66% din romani consuma des bauturi alcoolice, iar jumatate din acestia sufera urmari care schilodesc existenta si psihicul dependentului. Alcoolismul este considerat ca a patra problema de sanatate publica dupa bolile cardio-vasculare, mentale si cancer.

In Mures, 14,4% din cazurile de suicid sunt comise de persoane care abuzau in mod cronic de alcool sau droguri. Grupul Alcoolicilor Anonimi care functioneaza in cadrul Clinicii de Psihiatrie II este refugiul celor care lupta cu un viciu devastator.

Conceptia dupa care se orienteaza unii conform careia alcoolul este un aliment, ca ne apara impotriva bolilor infectioase, ca este un stimulent, ca un paharel ajuta la tensiune sunt false.

Oamenii tind sa mitizeze anumite comportamente, in special barbatii care nu “sunt barbati” daca nu beau pana nu cad sub masa, care au nevoie de un stimulent inainte de a merge la muncile de pe camp.

“Alcoolul este un toxic al sistemului nervos, iar actiunea lui este deprimanta, paralizanta, narcotica. Este un fals prieten. Dupa ce trece efectul delirant al consumului de alcool, omul este mult mai nelinistit, iar durerea sau frustrarea care l-a macinat si l-a determinat sa bea, se amplifica, nicidecum nu dispare”, a spus dr.

Mihai Ardelean, medic primar psihiatru, medic sef LSM.

Subnutrit cu burta

Alcoolul rafinat de 90 de grade are intr-adevar o anumita putere bactericida, dar ingerarea sistematica a bauturii alcoolice micsoreaza rezistenta organismului la agresivitatea germenilor patogeni, a bolilor infectioase. Alcoolul arde in organism, furnizand o energie echivalenta cu aproximativ 7 calorii pentru fiecare gram.

Ca numar de calorii, un litru de vin echivaleaza cu un litru de lapte, 8 oua sau 300 de grame de carne. Dar laptele si celelalte alimente enumerate aduc in organism un complex de substante nutritive, lipide, glucide, saruri minerale, vitamine care servesc ca material de constructie pentru celule si tesuturi.

Arderea alcoolului cere un surplus de vitamine. De aici apar carente in organism.

Europeanul “duce” mult

Privit la nivel national, 90% dintre romani pun gura pe alcool ocazional, 66% consuma destul de des alcool, iar 30% sufera stari de deteriorare de pe urma acestui viciu. ”Consumatorii sunt impartiti in doua categorii, cei care beau din cand in cand si toxicomanii care nu se pot controla in fata alcoolului.

Alcoolismul este acel consum care nu poate fi controlat pentru ca cel in cauza are o dependenta fizica si psihica fata de drog. Cu toate ca este constient ca isi distruge sanatatea si familia, el nu poate renunta”, a spus dr. Ardelean.

Romanul se stie, este petrecaret in orice zi a saptamanii. Occidentalii, insa, sunt cunoscuti ca fiind bautori de “sambata” si asta pentru ca ei nu consuma decat in weekend alcool, dar in cantitati exagerate.

Ca urmare, ei nu sunt menajati de riscul de a comite fapte antisociale, in special cei care se urca la volan. La evrei si asiatici rata bautorilor de alcool este mai mica, dar comparativ cu europeanul, asiaticul se imbata mult mai usor dintr-o cantitate mult mai mica de alcool.

O alta comparatie se poate face intre consumul de alcool la femei si la barbati. In societatea noastra, faptul ca un barbat bea pana cade sub masa nu este deloc ceva special, pe cand pentru o femeie este un comportament rusinos.

Se stie ca femeile, in general, sunt mai putin rezistente la alcool, ele fiind si aspru criticate in mentalitatea colectiva. De aici, marginalizarea celor care sunt dependente de drog si consumul pe ascuns, preferabil acasa.

Medicii nu sunt de acord cu ingerarea bauturii alcoolice, indiferent de zi sau de gramaj: “Alcoolismul este considerat ca a patra problema de sanatate publica, dupa bolile cardio-vasculare, mentale si cancer.

Cauzele pentru care unii recurg la acest consum excesiv si repetat inca nu are o explicatie stiintifica”, a afirmat Mihai Ardelean, medic sef LSM.

Alcoolul - trauma in familie

14,4% din cazurile de suicid din judetul Mures au fost comise de persoane care abuzau in mod cronic de alcool sau droguri cu urmari depresive si comportamente autoagresive. Din nefericire, urmarile alcoolului nu domina numai pe cel care consuma, ci si familia si cei apropiati, care sufera poate mai mult decat cel bolnav.

Dependentul de alcool se manifesta zilnic printr-o labilitate afectiva, iritabiliatate, impulsivitate, crize de manie, gelozie, toate manifestate pe un fundal de nemultumire si depresie, de multe ori descarcate pe cei nevinovati, copiii.

