Conform documentelor oficiale ale CNCD, directorul agentiei BRD Campia Turzii a intocmit un memoriu prin care a cerut concedierea unui agent de paza, pe motiv de varsta.

Directorul sucursalei BRD Turda, Razvan Sabau, a considerat ca "in primul rand varsta angajatului, mult peste varsta colectivului angajatilor BRD din agentia Campia Turzii, cat si neconcordanta cu politica bancii in ceea ce priveste intinerirea personalului din toate agentiile" reprezinta un motiv intemeiat pentru ca agentul sa fie dat afara.

In 9 martie, CNCD a analizat situatia si a hotarat ca fapta reprezinta discrimnare pe criteriul varstei, fiind incalcat dreptul la egalitate in activitatea economica si in materie de angajare si profesie. Consiliul a decis ca BRD sa fie amendata, iar banca este indemnata sa isi educe angajatii in legislatia europeana privind discriminarea, in cadrul unor cursuri.

Aceste "scolarizari" vor fi din ce in ce mai dese pentru toate domeniile, cu cat se apropie integrarea in Uniunea Europeana, programata pentru 2007.

Transparenta tip BRD Cluj

ZIUA de Cluj a incercat sa discute cu Razvan Sabau, directorul BRD Campia Turzii. Nici dupa ce reporterii i-au lasat numarul de telefon pentru o eventuala discutie, Sabau nu a explicat public gestul. Nici colegii sai de la Sucursala Cluj a BRD nu au dat nici un raspun solicitarilor noastre.

Mirela Iancu, directorul Biroului Marketing, sustine nu stie nimic de incidentul de la Campia Turzii, dar ZIUA de Cluj i-a pus la dispozitie informarea CNCD. La Cluj, BRD nu are un departament de relatii cu presa, ceea ce face dificila obtinerea unei declaratii oficiale.

De la Bucuresti am fost anuntati, in urma unei solicitari, ca departametul de resurse umane este plecat din tara timp de cinci zile.

Traian Traicu, reprezentant al BRD, ne-a precizat ca "reprezentanti ai CNCD au contactat conducerea agentiei Turda a BRD in legatura cu o sesizare referitoare la un angajat al societatii (agentul era, de fapt, angajatul unei societati de paza - n. r.) care asigura paza acesteia.

Pana in prezent, nu am fost informati asupra constatarii de catre CNCD a vreunei incalcari a legislatiei in domeniu si, prin urmare, nu se verifica nici informatiile conform carora BRD ar fi fost amendata cu suma de 20 milioane lei si i s-ar fi pus in vedere sa initieze cursuri de instruire a personalului cu privire la problematica discriminarii".

ZIUA de Cluj a asteptat timp de o saptamana un raspuns din partea departamentului de comunicare, in conditiile in care la Cluj nu exista un birou de relatii cu presa.

Legea Discriminarii

Cadrul legislativ privitor la discriminare, adoptat prin Ordonanta nr. 137/2000, copiaza directivele europene in materie. CNCD, organism aflat in coordonarea primului ministru, are atributii de control si de sanctionare contraventionala a actelor de discriminare.

Primul presedinte al CNCD a fost chiar elevul si asistentul fostului premier Adrian Nastase de la catedra Facultatii de Drept Bucuresti, juristul Cristian Jura, care apoi a fost promovat secretar de stat.

Prin discriminare se intelege orice deosebire, excludere, restrictie sau preferinta pe baza de rasa, nationalitate, etnie, limba, religie, categorie sociala, convingeri, sex, orientare sexuala, apartenenta la o categorie defavorizata sau orice alt criteriu care are ca scop sau efect restrangerea sau inlaturarea recunoasterii folosintei sau a exercitarii in conditii de egalitate a drepturilor omului si a libertatilor fundamentale sau a drepturilor recunoscute de lege in domeniul politic, economic, social, cultural sau in orice alte domenii ale vietii publice.

Orice comportament activ sau pasiv care prin efecte genereaza, favorizeaza sau defavorizeaza nejustificat ori supune unui tratament injust sau degradant o persoana, un grup de persoane sau o comunitate fata de alte persoane, grupuri de persoane sau comunitati intra in categorie actelor de discriminare.