Sute de miliarde de lei. Profit imens pentru o societate din Targu Ocna de care nu a auzit nimeni si care a reusit sa achizitioneze in mod de-a dreptul spectaculos firme cu legaturi de afaceri in strainatate. O increngatura bacauano-ploiesteano-ruso-ucraineana. Actionari din Insulele Virgine, cunoscut paradis fiscal.

Şi, in plus, doua societati care au acelasi sediu, aceeasi structura a actionariatului, acelasi numar de telefon. Ceea ce le diferentiaza pe SC FOSERCO SA si SC AQUAFOR este faptul ca una merge constant in pierdere, in timp ce a doua prospera pe zi ce trece.

Dupa 1989, in baza facilitatilor oferite pentru privatizare, la Targu Ocna a rasarit SC FOSERCO SA. Principalele activitati ale societatii tin de servicii in sectiunea Foraj Petrolier si Marin si Constructii din acelasi domeniu. La acestea se adauga oferte de prelucrare petrochimica.

In timp, FOSERCO a facut un pui, care in acte se numeste SC AQUAFOR International SRL Tg. Ocna, avand in mare acelasi actionariat si, mai mult, chiar acelasi sediu social si acelasi numar de telefon. Profilul de activitate este identic cu al societatii-mama. Anume, petrol si utilaje de foraj petrolier.

Desi, conform altor surse, FOSERCO nici usturoi nu a mancat, nici a titei nu miroase.

In baza unor date de la Camera de Comert si Industrie a Romaniei, SC AQUAFOR International SRL, cu un capital social de 34,78 miliarde lei, este detinuta in proportie de 100% de SC FOSERCO SA Tg.

Ocna, societate care are ca obiect de activitate gospodarirea resurselor de apa, captarea, aductiunea si tratarea apei si un capital social de 26,8 miliarde lei.

Structura actionariatului la FOSERCO, spune aceeasi sursa, este urmatoarea: RPT OIL SRL Constanta (39,28%); Brington Capital SA Insulele Virgine Britanice (44,04%); Federatia PETROM a Sindicatelor Libere si Independente a Asociatiilor si Ligilor Apolitice din Ramura Industriei Petroliere din Romania (10%); alti actionari (6,68%).

Sa nu uitam ca Insulele Virgine sunt violate constant de diverse firme, datorita recunoscutului statut de paradis fiscal. Iar firma respectiva nu apare pe nicaieri, daca este sa ne luam dupa rezultatele unei cautari obisnuite pe Internet.

Petrol cu iz de ilegalitate

Imediat dupa infiintarea AQUAFOR, FOSERCO a inceput constant sa mearga in pierdere, in timp ce proaspat aparuta firma prospera netulburata. Ca o confirmare a acestui fapt, a licitat si a achizitionat SC UPETROM 1 Mai SA Ploiesti, unul din numele grele ale industriei petroliere romanesti.

Tranzactia a fost finalizata in baza contractului de vanzare-cumparare nr.26/12.09.2000, incheiat intre Fondul Proprietatii de Stat Bucuresti si SC AQUAFOR International SRL Tg. Ocna. Pachetul majoritar de actiuni detinut de FPS a fost cumparat de SC AQUAFOR International SRL Tg. Ocna, societate cu capital 100 % privat.

Obiectul principal de activitate al noii achizitii consta in producerea de utilaj petrolier, minier si metalurgic, masini-unelte etc., fiind bine pus la punct si sistemul de importuri si exporturi.

O data cu societatea, AQUAFOR si-a alocat si o serie de contracte grele, principalii clienti fiind IEFD Irak si SNP Petrom SA. Piata de desfacere a cunoscut o crestere masiva, fiind vorba de exporturi de utilaj petrolier in Irak, Rusia, Turkmenistan si Ucraina.

Achizitionarea UPETROM a fost posibila datorita faptului ca societatea ploiesteana incepuse sa mearga in pierdere.

In momentul achizitionarii, cifra de afaceri ii scazuse treptat, dar sigur, cu circa 20%, indicand o activitate comerciala mai redusa, afectata in mare masura de blocarea livrarilor de echipamente catre Irak, una din pietele importante ale UPETROM 1 Mai Ploiesti.

UPETROM devine performanta

Cand societatea a fost lansata la privatizare, au fost depuse oferte de catre AQUAFOR International SRL Tg. Ocna si Uralmash Rusia, o subsidiara a holdingului ex-sovietic OMZ.

Aceasta din urma a ratat privatizarea, OMZ achizitionand ulterior, prin alte doua subsidiare, pachetul majoritar la UPET Targoviste, alta societate cu un istoric bogat privind inzestrarea cu echipamente de foraj a campurilor petroliere din Asia Centrala.

