Guvernatorul rotarienilor

In urma cu 100 de ani, in 23 februarie 1905, avocatul american Paul Harris, impreuna cu un grup de prieteni, punea bazele primului Club Rotary, in Chicago. Principiile clubului erau: camaraderia, promovarea unor standarde etice inalte in profesie si afaceri, dorinta de bine si pace in lume. Dupa 100 de ani, Clubul Rotary isi pastreaza aceleasi principii.

Motto-ul clubului a ramas acelasi ca la inceput: “Serveste mai presus de tine insuti!” Astazi exista in lume peste 3.000 de cluburi Rotary, cu peste 1,2 milioane de membri, in 161 de tari.

Carte de vizita

S-a nascut in 1945, in Bucuresti. Toate studiile si le-a facut in Bucuresti. In 1968 a absolvit Facultatea de Constructii, dupa care s-a stabilit in Baia Mare. De-a lungul timpului a ocupat mai multe functii: profesor asociat la Liceul nr. 5, profesor la Institutul de subingineri, sef de colectiv, apoi sef de atelier la Institutul de Cercetari si Proiectari.

In 1989 a obtinut atestatul de verificator de proiecte si expert tehnic in domeniu. In 1995 a fost unul dintre membrii fondatori ai Clubului Rotary din Baia Mare, dupa care, in tre 1998 – 1999, a devenit al doilea presedinte al clubului. In prezent, este guvernatorul Districtului 2241, care reuneste peste 60 de cluburi Rotary din Romania si Republica Moldova.

“Diamantele”: o fiica nascuta in 1969 si un baiat nascut in 1971.

Reporter: De cand exista rotarieni in Romania?

Dragos Nitulescu: In Romania, primul Club Rotary a fost infiintat in 1929. Incepand cu anii dictaturii carliste, rotarienii au fost obligati sa-si intrerupa activitatea, situatie care s-a mentinut si in perioada regimului comunist. In 1994, Clubul Rotary a fost refondat in Romania.

Reintrarea rotarienilor in Romania a fost facuta cu sprijinul rotarienilor francezi, care au cautat intr-un anuar rudele fostilor rotarieni romani.

Rep: Ce reprezinta Districtul 2241?

D.N.: Districtul 2241 reprezinta totalitatea cluburilor Rotary din Romania si Republica Moldova. Pentru a obtine acest statut, care reprezinta o recunoastere internationala, e nevoie de un numar minim de 35 de cluburi. In anul 2000, in Romania existau doar 34 de cluburi, motiv care a dus la ideea realizarii unui district impreuna cu cluburile existente in Republica Moldova.

Faptul ca vorbim aceeasi limba ne-a usurat mult comunicarea. Nu este o practica de exceptie faptul ca un district cuprinde mai multe tari; Polonia, spre exemplu, are district comun cu Ucraina si, oricum, peste tot in lume, rotarienii se recunosc ca o singura grupare.

Speranta noastra este ca Districtul 2241, care numara in prezent peste 60 de cluburi, sa se mareasca, astfel incat sa putem face doua districte. Mai trebuie spus ca un club are nevoie de cel putin 22 de membri pentru a-si incepe activitatea.

Rep: Cum ati marcat cei 100 de ani de existenta a clubului?

D.N.: La 23 februarie, intreaga miscare rotariana din lume a marcat acest eveniment. Districtul 2241 a avut doua initiative: lansarea unei marci postale omagiale si organizarea unui concert omagial la Atheneul Roman, spectacol la care rotarienii au invitat tot ceea ce inseamna suflare in viata politica, economica, sociala, culturala din Romania si corpul diplomatic.

Este un eveniment special, care marcheaza nu doar 100 de ani de existenta a acestei organizatii deschise, ci si viabilitatea si succesul Clubului Rotary.

In cautarea unor rezolvari

Rep.: Cum se accede in cadrul clubului si care sunt conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca cineva pentru a deveni membru Rotary?

D.N.: Exista doua momente. Initial, cand ia nastere un nou club, sunt 3-4 persoane care sunt informate de alti rotarieni despre activitatea si obiectivele Rotary. Fiecare isi aduce prieteni sau cunostinte despre care crede ca pot si merita sa fie membri.

Singura restrictie este legata de varsta: trebuie sa fie persoane care sa fi implinit 34 de ani, pentru ca toate persoanele recomandate trebuie sa fie recunoscute in domeniul lor de activitate. Fac exceptie de la aceasta regula cei care lucreaza in media si clerul, pentru ca ei sunt in contact cu toate categoriile sociale si cunosc bine problemele comunitatii respective.

Dupa ce clubul este recunoscut, admiterea de noi membri are o noua procedura: se fac propuneri pentru primirea de noi membri si se supune la vot. Sunt si niste cheltuieli obligatorii care sunt aduse la cunostinta viitorului membru, dar cotizatia este modica.

Rep.: Care sunt activitatile desfasurate de rotarieni?

D.N.: Rotary isi desfasoara activitatea in legatura cu orice problema pe care o are comunitatea. In mod firesc, am avut cu predilectie in atentie viata orasului Baia Mare, dar am intervenit si asupra unor asezaminte care sunt in afara Baii Mari; cele de la Calinesti, Bocicoi, sau caminul de batrani de la Baia Sprie.

Am cautat sa rezolvam problemele copiilor cu handicap, ale batranilor, dar si ridicarea nivelului calitativ al invatamantului, prin acordarea de burse, si al vietii culturale, care sufera cumplit la ora actuala.

Roata dintata si “Roata interioara”

Rep.: De ce simbolul Rotary este o roata?

D.N.: Traditia spune ca fondatorul Clubului Rotary avea patru prieteni cu care se intalnea saptamanal. Prin rotatie, locul intalnirii era de fiecare data altul. Niciodata nu se intalneau de doua ori in acelasi loc. De aici a venit pentru prima oara ideea ca simbolul clubului sa fie o roata. Al doilea sens este acela ca nu exista un varf in cadrul clubului, nu exista o ierarhie.

Toti cei care ocupa o functie in Rotary, presedinti sau guvernatori, se schimba dupa un an. Simbolul a fost initial o roata simpla, apoi s-a ajuns la roata dintata cu pana.

Rep.: Ce reprezinta Inner Wheel?

D.N.: Inner Wheel a aparut in Anglia, una dintre cele mai conservatoare tari din lume, in care foarte putine femei sunt primite in Rotary. “Roata interioara” cuprinde sotiile, mamele, surorile sau fiicele majore ale rotarienilor si functioneaza acolo unde cluburile Rotary sunt formate in exclusivitate din barbati. Pana in 1970, nicaieri in lume, femeile nu faceau parte din cluburi.

O americanca a dat in judecata organizatia, pe motiv de discriminare. Din momentul acela, femeile au fost primite in Rotary. Inca mai exista cluburi formate numai din barbati, dar, in Romania, exista si un club in care femeile sunt majoritare.

Optiuni si argumente

l Mozart sau Beethoven?

Bach, pentru ca reprezinta esenta muzicii.

l John Steinbeck sau Eugene O’Neill?

Steinbeck.

l Van Gogh sau Picasso?

Van Gogh.

l Fructe de mare sau salata de fructe?

Fructe de mare.

l Concediu in Canare sau in Dubai?

Cred ca in Canare…

l Stanga sau dreapta politica?

Acuma, dreapta…