Directorul scolii generale din Talmaciu este un paria in consiliul profesoral. Jumatate din profesori il vor dat afara dupa ce timp de patru ani nu a facut nimic in folosul scolii. Acuzele aduse acestuia sunt grave, de la furt si pana la relatii extraconjugale si incompetenta profesionala. Directorul neaga orice acuzatie la adresa sa.

Constantin Luca, directorul Scolii Generale I-VIII Talmaciu a intrat in PSD acum patru ani, dupa ce s-a scaldat cativa ani la rand in apele PUNR. Profesorii din scoala sustin ca a facut acest pas pentru a obtine functia mult asteptata.

In campania electorala se pare ca directorul a fost unul dintre cei mai puternici sustinatori ai primarului din localitate.

Tot profesorii spun ca el a transportat xeroxul din secretariat intr-o debara in care erau depozitate cornul si laptele pentru copii si a inceput sa lucreze la fluturasii electorali ai primarului, pazit de jandarmii de rigoare pentru a nu fi prins cu mata in sac.

Directorul este foarte solidar cu aripa social-democrata, astfel ca este un mare sustinator al infiintarii Asociatiei Profesorilor Social-Democrati in Talmaciu prin racolarea de membrii din cadrul corpului didactic al scolii.

„In timpul campaniei directorul a mutat xeroxul pentru ca din secretariat se vedea lumina seara si nu-si putea justifica prezenta in scoala la ore inaintate. El facea xerocopii pentru propaganda electorala a primarului.

Am fost obligat sa merg cu inca trei colegi de ai mei, cu masina personala a directorului, la lansarea candidatilor PSD la Sibiu in sala Transilvania. El a incercat sa ne convinga sa ne inscriem in Asociatia Profesorilor Social-Democrati", a declarat Nicolae Madularu, profesor de sport.

Bunuri pentru concubina

Tot profesorii sustin ca directorul, Constantin Luca, ar avea o relatie extraconjugala cu una din fostele sale eleve de seral, care in prezent este invatatoarea la gradinita Firu Rosu din localitate. Tinand cont de aceasta relatie, directorul ar fi facilitat unele ajutoare pentru gradinita.

Astfel acesta a facut mai multe transporturi cu mobilier din dotarea scolii catre gradinita mai sus amintita fara a consulta in prealabil pe responsabilul cu partea de inventar. Pe langa obiecte de mobilier, directorul mai este acuzat ca ar fi donat si un video si un casetofon proprietatea scolii aceleasi gradinite.

„Nu ne deranja daca ne cerea si nou, consiliului profesoral, acordul, dar el actioneaza cu de la sine putere", sustine Nicolae Madularu. Profesorii sunt suparati pe directorul scolii din cauza comportamentului acestuia caracterizat de ei drept impropriu pentru un cadru didactic.

„S-a spart un gem in clasa la noi si eu ca diriginta trebuia sa gasesc vinovatul care urma sa plateasca paguba. Domnul director le-a spus copiilor ca daca nu vor recunoaste, eu sunt obligata sa platesc din propriul salariu.

Eu consider ca acest lucru nu trebuia spus in fata copiilor pentru imi pierd autoritatea in fata lor", afirma Aliana Hampu, profesoara de engleza si religie.

Sponsori alungati

Directorul este mandru de investitiile pe care le-a atras in scoala din Talmaciu. El sustine ca a pus geamuri termopan in umra unei colaborari pe care o are cu forma olandeza NUON.

Sala de sport a scolii a fost marita cu doi ani in urma si trebuia ca partea extinsa sa fie si ea acoperita cu parchet, lucru pe care acesta nu la considerat o prioritate, cu toate insitentele parintilor.

La momentul inscaunarii sale el a taiat toti pomii fructiferi din fata scolii pe motiv ca nu aduc nici un fel de roada. Maria Vulgu, invatatoare in aceeasi institutie a reusit sa atraga pentru o perioada anume niste sponsorizari din partea unor olandezi.

Ajutorul consta in bani din care copiilor li se cumparau rechizite si cadouri in perioada sarbatorilor de iarna. Din cauza faptului ca banii nu ajungeau direct la el, directorul a interzis orice alta interventie a acetora in scoala. „Sponsorizare reprezenta cam 1500 de euro pe an si ne veneau in doua transe.

