In momentul de fata, judetul Constanta se confrunta cu o criza acuta de procurori, in prezent existand posturi neocupate, ba mai mult, in anumite localitati actul de justitie este pus in pericol tocmai de lipsa procurorilor. Asadar la nivelul judetului nu sunt suficienti procurori, numarul lor real fiind mult mai mic fata de cati ar fi necesar.

Cele mai mari probleme sunt in localitatea Harsova, unde Parchetul de pe langa Tribunalul Harsova se afla in imposibilitatea de a-si desfasura activitatea din lipsei procurorilor. De ce? Deoarece prim procuror Constantin Pandichi se confrunta cu probleme de sanatate, nefiind astfel disponibil, iar procurorul Monica Mihai se afla in concediu prenatal.

In aceste conditii, prezenta obligatorie a procurorului, in infaptuirea actului de justitie este asigurata de catre procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Constanta si de cei ai Parchetului Judecatoriei Constanta, care fac de serviciu cate o saptamana pe baza de voluntariat.

O alta zona cu „dureri" este localitatea Medgidia, unde Parchetul de pe langa Tribunalul Medgidia, care „isi desfasoara activitatea cu patru procurori, in loc de opt, numar considerat a fi minim necesar desfasurarii in conditii normale a actului legislativ", a precizat purtatorul de cuvant al Parchetului de pe langa Tribunalul Constanta, Adina Florea.

Viitorii procurori, slab pregatiti

La Parchetul de pe langa Tribunalul Medgidia, problemele nu sunt de ordin medical, locurile ramanand neocupate din cauza slabei pregatiri a celor care s-au prezentat la concurs. Astfel din cei patru procurori, trei intra in sedinta si de doua ori pe zi unul fiind obligat sa se deplaseze la Penitenciarul Poarta Alba.

Situatia nu este deloc roz nici la Parchetul Tribunalului Constanta, unde „activitatea desfasurata a devenit mult mai complexa, mai ales dupa ce au aparut o serie de legi care largesc campul de actiune a procurorilor, in competenta lor intrand mai nou, probleme de concurenta neloiala, abuzuri in serviciu si furturi de componente CFR", a mai declarat Adina Florea.

In cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Constanta isi desfasoara in prezent activitatea un numar de 17 procurori, in timp ce numarul minim considerat necesar este de 22, asta in conditiile in care a fost nevoit sa preia un numar foarte mare de dosare de la Parchetul Tribunalului Harsova.

In cazul in care vor intra in vigoare noile prevederi legate de pensionarea anticipata si anume posibilitatea pensionarii magistratului dupa 25 ani de munca, situatia „ar deveni de-a dreptul critica, numarul celor care s-ar putea pensiona, printre care si subsemnatul, fiind destul de mare", ne-a declarat prim vice-procuror al Parchetului de pe langa Tribunalul Constanta, Cristian Deliorga.