O parte din angajatii Directiei Judetene de Sport Sibiu il incrimineaza pe directorul acestei institutii, Gheorghe Giurgiu, de management defectuos si abuzuri repetate in exercitiul functiunii.

Giurgiu neaga in totalitate continutul acestor acuze, considerand ca sunt calomnioase, si urmaresc in ultima instanta debarcarea sa din fruntea Directiei. Mai mult, acesta acesta reclama mostenirea preluata pe timpul domniei lui Paul Frasie, la timona Directiei.

Primul cap de acuzare aruncat in carca actualului director Giurgiu se refera la faptul ca acesta a folosit dotarile institutiei in mod discretionar, incalcand regulamentul de ordine interioara.

Se incrimineaza aici faptul ca, in perioada 1997-1999, in prima faza a domniei sale ca director al acestui for, a primit un autoturism Dacia 1310, prin bunavointa unor factori de decizie din cadrul politiei Covasna.

Hiba principala era ca acest autovehicul nu ar fi fost inregistrat in scriptele oficiale ale institutiei, ci ar fi fost folosit de directorul Giurgiu in interes personal, fara a fi efectuate deconturile aferente deplasarilor efectuate in teren.

Mai mult, acesta ar fi fost reparat pe banii Directiei de Sport, desi scriptele nu aratau nici o evidenta. Gheorghe Giurgiu se arata mirat de aceste prime acuze si declara: „Autoturismul in cauza a fost achizitionat cu forme legale de la o unitate de politie de la Covasna si a fost inregistrat oficial in actele oficiale ale DJS Sibiu.

La plecarea mea, pentru a ocupa functia de vicepresedinte a Consiliului Judetean, masina a fost lasata in gestiunea Directiei. Nu m-am folosit de ea decat in interes de serviciu, iar cheltuielile inerente fiecarei deplasari au fost inregistrate in documentele de la contabilitate.

Fiind uzata, masina a fost reparata de mai multe ori cu sume de bani alocate de institutie, existand documente justificative in acest sens".

Masina dispare misterios

Dupa plecarea sa de la carma Directiei Judetene de Sport, autoturismul in cauza, printr-o scamatorie demna de Houdini a fost furat din fata institutiei, evenimentul fiind reclamat organelor competente. Pana in prezent nu se stie nimic in legatura cu destinatia acestuia.

„Nu cunosc detalii privitoare la acest furt, deoarece incidentul s-a petrecut dupa numirea mea la Consiliul Judetean. Pot sa va spun ca transferul acestui autoturism uzat s-a facut cu aprobarile mai multor institutii bugetare, printre care: Parlamentul si politia municipiului Sibiu", argumenteaza Gheorghe Giurgiu.

Rampa de lansare politica

Documentul mai incrimineaza faptul ca Gheorghe Giurgiu a fost propulsat politic pentru a ocupa functii de conducere la Directia de Sport si Consiliu Judetean, de fostul ministru de interne Gavril Dejeu, care folosindu-se de influenta sa, ar fi intermediat achizitionarea autoturismului fantoma de la unitatea de politie din Covasna.

Giurgiu neaga orice imixtiune a politicului in ascensiunea sa profesionala.

„Numirea mea in functia de conducere a Directiei de Sport nu s-a facut pe criterii politice, ci a fost validata de Agentia Nationala de Sport, dupa sustinerea unui examen si dupa ce s-a constatat ca indeplinesc anumite conditii aprioric, pentru a participa la concurs".

Giurgiu da in judecata ANS

In anul 2004, Gheorghe Giurgiu revine in forta la conducerea Directiei de Sport, dupa perioada petrecuta la Consiliul Judetean. Aici constata cu stupoare ca Agentia Nationala de Sport si Agentia Nationala a Functionarilor Publici nu i-au acordat calitatea de functionar public al institutiei.

Considerandu-se frustat de aceasta evidenta, Giurgiu da in judecata cele doua institutii si obtine calitatea de functionar public, insa este acuzat de angajati ca a dobandit aceasta calitate fara concurs. Gheorghe Giurgiu respinge din start aceste argumente.

„Am dat in judecata cele doua institutii pentru ca fiind suspendat datorita numirii mele la Consiliul Judetean, ANS era obligata sa-mi acorde acest statut.

Mai mult, numirea ca functionar public a survenit faptului ca in anul 2004, guvernul a dat o Ordonata de Urgenta prin care toti cei care au solicitat calitatea de functionari publici din motive neimputabile lor, o primesc fara a sustine un examen. De aceea acest statu l-am dobandit legal".

