Anularea hotararii Comisiei de Retrocedare prin care cele doua cladiri care adapostesc liceele "Unirea" si "Bolyai" din Targu-Mures erau retrocedate fostilor proprietari, respectiv bisericilor istorice maghiare, a produs o reactie vehements din partea reprezentantilor Ligii Pro Europa.

Acestia sustin ca sentintele sunt nelegale si incalca legile referitoare la retrocedarea bunurilor confiscate ilegal de comunisti.

In consecinta, seful Biroului pentru Apartarea Drepturilor Omului din cadrul LPE, Haller Istvan, a declarat ca Romania va fi adusa din nou in fata magistratilor europeni daca aceasta eroare savarsita de proaspatul sef al Sectiei Comerciale si Contencios Administrativ de la Curtea de Apel Targu-Mures,

judecatorul Maria Coman, nu va fi indreptata in recurs. "Nu este pentru prima oara cand in Targu-Mures instantele dau sentinte nelegale. Este foarte grav ca, din nou, se incalca dreptul la proprietate.

Mai este un caz in care noi am dat in judecata la CEDO Statul roman pentru ca primparia nu a vrut sa retrocedeze un teren intravilan de 3.600 mp", spune Haller Istvan, care adauga ca, in ciuda legislatiei care prevede retrocedarea, instantele de la Targu Mures se opun acestor reparatii.

"Este vorba de un drept foarte important si folosirea de catre alte persoane decat de proprietarii a unui imobil nu este acceptabila", a mai spus Haller Istvan, nemultumit de declaratiile primarului Dorin Florea, care anuntase intr-o conferinta de presa ca administratia locala se va bate pentru fiecare bun si ca bisericile ar

fi cerut deja o chirie imensa pentru spatiile cu pricina.

Demn de remarcat este faptul ca, intamplator sau nu, la scurt timp dupa solutionarea celor doua dosare, judecatorul Maria Coman a fost avansata de CSM in functia de presedinte al Sectiei Comerciala si de Contencios Administrativ de la Curtea de Apel Targu- Mures, fiind preferata celorlalti doi candidati pe simplul

motiv ca acestia, Mihaela Litu si Nicolae Ionas, nu indeplineau criteriile de vechime prevazute de Legea de organizare judecatoreasca, iar alti judecatori nu s-au inscris la concurs.