asupra faptului ca a reincepe un proces de aderare la UE costa foarte multi bani.

"Problema care la aceasta data exista este de fapt un amestec de aspecte concrete tehnice si ambitii politice. Trebuie sa spunem clar ca daca toate aceste structuri (Agentiile de dezvoltare si regiunile actuale - n.r) sunt puse in pericol, atunci aderarea Romaniei in 2007 va fi periclitata si asta cu siguranta", a declarat dr.

Birgitte Schliewenz. Potrivit acesteia, cele sapte regiuni trasate in 1998 au inceput o activitate importanta in scopul atingerii criteriilor de aderare a Romaniei la UE. "Intr-un an si jumatate cat a mai ramas pana in 2007 nu se pot realiza aceleasi lucruri care s-au facut in acesti ani prin agentiile de dezvoltare regionala.

Aderarea in 2007 va fi periclitata daca se va face o astfel de redesenare a regiunilor", a declarat dr. Birgitte Schliewenz. Regiuni dupa 2013 Consilierul a fost de parere ca o astfel de problema ar putea fi atacata din punct de vedere tehnic fie in intervalul 2007-2013 sau, chiar mai bine, dupa 2013.

"Daca in 2007 aderarea va avea loc, atunci, in perioada 2007-2013, cu toate acele experiente care vor fi acumulate ca noi membri, se va putea discuta si poate va fi si momentul pentru o discutie privind reorganizarea administrativa a regiunilor", a mai adaugat reprezentantul UE, care a precizat, de asemenea, ca toate acele premise care stabilesc actualele

regiuni vor trebuie luate in discutie in cadrul UE, deoarece acestea sunt impuse chiar de membrii acesteia. Dr. Birgitte Schliewenz s-a intrebat, totodata, care ar fi beneficiile unei redesenari a regiunilor in Romania.

"Sunt de parere ca toti acei politicieni pot sa indeplineasca si astazi foarte bine tot ceea ce au promis ca vor indeplini", a sustinut consilierul pe probleme de preaderare de pe langa Agentia de Dezvoltare VII Centru.