S-au vazut, s-au placut, s-au iubit, si acum isi cara pumni cu nemiluita, ori de cate ori au ocazia. Se afla in ring de sapte ani si nici unul nu a aruncat prosopul pana acum. Lume, lume: in coltul "rosu", Excelenta Sa, ambasadorul Romaniei la Havana, fost primar al Iasului la categoria "grea" (3 mandate), Constatin Simirad.

In coltul din dreapta, fost presedinte al Consiliului Judetean Iasi, finul lui Simirad, publicistul Liviu Antonesei.

"Daca nu-l recheama Mihai (Mihai Ungureanu, actualul ministru de Externe al Romaniei - n.r) de la Havana, intru in greva fiscala", spune apasat scriitorul Liviu Antonesei. "Liviu nu poate fi mai prost decat este", replica Simirad intr-una din tabletele sale. IESEANUL va prezinta o cronica a meciului Antonesei-Simirad.

Demagog innascut

Nici nu stii ce sa crezi cand le auzi istoria. Povestea dintre Simirad si Antonesei incepe cu un iz de romantism televizat gen "Din dragoste". "Nea Costica era..." sau "Cand l-am cunoscut pe Liviu...". Politica i-a adunat in aceeasi barca la sfarsitul lui \'91, acum 13 ani.

Murise primarul Iasului, Emil Alexandrescu, si tocmai se punea de-un candidat in tabara opozanta a PDSR-ului de atunci. "Avea farmec personal. Carisma", recunoaste nostalgic Antonesei, fostul sef de campanie din 1992 a lui Simirad.

Cu Simirad nu era greu de lucrat in campanie. Avea sarea si piperul. "Imi aduc aminte cum am castigat voturile militarilor", suspina in barba Antonesei dupa care adauga pe un ton intepator: "De fapt nu stiu daca de vina a fost Simirad sau fata cu fusta scurta care l-a insotit la unitate". Explicatiile victoriei de atunci a candidatului Simirad sunt altele acum.

"E un demagog inascut, nu unul contrafacut".

Nasu\' Costica

Cam pe cand s-a infiripat idila politica Simirad-Antonesei, tot in acelasi an, \'91, scriitorul "politriuc", cum singur se autocaracterizeaza, isi punea pirostriile la starea civila. Fara cununie religioasa, ca "nu era timp". Dupa testul alegerilor din \'92, relatia dintre primarul Simirad si Antonesei se consolidase. Dar parca lipsea ceva.

Legatura de familie? "M-a batut la cap zi de zi sa merg si la preot sa ma cunun, ca asa se face. Nu eu l-am ales nas, el m-a ales fin. In \'93 am cedat". Nunta a fost oficiata la biserica din Podu Iloaie, departe de ochii electoratului. Nasi, Constatin si Stela Simirad iar martori Emil Stratan si sotia. Si toata suflarea de la Podu.

Scanteia

In perioada '92-'96, relatia dintre Simirad si Antonesei s-a consumat intr-o nota de bun augur. Ca si primul mandat a lui Simirad, dupa cum subliniaza Antonesei. "A fost OK in perioada aceea". Campania din \'96 i-a suprins tot umar la umar. Cu Antonesei, presedinte CJ, s-a format si tandemul administrativ, care insa nu a functionat mai mult de un an.

Pe Simirad si Antonesei, politica i-a unit, politica i-a dezbinat. Mariajul politic s-a rupt in iarna lui \'97, dupa o declaratie a lui Antonesei data pe scara avionului - "Partidul Moldovenilor e o tampenie".

"Plecam in Franta. Nu stiam ca anuntase oficial infiintarea partidului iar el (Simirad - n.r) era inca membru PAC. Am spus ceea ce am simtit si i-a sarit mustarul". Reactia lui Antonesei i-a inflamat orgoliul primarului Simirad. Riposta a venit pe acelasi ton patern, sfatos, dar amenintator: "Antonesei mi-e fin si nu-i frumos ca ma vorbeste de rau.

Va veni ziua cand Antonesei isi va da seama de inabilitatea sa politica".