Am apelat la domnul director pentru asi da acordul pentru sponsorizare, dar pentru ca nu i-am dat banii in mana a refuzat categoric orice alta colaborare.

Olandezii voiau sa ne ajute si cu niste usi pentru salile de clasa care arata deplorabil, insa dansul dorea o lista detaliata cu toate tarifele, de la clanta, la lemn.

Olandezii voiau sa aduca usa facuta, gata pentru montare, dar dansul nu a accepat nici de aceasta data", sustine invatatoarea. Directorul mai este acuzat ca ar fi sustras niste calculatoare din laboratorul de informatica al scolii.

„Cand am primit calculatoarele de la olandezi, inca nu erau trecute pe inventar cand domnul director si-a dus unul la el acasa. Dupa aceea in timpul anului a mai luat unul de pe inventar, din laboratorul de informatica, si la dus la gradinita Firu Rosu aducand in schimb niste calculatoare reconditionate", adauga Nicolae Madularu.

Elevii – sclavi pe plantatie

Elevii il privesc pe director ca pe unul de-al lor, pentru ca in schimbul muncilor pe care le practica pe domeniul acestuia ei obtin note sau trecere prin fata profesorilor.

Directorul a fost cercetat anul trecut de Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Sibiu pentru folosirea minorilor la munca, dar profesorii sustin ca si acel caz a fost musamalizat.

„Am prins odata niste elevi fumand in sala de clasa in timpul orei si l-am adus pe director de fata, la care el ma luat deoparte si mi-a spus sa inchid ochii si sa-i las. Am aflat mai apoi ca de fapt cei doi muncisera la el cu cateva zile in urma", a spus profesorul de sport.

Directorul se apara

Raspunsurile pe care directorul Constantin Luca ni le-a oferit sunt slab fondate si multe din afirmatiile sale sunt cusute cu ata alba. Cu toate acestea el asteapta oricand ISJ Sibiu in inspectie pentru ca nu are nimic de ascuns, cat despre nereguli nici nu poate fi vorba.

„In campania electorala am mutat intr-adevar xeroxul in debara, dar nu pentru afise electorale ci pentru ca nu statea bine in locul unde era. Primaria are xerox pentru afise.

Despre vizita mea si a colegilor mei la lansarea candidaturii PSD nu pot spune decat ca eu nu i-am fortat pe acestia sa vina si m-am intalnit cu ei in Sibiu la Cercul Militar.

Despre relatiile mele cu invatatoarea de la gradinita Firu Rosu nu pot spune decat ca este una strict profesionala si de prietenie pentru ca a fost eleva de a noastra.

In ceea ce priveste sala de sport ea este in continuare o prioritate, dar am avut in plan lucrari precum cele de la cosurile de fum, sau geamurile termopan pe care le-am pus.

Casetofonul nu este la gradinita, el a fost o perioada acolo, dar l-am adus inapoi la scoala si a fost furat in urma unei spargeri ce a avut loc la scoala anul trecut. Infractorul a fost prins. Eu am intrat in PSD la insistentele colegilor mei de la PUNR si nu am intrat in acest partid pentru a obtine functia pe care o detin.

Cred ca imi voi da insa demisia din partid pentru ca imi aduce numai necazuri", declara directorul Constantin Luca.

Cu nebunii la vot

In ziua votarii primarilor la Talmaciu a fost prezenta la vot toata lumea. Prezenta a fost din cea mai variata. Una din minunatiile zilei de vot a constituit-o prezenta la urne a bolnavilor cu probleme psihice de la spitalul din Talmaciu.

Ei intrat la urna de votare cu stampila PSD-ului aleasa dinainte de persoane bine intentionate. La iesirea din urne pe alegatori ii astepta cate o ceasca de cafea aburinda din partea primarului Constantin Barbu.

Se pare ca rezultatele nu au fost tocmai o surpriza si ca ele ar fi fost prevazute de catre unii cetateni ai urbei. Castigator in alegeri a fost tot partidul aflat la acea vreme la putere. Un adevarat model pentru campania electorala din acest an.