Florin Camara si Florin Cheptanus sunt doar doi dintre cei care au cotizat la campania PSD de-a lungul timpului. Faptul ca au contribuit la bunastarea acestui partid nu a fost uitat de mai marii pesedisti.

Firmele acestora, Koala SRL si Inter Business SRL sunt verigile unui lant prin care banii cotizati ajungeau, prin diverse metode, tot in buzunarul oamenilor de afaceri. O parte din conducta de agent termic cumparata de la Moinesti de catre Koala a fost vanduta Directiei Silvice de catre Inter Business la un pret de 10 ori mai mare.

Afacerile par a fi simple in viziunea liderilor PSD. Pentru campania electorala se strang bani de pe la diferiti agenti economici care mai apoi castiga licitatii la preturi exorbitante. Asta este schema logica folosita pana mai ieri de liderii locali ai fostului partid de guvernamant.

Chiar daca, printr-o inginerie destul de isteata, fostul guvern a reusit sa-si aloce peste 500 de miliarde de lei pentru campania electorala din fondul destinat acordarii de facilitati exportatorilor romani, suma pare sa fi fost prea mica.

Astfel, sistemul de cotizatii a fost redus la o scara mai mica, fiecare judet avand obligatia de a strange fonduri pentru campania la nivel local. Schema pare destul de simpla.

Firma care a donat bani partidului castiga la licitatia organizata de o institutie publica un anume lucru dupa care alta institutie organizeaza licitatie pentru cumpararea acestuia.

“Schema de trei simpla”

In anul 2002, mai exact in luna octombrie, firma lui Florinel Camara, Koala SRL, castiga licitatia pentru dezmembrarea conductei de agent termic dintre orasele Moinesti si Comanesti. Licitatia nu a fost foarte greu de castigat de catre firma lui Camara dat fiind faptul ca a fost unicul ofertant.

„Licitatia s-a tinut de doua ori, iar de fiecare data singurul ofertant a fost SC Koala SRL care a si primit contractul”, a declarat pentru GAZETA, Iustina Fetecuta din cadrul Primariei Moinesti.

Valoarea acestui contract s-a ridicat la putin peste 4 miliarde de lei reprezentand valoarea raportului de expertiza, 15.000 de metri liniari de conducta, peste 890 de stalpi din beton si cateva mii de metri cubi de tabla si vata minerala.

Daca facem un calcul referitor la cat a costat metrul liniar de conducta ajungem la un pret care nu poate depasi valoarea de 200.000 de lei metrul liniar. Deoarece aceste afaceri presupun comercializarea fierului vechi, tot ce a mai fost nevoie la acea perioada era ca firma castigatoare sa gaseasca un client.

Marfa, provenita de la stat, trebuia comercializata.

In aceste conditii, apare in peisaj tot statul, in persoana Directiei Silvice, institutie dispusa sa cumpere astfel de materiale.

In anul 2004, toate ocoalele silvice din Bacau fac un necesar de conducte care sunt folosite la subtraversari de drumuri forestiere. Directia Silvica Bacau, o institutie dintre cele mai importante in viziunea oamenilor politici, comanda o selectie de oferte pentru aceste conducte.

La aceasta selectie de oferte participa mai multe firme, dar toate erau in stransa legatura cu fostul partid de guvernamant. Pentru ca si de data aceasta totul sa para cat de cat legal, firma lui Florinel Camara vinde aceste conducte printr-o firma de intermedieri in comertul cu produse diverse.

Este vorba despre Inter Business SRL Comanesti, firma care apartine unui apropiat al lui Camara, Florin Cheptanus. Cel din urma este cunoscut in judet ca fiind unul dintre importantele personaje din lumea interlopa si apropiat al PSD.

Astfel, la data de 30.11.2004, Directia Silvica Bacau incheie cu Inter Business contractul nr. 12767. Din partea societatii semneaza directorul Ileana Cheptanus si economistul Ana Ciomos. Pretul de achizitie al celor 175 de metri liniari de conducta este de 2.370.000 de lei/metru liniar.

Altfel spus, banii publici au avut un traseu pagubos pentru contribuabili. Daca statul vinde teava in discutie cu 200.000 de lei pe metru liniar tot el, in marinimia lui, se arata dispus sa o cumpere, oferind un pret inzecit.

