In anul 1995, veteranii de razboi de pe teritoriul Romaniei au fost decorati cu ordine si medalii pentru actiunile savarsite pe campul de lupta. Mai mult, se presupune ca acestia au devenit proprietari ai unor suprafete de 500 metri patrati pentru constructia de imobile si de 1000 metri patrati teren arabil. Aceste improprietariri s-au facut in baza prevederilor Legii 44/1994.

La nivelul judetului Constanta, 600 veterani de razboi au beneficiat de prevederile legii 44/1994, acestora li s-au atribuit terenuri destinate constructiilor in zona Constanta Sud – Cumpana, vis a vis de Portul Liber International Constanta Sud – Agigea.

Marea problema a veteranilor de razboi consta in faptul ca bornele si insemnele topometrice au fost distruse de catre locuitorii din zona, care au ocupat abuziv terenurile atribuite veteranilor, acestia din urma neputand sa valorifice in nici un fel terenul care de 10 ani se afla in proprietatea lor, determinand bietii batrani sa bata tribunalele pentru a putea folosi terenurile date in contul

celor patru ani de razboi. „Este inadmisibil asa ceva. Acele terenuri sunt proprietatea noastra, iar acelor oameni pur si simplu nu le pasa, e dreptul nostru si dorim sa construim acolo un cartier de vile de care sa beneficieze toata lumea", ne-a declarat indignat colonel in retragere Ion Marculescu.

In acest sens, Asociatia Nationala a Veteranilor de Razboi (ANVR), Filiala Constanta, a solicitat lucratorilor Sectiei 5 Politie identificarea celor care folosesc in mod abuziv aceste terenuri. Din cercetarile efectuate a reiesit ca 16 persoane folosesc ilegal o parte din terenurile care apartin veteranilor. Astfel stand lucrurile, in data de 1 aprilie a.c., ANVR Constanta a actionat in judecata

cele 16 persoane gasite vinovate de catre politisti, pentru distrugere si tulburare de posesie, actiuni savarsite repetat.

Plan urbanistic pentru terenul destinat veteranilor

Pe de alta parte, una dintre persoanele acuzate ca foloseste abuziv terenul veteranilor – Nicolaie Rusi, recunoaste, speriat, ca: „De doi ani folosesc doua hectare. Pentru 1 hectar am semnat un proces verbal, celalalt hectar l-am arat pentru ca nu il folosea nimeni si m-am gandit ca nu mi-ar strica.

Anul acesta am arat pamantul, dar nu vreau sa am probleme si il las pur si simplu". Nicolaie Rusi a parut de-a dreptul ingrozit cand a aflat ca veteranii cer despagubiri cifrate la 30 milioane lei pentru fiecare 500 metri patrati. Mentionam ca suprafata de teren, atribuita veteranilor, a facut obiectul unui plan urbanistic al Primariei Municipiul Constanta.

Proiectul de investitii „Lucrari tehnico-edilitare pentru zona lotizari, Cumpenei – Constanta Sud" este inclus in lista de proiecte si investitii a Consiliului Local Constanta.