Atmosfera in randul actorilor de la Teatrul National din Targu-Mures este, potrivit anumitor surse, din ce in ce mai tensionata. Actorii tineri de aici cer verificarea activitatii directorului Cristian Ioan.

Acestora li s-a alaturat si actorul Nicu Mihoc, cel care a reclamat inca de acum cativa ani faptul ca Ioan nu este un bun manager si a parasit institutia, punand pe picioare un teatru alternativ, care functioneaza in Cetate.

Pana una alta, Cristian Ioan nu are contract de management cu Ministerul Culturii, iar sesizarile actorilor mureseni ar putea sa ii fie fatale. Un grup de actori mureseni de la Teatrul National Targu-Mures cer instituirea unei comisii care sa verifice performantele artistice si manageriale ale directorului Cristian Ioan.

Acestia, sub protectia anonimatului, spun ca Ioan nu a facut altceva in cei aproape 5 ani de cand conduce institutia decat sa isi urmareasca propriul interes.

Astfel, potrivit surselor citate, Ioan si-ar fi angajat sotia pe post de administrator fara a organiza concurs si a facut in asa fel incat pentru mai multe piese puse in scena la Teatrul National regia sa fie asigurata de el.

"Contractele au fost negociate pentru Cristian Ioan de Cristian Ioan, iar pentru teatru tot de Cristian Ioan", declara un actor nemultumit, care precizeaza ca, in conditiile in care mai tot timpul directorul este plecat din institutie, cea care programeaza spectacolele si repetitiile este sotia lui.

"Trei luni pe an este si el aici", a spus un alt actor targumuresean, potrivit caruia atmosfera creata odata cu venirea lui Ioan la carma teatrului este una tensionata si datorita faptului ca actorii se urmaresc intre ei si raporteaza unul despre celalalt, doar doar o vor duce mai bine.

Mai mult, lui Cristian Ioan i se imputa ca nu are un plan privind redresarea institutiei si ca ar fi pierdut acum doi ani 5 miliarde de lei de la bugetul local pentru ca nu a fost in stare sa prezinte proiecte artistice.

Nu in ultimul rand actorii de la Teatrul National din Targu-Mures sustin ca un control declansat de Ministerul Culturii inainte de semnarea unui contract de management cu Cristian Ioan ar putea scoate la iveala faptul ca regizorul a lasat de izbeliste o casa obtinuta de la administratia locala de fosta conducere si care ar

fi trebuit amenajata pentru a oferi cazare actorilor.

Nemultumirile celor de la Teatrul National sunt sustinute si de actorul Nicu Mihoc, care a demisionat din aceasta institutie acum doi ani si a pus pe picioare un teatru alternativ in Cetatea Medievala. "Problema e ca la National nu se face nimic. Artistii si numele mari fug de el.

Pe mine nu ma intereseaza sa fiu sef acolo, poate doar sa joc pe scena aceea, daca se va schimba ceva, dar e clar ca el trebuie schimbat", a declarat Mihoc, potrivit caruia, odata cu venirea lui Cristian Ioan la conducere, Teatrul National nu se mai adreseaza comunitatii, numarul spectatorilor fiind din ce in ce mai mic.

"E de patru ani aici. Ce a facut el din teatrul acesta care tot in jos merge? Acolo toate problemele se discuta la birt", mai adauga Nicu Mihoc, in timp ce alti actori spun ca Ioan ar fi fost dat afara de la Satu Mare si luat de bun la Targu-Mures in urma relatiilor pe care le-a avut cu fosta putere.

Pentru a confirma una din acuzatiile care i se aduc, ieri Cristian Ioan nu a putut fi contactat la Nationalul targumuresean, de la secretariat comunicandu-ni-se ca acesta

s-ar putea sa revina abia luni.