Ceea ce constituie specificul cazului "Moldovan/Moca" este ca pierderea locuintei se face cu girul justitiei romane si in favoarea unui pesedist de frunte, fost director al Casei de Asigurari de Sanatate Bihor.

Despre ale carui afaceri de camatarie presa locala a scris pana la saturatie, reporterii alegandu-se cu niste procese de calomnie. Ceea ce nu ne sperie.

Calvarul lui Calin Moca a inceput in 1997, de la un imprumut de 2000 de marci. L-a cunoscut pe doctorul Valentin Moldovan, medic la Spitalul Judetean Bihor, prin intermediul unei cunostinte. Parea o persoana serioasa, in miinile careia pacientii isi pun zi de zi viata.

Nu s-a gandit la capcanele ce se ascund in spatele unor aparente onorabile si in vorbele mieroase.

Cu streangul de gat

Clauzele intelegerii erau clare: o dobanda de 10% pe luna, cu penalitati de intarziere de 100 marci pe zi! Moca nu avea sanse sa obtina nici o inlesnire de la conditiile camataresti ce ii erau prezentate. Din start fusese dibuit de Moldovan ca este in mare nevoie.

Atat de clare erau clauzele incat, dintr-o privire, conventia putea fi considerata act de camatarie, iar la nevoie invalidata in justitie. Anatocismul, sau dobanda la dobanda, fusese interzis in legislatia romaneasca inca din 1954.

Ceea ce, in buna traditie mioritica, consacrata si in acest caz, nu inseamna ca s-a si intamplat sa fie.

Cum debitorul Moca nu s-a putut achita de obligatiile impovaratoare, la prima scadenta el a acceptat convertirea intelegerii initiale intr-o alta, in care suma datorata de Moca pana la termenul respectiv (2000 plus dobanzi si dobanzi la dobanzi) era considerata ca i-a fost reimprumutata.

Acum nu se mai face referire la dobanda ci numai la penalitati de 100 de marci pe zi de intarziere, aferente unui sold care crescuse intre timp pana la 8000 de marci, conform modelului de calcul al "Socotitorul Moldovan"!

Tine banii, da masina

In noul lor contract, cei doi – pe atunci – buni prieteni mai consemneaza o clauza, care a fost apoi ignorata sistematic de toate organele judiciare chemate ulterior sa se pronunte asupra legalitatii conventiei: "Garantez suma imprumutata cu bunurile mobile si imobile".

In baza ei, autoturismul Volkswagen Transporter al lui Moca a ramas la camatar, ca garantie mobila, sau amanet, cum i se mai spune. Valoarea masinii acoperea imprumutul, putand fi valorificata de creditor pentru recuperarea sumei imprumutate, conform legii civile. Pretul ei de piata depasea la acea data suma de 9000 de marci.

Gajul sau amanetul este reglementat de articolele 1685-1696 din Codul civil, mentionandu-se, in esenta, ca este realizat "spre siguranta datoriei", iar privilegiul creditorului de a fi primul platit din vanzarea gajului subzista daca bunul a ramas la el.

Totusi, "creditorul, la caz de neplata, nu poate sa dispuna de amanet; are dreptul insa sa ceara de la judecator ca amanetul sa-i ramana lui, drept plata, si pana la suma datoriei, cu ale ei dobanzi, de se cuvine, dupa o estimatie facuta de experti, ori sa se vanza la licitatie.

E nula orice stipulatie prin care creditorul s-ar autoriza sau a-si apropia amanetul sau a dispune de dansul fara formalitatile sus-aratate".

Experienta unui camatar de cursa lunga

Moldovan, calit in situatii juridice similare ( am identificat mai mult de zece dosare pe rolul instantelor bihorene, din 1994 incoace, in care a fost "parte" in procese aproape identice), nu s-a impacientat cand Moca nu a reusit sa se incadreze in termenul si sumele stabilite.

Abil, umanistul domn doctor a lasat timpul sa treaca si penalitatile sa se acumuleze. Ba, chiar l-a asigurat pe debitor ca nu-i nici o problema. Inocentul Moca, resemnat ca a pierdut masina lasata gaj, a considerat afacerea incheiata.

De buna credinta, considerand ca perfecteaza formalitatile transferului de proprietate a garantiei spre creditor, pentru a evita cheltuielile unui proces costisitor, prevazut de lege pentru valorificarea amanetului, Calin Moca a semnat cu d-na Tiberia Moldovan, sotia doctorului in camatarie, un contract de vanzare-cumparare a vehicului lasat gaj, mentionandu-se ca "suma a fost achitata integral".

