Grófii si baronii Salajului au lasat in urma lor zeci de constructii care ar fi putut deveni obiective turistice cautate de straini. Insa nepasarea autoritatilor locale a transformat mostenirea in moloz si gunoi

Salajul, cu zecile sale de castele, chiar daca multe din ele sunt, prin "aportul" autoritatilor, in stadiul de ruina, ar putea deveni un important obiectiv turistic. Cu toate acestea, in arhivele Directiei Tehnice din cadrul Consiliului Judetean Salaj, este mentionat doar un singur castel, ca posibil obiectiv turistic, si anume, cel din Simleu Silvaniei, respectiv Castelul Báthory.

Asta, poate si din cauza ca acesta este cat de cat amenajat pentru vizitatori, chiar daca prea multe de vazut nu sunt, decat cateva ziduri si ceva turnuri.Interesant, castelul Wesselényi, din Jibou, o constructie aflata in stare foarte buna, cu multa istorie, nu este mentionat ca posibil obiectiv turistic.

Poate, dintr-o greseala, a fost inclus in obiectivele turistice oferite de rezervatiile naturale din Salaj, impreuna cu Gradina Botanica Jibou care, pe langa faptul ca nu este o rezervatie naturala, nu are nici in clin, nici in maneca cu castelul lui Wesselényi.

Dar, poate ar merita enumerate, macar, localitatile care mai pastreaza, inca, semnatura grofilor si baronilor, prin constructiile ridicate de acestia, care, cu putin creier de economie de piata, ar putea atrage sute de turisti in Salaj.

Printre castelele mai importante din Salaj se numara, asta, potrivit si datelor oferite de Calin Harza, un impatimit al arhitecturii medievale si castelul grofului Csaky Istvan, din Garbou. Acum, in stadiu de ruina. Sau, castelul din Treznea, al grofului Bay.

Constructii asemanatoare exista in Jebucu, Almasu - unde, pe langa castelul grofului local, mai poate fi vizitata si cetatea Almasu, Solomon, {icau, Zimbor etc. Wesselényi nu si-a lasat amprenta doar in Jibou. El a mai lasat in urma un castel de vanatoare, la Garcei si un alt castel in Sarmasag.

Mai poate fi amintit castelul baronului Jósika, din Surduc, folosit ani de zile ca SMT, acum parasit, castelul lui Herdvig Wersepe, din Cehu - o ruina completa, din care au mai ramas doar cateva ziduri, arborii uriasi ce strajuiau, odinioara, constructia si fantana medievala. Sau, capela benedictina din Tranis, ascunsa bine privirilor posibililor turisti, de maracinisuri si un drum impracticabil.

In fine, castelul din Zimbor, cu o arhitectura impresionanta si cu o gradina care mai reda, chiar si acum, maretia timpurilor de odinioara. Castel pierdut la un simplu joc de carti, de catre groful Zsombori.

Ceea ce da foarte mult de gandit in situatia starii actuale a acestor constructii este faptul ca degradarea lor a inceput, practic, din 1990, cand autoritatile locale au condamnat la paragina sute de ani de istorie. Pentru ca, de bine de rau, toate aceste castele au reusit sa fie intretinute, in perioada de dinainte de @89, in cadrul acestora functionand diverse institutii ale statului.