Ieri, la ora 13, a avut loc inaugurarea primului compartiment de toxicomani din judet.

Cu o finantare din partea Ministerului Sanatatii si a Directiei de Sanatate Publica Mures, conducerea Clinicii de Psihiatrie I a avut posibilitatea de a aranja un spatiu de aproximativ 100 metri patrati la standarde occidentale, care vine in ajutorul tratarii uneia din cele mai grave probleme, una care tinde sa

faca ravagii in randul tinerilor, drogurile. Compartimentul cuprinde doua saloane a cate trei paturi, baie, o incapere de primire a vizitatorilor si o camera mai mica, unde bolnavii isi pot pastra anumite lucruri.

In dotarea spatiului s-au investit 1,5 miliarde lei, iar CJAS Mures va deconta pentru fiecare bolnav suma de 10,6 milioane lei pentru tratamentul urmat in dezintoxicare.

Bolnavilor le va fi interzis sa paraseasca incinta cladirii, tocmai in acest scop geamurile fiind blocate cu gratii.

Ei vor avea posibilitatea sa fie vizitati de catre membrii familiei sau prieteni si, daca sunt de acord, pot face publica problema lor prin intermediul mass-media, tocmai pentru a incerca sa aduca in fata lumii ceea ce implica, de fapt, dependenta de drog, felul tragic in care acesta franeaza existenta, deterioreaza psihicul

si ucide. “Daca pacientul este constient si isi da acordul ca vrea sa vorbeasca cu presa, este liber sa o faca. Daca este psihotic, in schimb, este interzis a lua legatura cu el in scopul de a-i face publica problema”, spune conf. univ. dr. Iosif Gabos Grecu, medic primar psihiatru, coordonatorul Centrului.

Toxicomanii care se prezinta din proprie initiativa la o unitate medicala specializata pentru a beneficia de tratament pot cere confidentialitate.

30 de toxicomani intr-un an de zile

Anul trecut, in judetul Mures au fost 30 de cazuri de toxicomani, iar anul acesta

s-au inregistrat inca sapte. “Speram ca nu va fi nevoie de mai mult spatiu. O singura data mi s-a intamplat sa am 5 cazuri deodata, de aceea am considerat ca este suficient sa avem sase locuri, cele doua saloane fiind separate pe sexe”, mai spune dr. Gabos Grecu.

Personalul medical al compartimentului de toxicomani va fi format dintr-un medic psihiatru, 4-5 asistenti, 1 psiholog si un infirmier.

De cele mai multe ori, consumatorii de droguri considera ca folosirea drogului este mult mai importanta decat hrana, sexul, prietenii, familia sau locul de munca.

Cand un toxicoman incearca sa renunte la consumul drogului apare sevrajul, care se manifesta prin stari de rau si durere, iar singura cale de a iesi pare a fi o noua doza, de aceea renuntarea la drog impune o mare vointa din partea bolnavului si o buna colaborare a acestuia cu medicul care-l trateaza.

In Romania, media de varsta a consumatorilor de droguri a scazut in ultimii doi ani de la 25-30 de ani la 20 ani si se observa o trecere, intr-un timp relativ scurt, de la consumul de droguri usoare (cannabis, marijuana) la consumul de droguri tari, respectiv heroina si drogurile de sinteza.

Desi centrul din Cadrul Clinicii de Psihiatrie vine in intampinarea unor probleme strigente, aceasta problema trebuie abordata, in primul rand, cu masuri proflactice, pentru ca drogul nu rezolva problemele, le amplifica.