"Nu-i frumos, Liviu"

De la "nu-i frumos Liviu", treptat, lupta dintre cei doi s-a intetit. Nu exista saptamana in care Simirad sa nu-l traga de urechi pe finul sau, invers, Antonesei sa-si puna la punct nasul. Proiectul Orizont 2004 de reabilitate a judetului Iasi si realizat de specilisti in economie a fost unul dintre multele motive de "raca" intre cei doi.

Simirad a fost acuzat de management defectos, cum ca prin acordarea subventiei de 54 de miliarde de lei la RATC ar fi putut creea 15.000 de noi locuri de munca.

"Asta ar insemna ca sunt un incompetent si am avut o intentie criminala" a contestat Simirad si a parasit sedinta in care se discuta proiectul girat de Antonesei. A urmat replica finului l-a fel de zeflemista ca si gestul lui Simirad: "Este lipede faptul ca primarul este specialist in demografie, sociologie, economie, agricultura".

Omul negru

Bugetul Iasului, alta repriza, acelasi ring cu aceiasi rivali. Nemultumit de banii alocati pentru municipiu, Simirad a adoptat metoda "gazetei de perete". Portretele lui Antonesei si Stentel (presedintele si vicepresedintele CJ) au fost lipite pe portile Palatului Roznovanu. Sub figurile celor doi, Simirad a scris: "Ei au irosit banii pentru saraci. Ei intrerup iluminatul public.

Ei nu platesc ajutoarele pentru nasteri. Ei nu dau bani pentru Cantina Saracilor...".

Antonesei a explodat: "Voi cere scuze de la populatiei, pentru ca am o vina. Un psiholog nu a putut ghici cum va evolua un om, atunci, in 1996. Atunci nu a fost vorba despre promovarea primarului Simirad, ci despre inventarea primarului Simirad din piese mai mici, de la Observatorul astronomic, unde statea in intimitatea astrelor".

Haraiala

Simirad a ridicat din nou manusa si a taxat. De data aceasta a fost vorba de stabilirea capitalei Regiunii de Dezvoltare Nord-Est la Neamt. Iasul pierduse batalia. "Lipsa de diplomatie", "el e principalul vinovat" etc. Antonesei a fost aratat cu degetul atunci de multi. Si de Simirad. A fost singura data cand nu a gasit replica. Si-a pus cenusa in cap si in cele din urma a cedat.

Si-a dat demisia din functia de presedinte a CJ, si mai tarziu si din politica.

Dar pentru Simirad, Antonesei devenise deja "finul risipitor" asa ca nu l-a uitat si a continuat sa-i aduca cu reprosuri chiar si dupa retragerea acestuia de pe scena politico-administrativa.

In urma cu patru ani, cand bugetul alocat municipalitatii a tulburat din nou apele la Primarie, Simirad declara: "Daca si pana finul meu mi-a facut ce mi-a facut si nu si-a mai revenit nici pana astazi, ce sa mai zic de altii".

Razboi la Timpul

Campania din 2004 a coincis cu reintrarea lui Antonesei in luminile rampei. Mai intai si-a facut "incalzirea" intr-un ziar local. "A facut afirmatia ca intrerupe finantarea revistei Timpul, unde eram director. Din banii primariei, revista platea tiparul si hartia, nimic mai mult.

Dar intreruperea finantarii ar fi afectat serios Timpul, asa ca mi-am dat demisia in august 2003 ca sa salvez revista", spune Antonesei. A intrat in URR si a continuat sa-si incondeieze nasul in presa.

Simirad si-a dat si el demisia din fotoliul de primar, fiind numit ambasador la Havana. Nici la ultima conferinta de presa in calitate de primar, nu si-a omis finul. "Cel mai mare rau mi l-au facut fostii prieteni si rudele. Asa cum Mihai Voda spunea «Unde sunteti, voinicii mei?» si acestia erau morti, la fel si eu cand ii chemam, voinicii erau in alta parte.

De pilda, Antonesei, Stentel si Brailean, sefii CJ, erau la bere, mancau alune si fumau".