Piese de mobilier disparute

Datele acuzatoare ale angajatilor indicau faptul ca la finele anului 2004, Giurgiu ar fi sustras in mod intentionat o piesa de mobilier din dotarea Directiei, pe care ar fi transportat-o cu de la sine putere, la o proprietate a sa aflata in localitatea Loamnes. La aceste acuze directorul Giurgiu raspunde vehement: „Este un mare neadevar.

Nu am cunostinta despre ce piesa este vorba, eu nu am luat nimic din dotarea institutiei."

Control de la ANS

In urma cu circa a doua saptamani Gheorghe Giurgiu a fost calcat de un control de la ANS, comandat de Ion Dinulescu, care s-a deplasat personal la Sibiu.

In documentul aflat in posesia noastra, se arata ca Dinulescu s-ar fi aratat interesat de calitatea manageriala a actului de conducere al Directei, relatiile cu personalul angajat in subordinea lui Giurgiu, precum si de existenta anumitor decizii discutabile in exercitiul functiunii.

Directorul Giurgiu precizeaza detalii cu privire la acest control. „Nu am primit inca rezultatele controlului de la Bucuresti, care probabil ca a avut la baza astfel de acuze la adresa mea, lansate de o parte din angajatii Directiei. Toate acuzele care ni s-au adus sunt nefondate si nu au nici un temei veridic.

Dupa dezastrul financiar preluat de la fostele conduceri care s-au perindat la Directia de Sport, am reusi sa ajung in numai opt luni la un nivel acceptabil de functionabilitate a institutiei".

Cauze de 1,4 miliarde lei

Privind in ansamblu continutul incriminatoriu al documentului lansat de proprii angajati, Gheorghe Giurgiu ajunge substanta problemei.

„Toate aceste acuze au survenit ca urmare a faptului ca am strans latul in jurul angajatilor mei, ca urmare a ideei ca am banuit existenta unor scurgeri financiare de peste un miliard de lei, la Hotel Sport, din subordinea Directiei.

Mai mult, in ultimile opt luni am constatat si alte ilegalitati, ca de exemplu ruperi de file, din registrul de prestari si deconturi ale institutiei. Am surprins si faptul ca, mai multe camere din Hotel Sport au fost ocupate, fara a fi operate si in acest registru.

Am efectuat o analiza pe ultimile sase luni a veniturilor medii obtinute inainte de venurea mea si la sase luni dupa aceasta venire la Directia de Sport.

Am constatat un deficit de 112 milioane de lei pe luna numai la Hotel Sport, ceea ce global reprezinta o lipsa de 1,4 miliarde lei pe an, bani care ar fi trebuit sa ajunga la sportivi".

Mostenire de la Frasie

Gheorghe Giurgiu apreciaza ca neregulile mari trebuie cautate la fostele conduceri ale Directiei de Sport, care au fost intens politizate de PSD, pana in anul 2004, iar aceasta politizare se manifesta si in prezent, prin faptul ca angajatii care-l incrimineaza sunt obiedenti acestui partid.

Mai mult, pune degetul pe rana si afirma ca marile gauri financiare ale Directiei au fost savarsite de Paul Frasie, fost director al institutiei in perioada 2001 – 2003. „Frasie a lasat o situatie dezastruoasa cu privire la gestionarea fondurilor institutiei.

Este vorba de patru miliarde lei, care ar fi trebuit folosite la reabilitarea Hotelului Sport si care nu se regasesc in cea mai mare parte in documente. Mai mult, avem procese pe rol, pentru recuperarea unui deficit de 400 milioane lei despre care inca nu se stie ce destinatie au avut.

" Pentru a clarifica mostenirea nefasta receptata din plin de actualul director Gheorghe Giurgiu, vom reda cateva repere ale sefiei lui Paul Frasie, la carma intereselor acestei institutii.

Frasie de la constructii

Din anul 2000, dupa plecarea lui Giurgiu la Consiliul Judetean, destinele sportului sibian au fost dirijate de un reprezentant de „frunte" al tineretului PSD din aceea perioada in persoana lui Paul Frasie.

Numirea sa in aceasta functie de decizie i-a atras unele animozitati din partea unor specialisti in domeniul sportului, de la Bucuresti si Sibiu, care au vazut in pregatirea domnului Frasie de expert in domeniul constructiilor un impediment si-un factor de franare a ascensiunii sportului sibian.

Pana in acel moment, cel in cauza nu mai avusese nici o tangenta cu activitatile de coordonare a unor discipline sportive, astfel incat a ales sa se inconjoare de oameni obedienti intereselor sale, pe care I-a promovat in functii cheie in cadrul DJS Sibiu.

