Uniunea Nationala a Agentiilor Imobiliare (UNIM), Uniunea Nationala a Agentilor Imobiliari (UNAI), Asociatia Romana a Agentiilor Imobiliare (ARAI). Doar cateva din numeroasele Asociatii care se zbat sa fie recunoscute la nivel national, dar si la nivel european.

L-am contactat pe presedintele ARAI, Liviu Ureche, pentru a-l intreba cand aproximeaza ca toate aceste uniuni se vor uni cu adevarat pentru a forma o breasla puternica, pe fondul apropiatei integrari in Uniunea Europeana

„Daca as lua ca exemplu UNIM, pot sa spun ca aceasta reprezinta o timida replica a fostului UNAI.

Se pare ca exista persoane si la noi in breasla care nu stiu sa piarda, se agata cu disperare de cate un scaun sau o functie, incercand sa mai tina aprins un foc care s-a stins de multa vreme“, si-a inceput Liviu Ureche argumentele in favoarea unei unificari sub umbrela ARAI.

El nu-si explica de ce acum, cand Ordonanta 3/2000 a fost abrogata, Comunitatea Imobiliara din Romania inca se mai mentine divizata in „nu stiu cate asociatii, atata timp cat exista ARAI“.

Presedintele ARAI da chiar exemplul presedintelui filialei UNIM din Constanta, Ioan Ududec, care „a facut posibila o coabitare extraordinara a tuturor agentiilor imobiliare din Constanta, indiferent in ce forma de asociere se afla acestea“.

Liviu Ureche aproximeaza ca ARAI va fi in final vocea unica si puternica a Comunitatii Imobiliare romanesti. „Obiectivele noastre sunt comune si asta au inteles toti cei care au ceva de spus.

De fapt, la ultima intalnire a membrilor UNIM de la Brasov, unde am avut statutul de invitat, s-a hotarat formarea unei Comisii de Initiativa de fuziune cu ARAI“, a conchis seful ARAI. Pana la o posibila unificare a asociatiilor imobiliare, raman orgoliile, dar si interesele celor care conduc astfel de asociatii.

Desi unii membrii ai comunitatii imobiliare au inceput sa bata palma in unele privinte, totusi, discutiile au ramas la stadiul de … discutii.

Amintim ca Asociatia Romana a Agentiilor Imobiliare a implinit anul trecut 10 ani de activitate. ARAI este partenera a N.A.R. (National Association of Realtors), iar in 2004 ARAI a primit la Bucuresti, pentru prima data, o delegatie oficiala americana din partea NAR.

Anul trecut, Conferinta NAR a avut loc la Orlando, SUA, unde delegatia oficiala ARAI a reprezentat Comunitatea Imobiliara din Romania. Din aceasta delegatie au facut parte arhitectul Cezar Cotescu si Liviu Ureche