Gogoasa de la Iasi

Nici din inima Cubei Simirad nu l-a dat uitarii pe Antonesei. "Prietenii nu-i uita, ci incepe sa-i urasca", rade sarcastic Antonesei. La ultimele alegeri locale, Antonesei si-a depus candidatura pentru Primarie din partea URR. Evenimentul a trecut oceanul iar Simirad l-a taxat din nou desi sansele finului de a se aseza pe jiltul de la Roznovanu erau minime.

"Cu siguranta gradina lui Dumnezeu e mare" isi incepea tableta intitulata "Un vot mare pentru un om mic", ambasadorul Simirad.

Si continua, incercand sa-i creioneze imaginea finului poreclit "Gogoasa de la Iasi": "cel care a falimentat CJ", "cel care a redus bugetul Iasului la doar 28% din bugetul judetului", "ala cu drumuri fictive, cu deconturi", \'"cel mai mare dusman al iesenilor","cel pe care l-am cocotat presedinte al Consiliului Judetean".

"Ipochimenul" Simirad

Dupa un an de la locale, i-a venit si lui Antonesei apa la moara. Dupa schimbarea Guvernului si numirea unui iesean in fruntea Ministerului Afacerilor Externe, respectiv Mihai Razvan Ungureanu, Antonesei a capatat din nou curaj. Intr-un editorial publicat de "Cotidianul", Antonesei il face pe Simirad "ipochimen, nul ca politruc, ca administrator".

Simirad percuteaza imediat. De data aceasta, in povestioara sa din "Ziarul de Iasi" ambasadorul cere sprijinul unui preot vodoo pentru "a-l face mai prost pe finutu\'". Esec, spune Simirad, "Liviu nu poate fi mai prost".

La cateva zile distanta urmeaza croseul lui Antonesei, care solicita rechemarea ambasadorului Romaniei de la Havana, sustinand ca Simirad a incalcat Codul Corpului Dimplomatic. "Daca nu-l recheama Mihai de la Havana, intru in greva fiscala, ca din si din banii mei sta acolo", spune Antonesei. Raspuns de la MAE nu a primit si nici de la Simirad, cel putin deocamdata.

Cat va mai dura acest razboi al replicilor? Nici unul nici altul nu dau pronosticuri.

_________________________________________________________________________

Nae contra Doru

Se cunosc de peste 12 ani, au mancat din aceeasi "strachina", s-au ajutat reciproc pana au pus pe picioare cea mai banoasa afacere din invatamantul iesean: Universitatea "Petre Andrei". Buba a explodat in momentul organizarii alegerilor din aprilie 2004. Si Doru Tompea, si Nae Niculescu ravneau la functia de rector.

Niculescu da lovitura de palat, si - dupa regula "legea sunt eu" - este ales rector. Urmeaza riposta lui Tompea si controalele de la minister, de la Comisia de Evaluare si Acreditare Academica. Toate confirma ilegalitatea alegerilor, rectorul nu este recunoscut iar Niculescu este chemat la Parchet pentru instrainarea patrimoniului.

Nimic insa nu pare ai tulbura apele lui Niculescu, care ramane pe pozitii invocand faptul ca UPA este institutie privata.

In paginile ziarelor, Tompea spune despre Niculescu ca ar fi face parte dintre acele "biete minti ratacite care se imagineaza patroni (..) trubadurii netrebniciei se cred vesnici si care nu-si vor gasi loc nici macar in sertarele din subsolul istoriei. Niculescu este Codul penal in picioare".

Niculescu ataca imediat la baioneta: "Nu aveti in fata un cavaler! Doar un menestrel al oportunismului, al denigrarii si al nerecunostintei! ". Pana la ultima repriza Niculescu-Tompea mai e vreme lunga. Iar miza, o afacere de doua milioane de dolari pe an, risca sa se naruie.

Relu versus Misu

Razboiul dintre seful liberalilor ieseni,Relu Fenechiu si colegul sau de partid Mihai Vlasov, boss-ul de la Camera de Comert, s-a declansat dupa campania pentru alegerile generale, cand Vlasov, aflat pe locul cinci pe lista candidatilor liberali, n-a prins un loc in Parlament.

Pentru a-si scoate "parleala", Vlasov a pus la cale un puci pentru rasturanarea lui Fenechiu de la conducerea filialei liberale, instaland la conducerea filialei, dupa un vot controversat, pe Aurel Stan. Omul lui Vlasov nu a fost confirmat si de Bucuresti, conducerea centrala anuland alegerile de la filiala locala Iasi, iar Fenechiu a fost repus in functie.

