Victor Eftimiu i-a spus sa-si cultive talentul. Constantin Ciopraga i-a fost profesor. Zoe Dumitrescu Busulenga i-a dat 10 la examenul de stat. Daniela a fost cea mai tanara din cei 9 scriitori pieriti in cutremurul din 4 martie 1977.

Au trecut ani de atunci dar, in orasul sau natal, oamenii nu au uitat-o. Ori de cate ori se apropie data fatidica de 4 martie cei care au cunoscut-o, fostii profesorii sau colegii sai de generatie, vorbesc de ea intotdeauna la prezent. Cum ar putea sa fie altfel cand prin numele ei, orasul Tg. Ocna a fost si este scos din anonimat?

Bruneta miniona, fragila si cu ochi visatori a fost remarcata inca de pe bancile scolii, cand abia incepuse sa isi exprime trairile interioare in versuri. Si intotdeauna cu creionul pe un caiet de o suta de file. Avea suflet de poet si era un copil de exceptie.

Mai tarziu, in anii de liceu, era deja cunoscuta ca poeta. Participa la cenacluri literare, scria in revista scolii, lucra si prezenta programe ce erau frecvent prezentate la Casa de Cultura.

Cel mai bun elevi din ultimii 50 de ani

"Nu-si arata niciodata superioritatea fata de ceilalti, desi, evident era cea mai buna din clasa si din liceu- spune cu emotie Lucia Lepadatu, profesorul Danielei de geografie. A fost cel mai bun elev al liceului din oras din ultimii 50 de ani. Participa la olimpiade si castiga premii la concursurile nationale. Isi scria poeziile scolareste, pe caiet".

La una dintre intalnirile de la Casa de Cultura cu scriitori deja consacrati, talentul Danielei Caurea a fost remarcat. "Venise Victor Eftimiu. Daniela a citit cateva dintre versurile ei. Victor Eftimiu a ascultat-o si, la sfarsit, i-a spus "Daca nu-ti cultivi talentul cu care te-ai nascut, nu ai facut nimic", isi aminteste profesorul Lucia Lepadatu.

Dezastrul

Era o seara cu luna plina pe cerul Bucurestilor. Daniela se afla in vizita la Toma Caragiu. Poate ca daca nu ar fi iesit cu totii din apartament pe casa scarii, altfel i-ar fi fost soarta. Trupul neinsufletit al Danielei avea sa fie descoperit de mama sa dupa sase zile de la cutremur, pe malurile Dambovitei, dupa ce a cautat-o la toate spitalele, morgile si corturile Crucii Rosii din Capitala.

A fost cea mai tanara dintre cei 9 scriitori pieriti in cumplitul cutremur. In iulie 1977, Dana urma sa implienasca 26 de ani.

Destin

Sefa de promotie a liceului din Tg. Ocna, Daniela a urmat facultatea de Filologie a Universitatii din Iasi unde l-a avut profesor pe Constantin Ciopraga. Pe la jumatatea studiilor, drumurile au dus-o insa la Bucuresti unde a urmat facultatea de limba si literatura romana, secundar engleza.

La examenul de stat - a fost cap de serie al promotie- a prezentat lucrarea "Motive acvatice in gandirea lui Eminescu", pentru care profesorul titular Zoe Dumitrescu Busulenga, i-a acordat fara ezitare nota 10.

Dupa absolvirea facultatii a devenit profesor in invatamantul superior. Dar, dincolo de catedra statea poeta. A debutat in revista Cronica (1966), dar s-a remarcat ca poet in revista Amfiteatru (1971). Nu a publicat decat doua volume, "Primejdii lirice" si "Cartea anotimpurilor". Cel de-al treilea volum fusese depus la editura Eminescu, dar avea sa apara in 1978.

Mormant simplu

Dupa 28 de ani de la cumplitul cutremur din 4 martie 1977, Daniela Caurea se odihneste intru eternitate in cimitirul din Tg. Ocna. Mormantul ei, saracacios, nu l-ai putea descoperi decat cu ajutorul celor care au cunoscut-o. Este doar o cruce de metal inscriptionata cu numele poetei, inconjurata de o sarma de fier.