D.G., casnica, de 32 de ani, din Targu Mures, casatorita, cu trei copiii, l-a implorat pe sotul ei, alcoolic, sa se schimbe, sa nu-si mai maltrateze familia, pentru ca, in caz contrar ea isi va pune capat zilelor.

Sotul, in loc sa-i asculte rugamintea, a inceput sa o ironizeze, spunandu-i in mod sfidator “Tu nu esti in stare de asa ceva, pentru ca nu ai curaj sa o faci.

Dupa ingerarea unei combinatii medicamentoase de Diazepam, Carbaxin si alcool, femeia a decedat lasand in urma 3 copii minori si o scrisoare prin care ii dovedea sotului ca a gasit curaj.

O gravida care bea, ucide

Condamnabil este consumul repetat de alcool al femeilor gravide. O mama betiva naste un copil dependent de alcool! Nou-nascutul este agitat, intra in sevraj, asta in cazurile fericite in care nu sufera si de malformatii.

Mitul conform caruia trebuie “sa dam si la copil putin alcool” ca sa doarma mai bine si sa fie mai linistit este o adevarata prostie. Sugarul care bea, devine alcoolic prematur. Organismul copilului este mult mai sensibil la actiunea toxica.

Starea de coma alcoolica la varsta frageda este provocata de o concentratie mai mica de 5-6 ori decat la adult. S-au constatat cazuri de intoxicatie chiar si cu frictiuni cu spirt in zona abdomenului, comprese cu alcool sau dupa suptul de la sanul unei mame bete.

Intr-o familie in care se bea alcool, riscul ca si copiii sa devina curiosi de acest drog, inca de pe bancile scolii, este foarte mare.

“Tremur daca nu beau dimineata”

“Imi tremura mainile si nu pot incepe ziua daca nu pun gura pe pahar. Ştiu ca trebuie sa ma las, dar placerea pe care o simt atunci cand beau e mai mare decat vointa mea. Nici copiii nu ajung sa-i vad prea des pentru ca, mama lor s-a mutat in alt oras.

Nu-mi place starea pe care o am dupa ce beau, nu ma simt bine nici daca beau. Imi place doar starea de inconstienta”, a spus Marius, 38 de ani.

“Am fost la dezalcoolizare. Dar, nu aici. Mi-a fost teama ca se va afla. Şi rusine. Ce am simtit in timpul tratamentului nu as dori la nimeni. Nu tratamentul este dur, ci lipsa drogului din sange. Nu am dormit nopti intregi. Transpiram foarte mult si tremuram din cap pana in picioare. Credeam

ca-mi pierd mintile daca nu beau ceva. Mi s-au dat si sedative si as fi dat orice sa iau mai multe decat imi era prescris”, a spus un alt pacient, in varsta de 30 de ani.

AAA este solutia

Tratamentele in cazul acceselor acute si subacute impun spitalizarea. “Conditia restructurarii personalitatii alcoolicului este abstinenta totala, definitiva. Nu este usor. Nu se realizeaza decat in putine cazuri, dar s-a dovedit ca se poate.

Am avut pacienti care au reusit sa renunte la alcool si nu s-au mai atins de pahar ani de zile. Singurul tratament care intr-adevar ajuta este psihoterapia si vointa”, a spus dr. Mihai Ardelean.

Psihoterapia individuala combinata cu cea de grup este valabila doar pentru persoanele care accepta ca sunt alcoolice. Daca nu, orice incercare de a obtine rezultate cu ajutorul psihoterapiei sunt aproape nule. In judetul Mures exista Grupul Alcoolicilor Anonimi care functioneaza in cadrul Clinicii de Psihiatrie II.

Intalnirile se desfasoara “cu usile inchise”, confidential, si incep prin rostirea unei rugaciuni. In randul membrilor este primit oricine, cu conditia sa vina aici hotarat sa se lase de bautura. Numele, varsta sau sexul conteaza prea putin.

Importante sunt povestile celor care participa, expunerea motivelor pentru care au cazut prada acestui viciu care le-a franat existenta. Ei se sustin moral si sufleteste, se bazeaza unul pe altul si incearca sa-si dea o mana de ajutor pentru a se vindeca.

Este un tratament care nu se bazeaza pe medicina, ci pe o sustinere psihologica.

“Alcoolicul trebuie sa accepte ca este bolnav, sa realizeze ce suferinta si deteriorare i-a adus consumul de alcool atat lui, cat si celor din jur. El poate fi salvat numai daca are ambitia sa nu mai bea nimic, niciodata”, a mai spus dr. Ardelean.

Alcoolul este un toxic al sistemului nervos. Este nociv chiar si atunci cand bem pentru a ne simti bine sau pentru a ineca amarul. Daca privim un consumator cum zace sub masa, lipsit de cunostinta, vom avea in fata ochilor valoarea reala a alcoolului.