A urmat un joc al nervilor: impartirea sediilor, jocul \'de-a stampila". "Vlasov vrea sa preia fraiele in Iasi doar pentru a trage sfori in interes personal", a spus Fenechiu. "S-a aflat pe lista rusini, a coalitiei pentru un parlament curat", au strigat pucistii. Pana acum, scorul pare a fi favorabil lui Fenechiu, dar lupta inca nu s-a incheiat.

Urmeaza o alta repriza, cea a alegerilor pentru sefia filialei.

Prisecariu vs Dascalu

Amandoi sunt ieseni, au averi uriase, de top 300, si se lauda ca au construit afaceri solide pornind de jos. Iulian Dascalu, patronul de la Iulius Mall povesteste ca a pornit de la un simplu magazin de incaltaminte. De cealalta parte, Danut Prisecariu, patronul de la Hala Centrala, a intrat in afaceri cu cateva magazine alimentare.

Iar cand Iasul a devenit prea mic pentru cei doi, inevitabil a izbucnit si lupta pentru "spatiu vital".

Danut Prisecariu a dezvoltat postul local Tele M in timp ce Iulian Dascalu a devenit actionar la Ziarul de Iasi. "La Tele M am fost subiectul central in mai multe articole. Probabil ca acesta este modul lui Danut Prisecariu de a se manifesta. Oricum nu poti lucra la modul in care o face Tele M. Eu nu merg in viata pe principiul caprei vecinului. Imi vad de afacerile mele", spune Dascalu.

Prisecaru a replicat sustinind ca nu ar fi intervenit niciodata asupra materialelor difuzate de pe Tele M si ca nu se considera pe o pozitie de forta cu Dascalu: "Nu am nici un conflict cu domnul Dascalu.

Sunt insa anumiti factori de putere locala care din motive ce mie imi scapa incearca prin diverse masuri, multe la limita legii, sa imi afecteze afacerile si in special cele ce tin de Moldova City Mall".

Dascalu spune si el ca nu ar fi in razboi cu Prisecaru, dar il ironizeaza: "Poti vorbi de concurenta cand sunt domenii asemanatoare. In acest caz insa e ca si cum ai compara Loganul cu Mercedesul", a precizat Dascalu. Iar Prisecaru nu rateaza ocazia sa-l piste si el pe patronul de la mall: "Nu pot fi in conflict cu domnul Dascalu pentru ca modul meu de lucru e total diferit.

Peste 99% din afacerile mele sunt cu agenti privati spre deosebire de el".

Solcanu vs. Apostol

Putina lume stie de la ce a pornit razboiul dintre Ioan Solcanu, liderul pesedistilor ieseni si Neculai Apostol, omul care a ridicat imperiul Kosarom. Cert e insa ca intre cei doi a fost si este un conflict surd. Iar primul semnal a fost dat cand Apostol si-a demisia din functia de prefect.

A urmat o perioada presarata de declaratii in care omul de afaceri acuza conducerea PSD Iasi de regiditate si de dictatura: "Cel care tace si executa, chiar daca nu are idei de conducere, este perfect pentru liderii PSD de aici", declara Apostol in conferinta de presa in care si-a anuntat demisia.

Apoi, Apostol nici macar n-a fost pus pe listele parlamentare. Dar totul a fost dat peste cap la Bucuresti, sefii cei mari ai PSD-ului impunandu-l pe omul de afaceri pe locul doi la senat in spatele lui Solcanu.

Mai mult, omul de afaceri a turnat gaz pe foc refuzand in prima faza locul si solicitand sa fie trecut pe lista deputatilor sub motivatia ca se simtea "incompatibil" cu cei cere figurau la Senat.

Dupa alegeri, cand a anuntat ca intentioneaza s- se retraga de la sefia locala a PSD, Solcanu a spus: "Nu avem nimic de impartit. Eu nu ma pot implica in afacerile domniei sale cu pasari si carnati, dumnealui nu se poate implica in bucatica asta cu carti".