Exista oameni care ascund in carti valori sentimentale pe care nu le vor pierdute decat odata cu ei insisi. Unii gasesc valoarea doar in lei, inscrisa pe spatele ultimei coperti. Pentru altii valoarea sta in amintiri.

O carte rupta, cu foi lipsa, desfigurata in toate partile, o carte care sta gata sa fie aruncata din biblioteca doar pentru simplul fapt ca arata in ultimul hal, are totusi o sansa de a fi refacuta. Exista oameni care reusesc sa-i redea chipul de acum, poate, zeci de ani.

Tanara dupa 135 de ani

Reconditionarea cartilor este o meserie manuala care necesita multa migala si rabdare din partea celor care o fac.

Pe strada Lenin din Targu-Mures exista un atelier unde sase angajati reusesc sa redea viata cartilor incercate de trecerea anilor, aplicandu-le o serie de interventii estetice asupra aspectului lor degradat, facut praf uneori.

Cosmetizarea cartilor nu se poate face in totalitate, mai ales in cazurile unde lipsesc anumite paragrafe, foi sau parti rupte. Fiecare fila in parte se coase sau se lipeste, se taie marginile pentru a le uniformiza, iar pe coperti se aplica panza atent taiata si adaptata pe locul care necesita o corectura estetica.

Exista oameni care ascund in carti valori sentimentale pe care nu le vor pierdute decat odata cu ei insisi. Bibliile si cartile de beletristica ajung cel mai repede pe masa de lucru a atelierului.

Una din vechile carti reconditionate de catre cei sase meseriasi a fost o biblie din anul 1870 scrisa cu litere chirilice. “Am lucrat sase luni de zile ca sa o refacem. Hartiile acestor carti sunt foarte vechi si se rup usor.

Daca nu esti atent, exista riscul sa faci mai mult rau decat bine in reconditionarea ei. Chiar acum am terminat de lucrat la o culegere de poezii de Petofi aparuta in anul 1890 si am avut mare grija sa indeplinim dorinta clientei care tinea foarte mult la acest volum”, spune un angajat.

Aparate din secolul XVII

Pentru o carte se lucreaza minim 10 zile, dar munca poate dura pana la sase luni. Costul variaza foarte mult in functie de numarul de pagini, vechimea ei si procedeul aplicat. Majoritatea se invart in jurul pretului de 100.000 lei, dar poate ajunge si pana la un milion.

“Multe persoane considera ca o carte, odata ce a fost facuta praf, nu merita o investitie in refacerea ei si prefera sa cumpere una noua. Dar exista carti vechi si foarte vechi care nu se mai gasesc pe piata sau care au valoare sentimentala.

Pentru acestea, clientii nostri nu se uita la bani”.

La atelier angajatii fac si imprimari pe coperti, dupa o metoda manuala mostenita de la stramosi. Mai intai se culeg literele. Acestea se prind intr-un dispozitiv, se incalzesc la foc moderat, se aplica o folie suflata in aur pe coperta si cu literele incalzite se preseaza pe hartie.

Toate aparatele cu care se lucreaza, ghilotina, presa cu ghilotina si presa manuala de scris sunt vechi de peste 120 de ani. Meseriasii care se ocupa cu aceasta indeletnicire au urmat un curs de perfectionare de sase luni in cadrul Fundatiei “Bethlen”din Targu-Mures.

Desi consuma multa atentie si grija, reconditionarea cartilor nu este o munca banoasa. Dar satisfactia in fata rezultatului dupa saptamani de lucru compenseaza.