Ignoranta si dezinteres sunt singurele cuvinte care pot descrie cel mai corect situatia din cadrul Directiei de Ape Dobrogea Litoral din Constanta, directie condusa de deja prea cunoscutul (din motive deloc de lauda) director Ionel Manafu.

Mai exact, trecand cu vederea situatia jalnica a plajelor din statiunea Mamaia, DADL da iar cu stangul in dreptul la capitolul evidenta zonelor cu risc maxim de inec al turistilor.

Din moment ce bunul simt este notiune straina DADL-ului, aici facandu-se referire clara la mizeria si dezastrul care intampina anul acesta turistii pe plaje, institutia in cauza s-a gandit sa mai adauge inca un delict grav in contul sau: angajatii sai habar nu au care sunt zonele periculoase de pe coasta litoralului si, cel mai important, se pare ca nici nu ii intereseaza prea tare acest lucru.

Daca in urma articolelor aparute in cotidianul nostru, sambata, 18 iunie a.c., pe plaja si-a facut aparitia unul din „multele" utilaje de ingrijire cu care DADL se „lauda", institutia a fost prinsa din nou in „off side", dar din alt punct de vedere.

La capitolul „evidenta zonelor cu risc maxim de inec" purtatoarea de cuvant a institutiei, Paula Anghel, a dat din colt in colt, respectiv balbaie, raspunzand foarte evaziv: „Nu avem statistica de anul acesta (nici nu cerusem asa ceva din moment ce sezonul abia este la debut iar o statistica ar fi prematura), si, in plus, cele sase firme de salvamari se ocupa cu asa ceva.

S-ar putea si Serviciul de Ambulanta sa il aiba", spune Paula Anghel. Si atunci... DADL-ul ce face? Sau directorul Ionel Manafu ce pazeste?

Portul Tomis – zona interzisa imbaierii

Dupa lupte seculare, DADL-ul a aratat cu degetul spre Asociatia Nationala a Scafandrilor si Salvamarilor Profesionisti din Romania, filiala Constanta, care datorita faptului ca are oameni angajati in salvarea si cautarea de persoane, are si o statistica aproximativ exacta a zonelor cu risc de inec.

Pe plaja Modern din Constanta se afla doua zone cu risc maxim de inec: acvatoriul din Portul Tomis, portul de agrement, unde din cauza spatiului mic se aduna curenti foarte puternici si in zona digului unde se afla Farul Verde. Aici, in adancurile apelor se afla o groapa ce masoara peste 20 de metri adancime si are un diametru de aproximativ trei metri.

„In zona Far Verde nici scafandrii nostri nu se incumeta sa se scufunde prea mult. In aceea zona, exceptand groapa, care are 20 de metri adancime, adancimea apei este de 2,5 metri, dar din cauza adanciturii se aduna foarte multi curenti care se formeaza in apa, care trag la fund persoanele care fac baie acolo.

Anul acesta avem deja doua decese in aceasta zona, iar unul din cadavre nu a fost gasit nici la aceasta ora", ne-a declarat coordonatorul de activitate din cadrul ANSSR Constanta, Florin Sutachi.

Exceptand zonele unde se aduna curenti de apa puternici, care au un grad destul de ridicat de inec, cum este zona „Cleopatra" din Mamaia (zona marcata cu un panou de avertisment), portiunea de plaja cu mortalitate ridicata este zona „Pasarelei" din statiune, unde se presupune ca ar fi o a doua groapa datand inca din timpul constructiei pasarelei.

In urma cu doi ani, potrivit ANSSR Constanta, zona cu pricina era marcata de un dig, insa acesta a fost ridicat deoarece persoanele care faceau plaja pe pontonul de beton alunecau si se loveau de bucatile de piatra.

„Anul trecut noi am participat la salvarea a doua persoane care au fost luate de vartejurile care se formeaza din cauza gropii de sub pasarela de la Mamaia", a mai adaugat coordonatorul de activitate al ANSSR Constanta. Nici statiunile de pe coasta litoralului romanesc nu stau pe roze din punct de vedere al deceselor soldate prin inec.

De exemplu, in zona plajei din Eforie Sud sunt damburi inalte de nisip, care ridica suprafata de la fundul apei, ca mai apoi aceasta sa se adanceasca brusc. In statiunea Olimp – Cap Aurora exista un centru al curentilor marini, nu se stie zona exacta, dar din acest motiv statiunea indica un risc destul de ridicat de inec.

Acestea sunt zonele de pe litoralul Marii Negre care sunt stiute ca fiind foarte periculoase, dar din cauza furtunilor si a instabilitatii marii din ultima vreme se pare ca s-au format cateva adancituri ale solului in apa, nedescoperite in totalitate inca. Deci…atentie! Pericol de inec! Nu ca DADL-ului i-ar pasa...

De fapt DADL nu s-a obosit nici sa marcheze respectivele zone cu indicatori, asa ca... fiecare isi protejeaza pielea cum poate.