Vinovatul nu poate fi decat unul singur: fie licitatia organizata de Primaria Moinesti a fost un fiasco total, autoritatile aratandu-se dispuse sa marite pe doua parale bunul public, fie Directia Silvica a fost mana larga pe banii nostri.

Directia Silvica explica

In ceea ce priveste contractul existent intre Directia Silvica Bacau si firma Inter Business SRL pare a fi in regula din punct de vedere legal. Noul director, Gheorghe Savu, a pus la dispozitia GAZETEI intreg dosarul cu documentele care tin de acest contract.

Astfel, pe langa celelalte oferte depuse apar firme care apartin acelorasi oameni de afaceri subordonati politic. „Ştiu ca astfel de conducte sunt folosite de catre Ocoalele Silvice la subtraversari de drumuri forestiere. Cert este ca la dosar sunt anexate cereri de la toate aceste Ocoale, precum si deciziile conducerii in acest sens.

Nu pot comenta deciziile pe care fosta conducere le-a luat in decursul timpului in care a pastorit aceasta institutie”, ne-a declarat directorul Directiei Silvice Bacau, Gheorghe Savu. Cu toate acestea, Savu a lasat de inteles ca astfel de „manevre” nu vor mai avea loc in cadrul institutiei.

Sau cel putin aceasta este parerea lui in momentul de fata.

In loc de epilog

Numele celor doi apropiati - Cheptanus si Camara - apar si in scrisoarea pe care trezorierul PSD Bacau, Ion Vasile, zis Gringo, a trimis-o cotidianului national Evenimentul Zilei.

Aici sunt explicate cum resursele financiare ale rafinariilor Darmanesti, RAFO Onesti si Carom au fost consumate prin cumpararea de marfuri deteriorate sau nefolositoare, cu sume de 100 de ori mai mari. Pentru aceste manevre financiare au fost folositi fratii Cheptanus.

“Cei doi frati, printr-o suita de firme reale si fantoma, vindeau catre cele trei rafinarii la sume exorbitante, fier vechi drept instalatii pentru modernizarea rafinariilor. In plus, membrii gruparilor Iacobov-Tender incasau pentru aceste instalatii si rambursari de TVA.

In compensare, rafinariile plateau achizitiile cu produse petroliere”, se arata in scrisoarea respectiva.

De numele lui Camara este legata in mare parte campania PSD din anul 2000. „Privitor la banii cheltuiti in campania electorala, mentionez ca acestia nu erau contabilizati, ei provenind de la o serie de oameni de afaceri din judet, cum ar fi Gheorghe Chealfa, Florin Camara si altii.

O parte din bani au venit la sediul VRADICOR prin intermediul lui Viorel Hrebenciuc. Banii erau oferiti ca atare alegatorilor din mediul rural al judetului Bacau sau erau folositi la cumpararea de produse alimentare, haine, unelte si animale, oferite acelorasi alegatori.

Tot cu acesti bani s-au platit afisele electorale tiparite la tipografia Koala, apartinand lui Florin Camara”, mai precizeaza trezorierul PSD Bacau.

Camara – Sechelariu – Becali – „Spoitoru”

De numele controversatului om de afaceri bacauan sunt legate si alte nume grele ale lumii politice dar si interlope din Romania. Camara este nasul de cununie al celebrului “nas“ al lumii interlope bucurestene, Ion Titisor, zis Fane Spoitoru.

Miliardarul bacauan, romano-australianul Florinel Camara este, proprietar al mai multor firme dar si a doua elicoptere. La Registrul Comertului, Camara (cu domiciliul in Melbourne, Australia, statul Victoria) figureaza doar cu firmele Nord Trans SRL si Siberia Gaz SRL.

Presa locala din Bacau este plina de referiri dure la afacerile acestuia, in care apar firme precum Koala, Medicom Cluj (reprezentanta firmei maghiare Vitafort) sau Avicola Iasi.

De asemenea, este prieten si asociat al fostilor baroni locali ai PSD din Bacau, printre care la loc de cinste sta Corneliu Iacobov, fapt demonstrat de afacerile pe care Camara le-a avut cu rafinariile Rafo si Carom.

In ecuatie apare si fostul edil al Municipiului Bacau, Dumitru Sechelariu, nasul de cununie al afaceristului din Comanesti. In cele din urma, printre prietenii lui Camara se numara si presedintele Partidului Noua Generatie, Gigi Becali. Pe cei doi ii leaga afacerile legate de SC Avicola Iasi.