Intr-un comunicat al agentiei rusesti Interfax, din 23 aprilie 2003, se anunta semnarea de catre UPETROM 1 Mai SA si compania Uzbekneftegaz (monopolul statului Uzbekistan in domeniul petrolier si al gazelor naturale) a unui protocol de cooperare in cadrul complexului petrolier din aceasta tara.

O sursa a companiei asiatice a afirmat ca intelegerea se refera la unele lucrari de reparatii si de mentenanta a echipamentului de forare, cat si in vederea exploatarii de noi zacaminte.

In acelasi comunicat se precizeaza intentia celor doua companii de a extinde serviciile respective si in statele vecine Uzbekistanului, in special Kazahstan si Turkmenistan, fiind cunoscut faptul ca uzina ploiesteana a fost un important furnizor de echipamente petroliere in cadrul CAER.

Merita mentionat ca 15% din echipamentul de forare utilizat pe campurile petroliere din aceasta tara este produs in Romania, iar Uzbekneftegaz opereaza in jur de 100 de unitati de foraj produse la noi sau in Rusia, nefiind facute achizitii din 1993.

Asadar, dupa preluare, AQUAFOR a redeschis pentru UPETROM fosta piata sovietica (cu doua reprezentante la Moscova, una in Kazahstan si una la Kiev). Concomitent cu reusitele pe piata fost sovietica, dupa preluarea sa de catre AQUAFOR Tg.

Ocna, societatii UPETROM 1 Mai ii este deschisa calea si catre exportul unor utilaje in valoare de peste 14 milioane de dolari, in Irak, in cadrul programului ONU “Petrol contra hrana”.

Aparent fara nici o legatura directa, explicatia pentru succesele subite ale UPETROM pe pietele irakiana si post-sovietica, venite pe filiera AQUAFOR Tg.Ocna, ar putea fi gasita in actionarul necunoscut din Insulele Virgine.

Care, afirma surse din piata, ar putea fi mai mult decat sovietic; cu alte cuvinte, AQUAFOR ar fi instrumentul prin care petrolistii lui Putin au achizitionat cea mai importanta societate romaneasca de productie a utilajului petrolier si, implicit, isi mentin cu ocazia asta influenta acasa la ei, pe de o parte, si in zona

Golfului, pe de alta parte.

Lantul slabiciunilor

Conform unui top al celor mai performante firme din judet, AQUAFOR sta linistita pe primul loc ca randament, profitul fiind de miliarde bune. In acelasi timp insa, aparent, FOSERCO SA se zbate la limita falimentului.

La 31 decembrie 2004, obligatiile catre bugetul de stat din anii fiscali precedenti sunt de aproximativ 150 miliarde lei. Aceasta, in timp ce AQUAFOR si UPETROM sunt bine-mersi, pline de profit pe aceeasi ramura de activitate si cu aproximativ aceeasi structura de actionari.

In schema mai apare ca asociat al AQUAFOR si Lacevine International SA, firma la fel de usor de gasit in mediul virtual ca si Brington Capital SA. Adica, cel putin teoretic, inexistenta.

Se poate doar presupune, dar interesele financiare puse in acest joc amalgamat par sa duca spre doua concluzii, anume: ascunderea profitului si parfumul de perestroika sub care se desfasoara jocul mai sus amintit, de-a v-ati ascunselea, intre profitul lor si bugetul nostru.

Este greu de elaborat o schema relationala coerenta privind ascunderea profitului. Dar chiar simpla implicare a unor firme fara o baza reala este suficienta pentru a ridica mari semne de intrebare asupra afacerilor derulate sub obladuirea AQUAFOR & FOSERCO SA Tg. Ocna.

Reconstructia UPETROM

UPETROM 1 Mai SA a reusit sa faca afacerile cele mai zdravene dintre toate societatile romanesti ce au participat la celebrul program “Petrol contra hrana”.

Proaspat achizitionata de AQUAFOR, a livrat catre Irak utilaje petroliere in valoare de peste 14 milioane de dolari, ceea ce reprezinta 0,04% din totalul vanzarilor catre acest stat.

Infiintata in 1992, societate cu peste 3.000 de angajati, inregistra in 1999 o pierdere de peste 35 de miliarde lei, situatie intalnita si in 2000. Un an mai tarziu incepe sa intre pe profit. Adica imediat dupa trecerea pachetului majoritar in buzunarul firmei din “metropola” Tg.

Ocna, centru de referinta pe harta globala a exportatorilor in Irak si a partenerilor strategici cu Uzbekistanul, de exemplu.

Astfel, in anul 2001, UPETROM 1 Mai inregistreaza un profit de peste 228 de miliarde lei, iar in 2002 de 155 de miliarde si o cifra de afaceri de peste 1.300 de miliarde. No comment.