De unde sa banuiasca bietul om ce punea la cale versatul doctor Moldovan?

Hai la lege / sa vezi cu ce ne-om alege

Doctorul Moldovan nu s-a multumit doar cu insusirea autoturismului ce-i fusese lasat in gaj. Omul, la experienta lui in domeniu, vroia mai mult.

El l-a actionat in instanta pe debitorul Moca, solicitandu-i nici mai mult nici mai putin decat 60.000 de marci, socotind ca nu si-a recuperat – prin insusirea masinii ce-i fusese lasata in garantie - nici o parte din imprumutul acordat iar penalitatile cumulate ar fi sarit pana la fabuloasa suma ceruta in actiunea sa civila.

Culmea este ca Judecatoria Oradea ii si valideaza pretentiile aberante si i-au acorda doctorului-camatar exorbitanta suma pretinsa. Iar culmea prostiei este ca debitorul Moca nu a atacat infama hotarare.

Nu poate sa explice nici acum ce a fost in capul lui cand a dat dovada de o asa neglijenta si credulitate. Zice ca nu credea sa fie posibila o astfel de solutie a justitiei devreme ce ei au considerat, de comun acord, afacerea transata prin renuntarea la autoturismul gajat.

Calin Moca a mai fost asigurat de juristi cu care s-a consultat ca nimeni nu va lua in considerare aberanta interpretare a dispozitiilor civile pe care a facut-o Judecatoria Oradea si ca Moldovan nu va cere executarea unei hotarari judecatoresti intemeiate pe un fals.

Care masina? Care contract?

Numai ca toti s-au inselat. Tupeul camatarului Moldovan s-a dovedit ca nu are margini. El a staruit in executarea hotararii cu care fusese cadorisit la judecatoria Oradea.

Ca sa dovedeasca marsavia a carei victima era, Moca s-a adresat parchetului, relatand ca Moldovan nu mai recunoaste ca i-a dat masina in contul banilor datorati.

"Nu am primit niciodata autoturismul BH-02-HDH proprietatea lui Calin si Octavia Moca, cu titlu de garantie...

Actul semnat de noi nu poate constitui o intelegere atata timp cat nu se precizeaza nici o suma, n-am platit nici un pret si nu am primit masina...Nu pot sa dau nici o explicatie cu privire la declaratia sotiei mele in care arata in ce conditii a trecut posesia autorismului la mine."

Cine le-a plantat Volkswagen-ul in curte?

Din declaratia domnei Tiberia Moldovan rezulta insa ca autoturismul a fost in posesia sotului ei, chiar daca memoria a ajutat-o sa-si aminteasca doar de o "scurta perioada de timp".

Suficient ca sa semneze si ea un act de imputernicire pentru folosirea masinii in beneficiul unui subordonat al sotului ei! Ar fi facut acest act daca nu era masina in batatura comuna?

Mai mult, prin rezolutia 679/P/22 septembrie 2002 a Parchetului Oradea, Moldovan Valentin este cercetat penal pentru falsul prin contrafacerea scrierii de pe un contract de vanzare cumparare si de pe un certificat de radiere a masinii aflate in litigiu, fiind amendat "acarul Paun": tocmai cel care primise masina de la familia Moldovan, subordonatul doctorului camatar.

Subalterni de sacrificiu

In declaratiile de acum ale nefericitului angajat sacrificat de camatar, Carman Ionel, el recunoaste ca a cumparat masina de la Moldovan. Le-a dat 5500 marci, pe care i-a "inmanat doamnei doctor Moldovan, care mi-a eliberat un contract de mana.

Dl Moldovan a refuzat sa faca orice contract de vanzare cu mine, zicand ca nu prezinta sefu’ incredere? Ulterior, cand am aflat povestea masinii din ziare am insistat sa incheiem actul dar a zis ca nu-i treaba lui, ca nu mi-a vandut nimic".

Din pacate, raul facut deja de o justitie prea chioara, este greu de reparat.

Deocamdata, in ciuda falsurilor constatet de organele de politie si procurori, Moca trebuie sa faca fata insistentelor executorului judecatoresc, care ii cere sa parasesca propria casa, pierduta in fata unui camatar care a investit 2000 de marci.

Asat da rentabilitate! Cum sa nu devii infractor in Romania cand justitia si politica te protejeaza?