Lupul, paznic la oile Directiei

Prin puterea cu care a fost investit, Paul Frasie a numit-o pe Bogdan Livia in functia de contabil-sef al DJS Sibiu, trasandu-I ca principala atributie gestionarea optima a fondurilor necesare functionarii eficiente a sportului din judet.

Forurile de la Bucuresti, asa cum precizeaza unele surse care doresc sa-si pastreze confidentialitatea, au avut insa unele rezerve cu privire la capacitatea doamnei Bogdan Livia de a gestiona banii Directiei, dintr-un motiv foarte simplu: in orasul de pe malurile Dambovitei era cunoscut faptul ca in cazierul celei in cauza figura o condamnare cu suspendare pentru infractiunea de fals intelectual.

Mai mult, aceleasi surse autorizate de la Bucuresti au afirmat ca o scurta perioada de timp Paul Frasie a cumulat si functia de director al CSM Sibiu si, uzand de prerogativele date de acest fapt, a desemnat sa tina registrele contabile si la aceasta institutie.

Patrimoniu instrainat

Cariera manageriala a domnului Paul Frasie nu a inregistrat evenimente deosebite pana in vara anului 2003, cand acesta a fost chemat in regim de urgenta la Bucuresti, pentru a ocupa o alta functie, alegand totodata sa conduca destinele sportului sibian „prin corespondente telefonice".

Conform acelorasi surse dambovitene, chemarea grabnica a lui Paul Frasie la Bucuresti a avut si un alt substrat : acestuia I se imputa faptul ca si-a folosit in mod abuziv functia de director pentru a instraina unele terenuri din patrimoniul sportului unor firme care nu aveau nici o tangenta cu activitatea sportiva, si fara a avea avizul Agentiei Nationale a Sportului. Mai mult lui Frasie I se cerea sa explice modul de folosire a anumitor fonduri alocate de ANS institutiei sibiene, care nu-si gaseau acoperire in actele contabile, suma vehiculata fiind de circa 4 miliarde lei.

O prima demisie

Ca urmare a acuzelor care planau asupra numelui sau si totodata pentru a nu creea o pata de imagine asupra partidului pe care il reprezenta, Paul Frasie isi depune la scurt timp dupa evenimentele mai sus mentionate demisia din functia de director al DJS Sibiu, postul ramanand vacant o scurta perioada.

Pana la aprobarea demisiei sale din fruntea forului sibian de catre factorii din conducerea ANS de la Bucuresti, Frasie revine la Sibiu pentru a se ocupa de coordonarea directiei judetene.

Speculand relatiile sale politice, Frasie infiinteaza in cadrul DJS Sibiu postul de sef al administratorilor de la Hotel „Sport" si baza „Strand", ocupat fara nici un fel de concurs de Popeidan Adrian, din cadrul formatiunii de tineret a PSD Sibiu.

Pe aceleasi coordonate, cu de la sine putere infiinteaza un post cu specific de „personal- resurse umane" si decide ca acesta sa fie ocupat de Mihailescu Simona, sora lui Popeidan Adrian. Fapt notabil: si doamna Mihailescu este inregimentata politic alaturi de fratele ei.

Pentru a completa duetul celor doi de mai sus, numeste in functie de secretara pe Mihai Bianca, din cadrul aceleiasi formatiuni politice.

A doua demisie, definitiva si irevocabila

Deoarece activitatile de promovare a unor membrii PSD in functii la DJS Sibiu au ajuns in cele din urma la urechile diriguitorilor din forul central al ANS, Paul Frasie a fost nevoit sa recurga din nou la actul funest al demisiei, care legat de aceasta a fost aprobata in cel mai scurt timp, fara surle si trambite.

Frasie lasa insa in urma sa haturile DJS Sibiu in mainile „triumviratului de incredere" Popeidan-Mihailescu-Mihai, care-I puteau reprezenta interesele si in absenta sa.

Tema cu variatiuni

Paul Frasie s-a eschivat in a face vreo apreciere cu privire la neregulile sesizate la Hotel Sport. Gheorghe Giurgiu s-a dovedit a fi mai incisiv."Numirea lui Frasie in acea perioada neagra la conducerea Directiei de Sport, a fost un act de iresponsabilitate politica, in primul rand. Cu asta , cred ca am spus totul.

Problemele sesizate in perioada 2000-2004 urmeaza a fi analizate de toate forurile abilitate a dispune masuri concrete de ordin legal si administrativ: Prefectura Sibiu, Directia de Combatere a fraudelor din cadrul Politiei, si nu in ultimul rand Agentia Nationala de Sport, deja avizata.