Salajul are, oficial, 10 statiuni balneoclimaterice. Majoritatea dintre ele sunt in stadiul de ruina. Mai mult, niciuna nu este atestata pentru turism balnear.

Oficial, in Salaj exista 10 obiective incadrate in categoria locatiilor in care s-ar putea desfasura turism balnear.

Cu toate acestea, multe statiuni balneoclimaterice, pentru ca despre ele este vorba, mai exista doar pe hartie, si asta doar din cauza indiferentei autoritatilor locale, care pretextand lipsa banilor, au lasat de izbeliste constructii si dotari care functionau, bine mersi, pana in 1989.

Colac peste pupaza, conform celor declarate de presedintele Consiliului Judetean Salaj, Tiberiu Marc, nici o statiune balneoclimaterica din Salaj nu este atestata, asa ca fondurile europene pentru dezvoltarea turismului balnear pot fi privite doar ca "tabu" din partea autoritatilor locale si judetene.

Majoritatea salajenilor au fost sau stiu despre Statiunea Boghis, cu izvoare de apa rece si termala (42sC), bune pentru tratarea bolilor aparatului locomotor, a sistemului nervos si a necazurilor ginecologice.

Bazine acoperite, descoperite, hotel, casute, izvoare cu apa potabila - tot cam ceea ce si-ar putea dori un turist strain pentru relaxare, asta in cazul in care standardele de acolo ar putea fi aduse la nivel european.

Statiunea Bizusa Bai, la fel, cu 4 surse de apa semitermala, la 19sC, este si ea amenajata pentru tratament balneoclimateric, dar, dupa cum s-a spus, nici ea nu este atestata ca statiune. "Broscaria" din Simleu Silvaniei, cu apa termala, buna si ea pentru tratarea diferitelor boli si a reumatismului, nu mai functioneaza de ani.

Sau, functioneaza periodic, dupa orarul inspectiilor de la Protectia Consumatorilor. Statiunea Bailor Jibou, candva renumita pentru binefacerile apei, a stat o gramada de ani intre desfiintare si nepasare. Ea a fost cumparata, anul trecut, de un investitor, banii caruia incep, deja, sa se vada prin schimbarile survenite in aspectul exterior al locatiei.

La Criseni, unde statiunea era alimentata cu apa termala la 25s C, amenajarile au fost lasate de izbeliste. Dupa multiple incercari de concesionare a locatiei, s-ar putea ca statiunea sa revina in circuit, cine stie, poate chiar in anii urmatori.

Ar mai ramane de rezolvat problema izvorului, care a fost "retrocedat" cu teren cu tot unui fost proprietar, care acum cere taxe grele pentru traversarea proprietatii cu tevi de apa. La Zalnoc, fosta statiune cu apa rece sulfuroasa, constructiile sunt, ne-am obisnuit deja, degradate. Proprietatea este privata.

Apa rece sulfuroasa impreuna cu forajul de apa termala de 42sC, nefolosit, din Mesesenii de Jos, curge degeaba. Cabinele sunt degradate, camerele sunt abandonate etc. Baile Zauan, renumite candva pentru apa rece sulfuroasa, are amenajarile distruse. De fapt, baile de aici au functionat doar pana in 1948.

Aceeasi situatie la Iaz si Uileacu Simleului, cu ape bune pentru tratarea reumatismului, dar parasite. Fara prea mult pesimism, am putea spune ca Salajul este, totusi, un judet frumos si bogat. Pacat ca-i locuit. Avem castele, cu stiluri arhitectonice din toate categoriile, biserici de lemn, unele vechi de peste 500 de ani, rezervatii naturale nationale, izvoare termale etc. Degeaba