Patrimoniul fostei uniuni a sindicatelor este azi disputat de confederatiile sindicale CNSLR „Fratia", Cartel Alfa si BNS. Fiecare incearca sa ciupeasca mai mult, dar se pare ca primul venit este si primul servit. Mostenirea comunista apasa pe umerii sindicatelor actuale prin procese si bani grei.

Vilele sindicatului din invatamant ies la suprafata si se vor retrocedate. Luptele care se dau pentru recuperarea patrimoniului pierdut sunt intense pentru ca si interesele sunt mari.

Una dintre importantele comori ale mostenirii comuniste este patrimoniul Uniunii Generale a Sindicatelor din Romania (UGSR), uniune care in timpul dictaturii ceausiste reprezenta un conglomerat de sindicate profesionale de la nivelul fiecarei uzine sau fabrici.

In fiecare judet, aceasta uniune avea spatii de desfasurare a activitatii, diferite sedii sau case de odihna, vile sau locatii in statiuni turistice. Unele dintre acestea au fost nationalizate si dupa 1989 au intrat in posesia primului sosit.

Astazi patrimoniul UGSR la nivel national este administrat de societatea pe actiuni SIND Romania care are ca actionari cele cinci mari confederatii sindicale: CNSLR Fratia, Cartel Alfa, BNS, CSDR si Meridiane.

La nivel judetean situatia confederatiilor sindicale sta destul de prost in ceea ce priveste intrarea in posesie a vechiului patrimoniu. Sindicatele se afla in litigiu cu diverse persoane fizice sau juridice pentru a-si putea intra in drepturi.

„Fratia" banilor

Confederatia Natioala a Sindicatelor Libere din Romania (CNSLR) „Fratia" este prima structura sindicala aparuta dupa Revolutie. Fiind prima a reusit sa se stabileasca in locatiile cele mai bine plasate. In Sibiu, CNSLR „Fratia" are peste 18.000 de membrii din 36 de sindicate.

In 1971 printr-un decret prezidential semnat de Nicolae Ceausescu, sediul UGSR Sibiu intra in posesia securitatii, actualul SRI, ei fiind stramutati pe Bulevardul Victoriei in cladirea actualului Rectorat al Universitatii Lucian Blaga.

Cladirea este administrata dupa 1989 de catre CNSLR „Fratia", care dupa un conflict cu organele universitare ale orasului, ofera cea mai mare parte a spatiului cladirii in chirie Rectoratului Universitatii. Au inceput insa sa apara fostii proprietari care cer inapoierea cladirii.

„Fratia" nu se mai poate intoarce in fostul sediu al UGSR si este nevoita sa se dueleze in procese cu proprietarul.

Presedintele filialei Sibiu a CNSLR „Fratia", Mihai Dan Grovu, sustine ca in Sibiu patrimoniul UGSR este aproape inexistent, spre deosebire de alte judete care au mostenit locatii de lux, „CNSLR are case de odihna la Voineasa, Soveja, Govora, Slanic Moldova, Vatra Dornei si in multe alte locuri, dar la Sibiu acestea lipsesc.

Banii din care traieste confederatia la nivel local sunt proveniti din cotizatiile membrilor, sponsorizari si chiria pe care o obtinem de la universitate". Tinem sa precizam ca sediul rectoratului ULB Sibiu a fost evaluat de un expert imobiliar la 800 de euro pe metru patrat, iar terenul aferent la 400 de euro pe metru patrat.

„Ar trebui ca sindicatele sa dea mai mult pentru organizatiile judetene, dar deocamdata functionam asa. Incercam sa ne descurcam cu cei 1% din salariul brut al fiecarui membru", adauga Mihai Dan Grovu.

Alfa si Omega

Confederatia Nationala Cartel Alfa Sibiu numara peste 12.000 de membrii cotizanti din 42 de sindicate. Pentru acestia UGSR a lasat un spatiu foarte disputat din cadrul Casei de Cultura a Sindicatelor, unde este si sediul actual al confederatiei judetene.

Fiecare sindicat insa are un procent, in functie de numarul de membrii, din Casa de Cultura. Cartel Alfa se afla in litigiu pentru o alta locatie insa, tot din fostul patrimoniu UGSR. In cladirea de pe strada Ion Ratiu, numarul 2, functioneaza acum Institutul Dr. Haller al societatii Ecoanalitic Dr. Haller SRL Sibiu.

Aceata cladirea a apartinut sindicatelor si acum trebuie impartita intre Cartel Alfa si BNS. „Firma a avut un contract pe o anumita perioada cu CNSLR si acum nu mai vor sa paraseasca imobilul in care intentionam sa ne stabilim noi si cei de la BNS care functioneaza fara sediu.

La ora actuala Cartel Alfa nu are nimic din patrimoniul fostului UGSR. O parte a fost luat de primii veniti, adica de cei de la Fratia", considera Marius Vingerzan, presedintele Cartel Alfa Sibiu.

BNS, lasat deoparte

Blocul National Sindical este una din organizatiile sindicale importante, dar care nu are un sediu stabil. BNS foloseste spatiile societatii COMPA si nu prea este bagat in seama.

Liderul de sindicat al BNS, Silvestru Tomuta, este de parere ca motivul pentru care este dat de o parte este acela ca nu face parte dintr-un partid politic.

El este nemultumit ca de acum doi ani a facut o cerere la Primaria Sibiu pentru sediu si nu a primit nici un raspuns „Ne-au spus ca nu au locatii, dar cum apare vre-un partid au imediat, iar pentru noi care reprezentam 8.000 de oameni nu au".

BNS reprezinta peste 8.000 de membrii din 25 de sindicate din judet in mare parte din domeniul culturii. Silvestru Tomuta nu este remunerat de catre sindicat si recunoaste faptul ca cei de la BNS sunt „putin vitregiti" in Sibiu.

In cazul locuintei de pe Ratiu el il lasa pe presedintele Cartel Alfa sa se ocupe de probleme, iar despre patrimoniul fostului UGSR nu stie nimic.

Patrimoniul invatamantului

Sindicatul Invatamantului Preuniversitar (SIP) din Sibiu are 5094 de membrii si este afiliat la confederatia CNSLR „Fratia". Fiecare membru plateste intre 50 si 70 de mii de lei cotizatie la sindicat in fiecare luna.

CNSLR primeste lunar 2,5 milioane lei de la SIP, iar federatia nationala a sindicatului din invatamant cate 10.000 de lei de la fiecare membru. O reuniune a SIP costa in jur de 80 de milioane pentru cei 215 lideri sindicali ai fiecarei unitati de invatamant in parte.

De asemenea numai pentru telefon se cheltuiesc lunar 10 milioane de lei. Presedintele SIP, Teodor Fartonea, recunoaste ca sindicatul pe care il conduce este unul bogat. Fartonea vaneaza la momentul de fata fostele proprietati ale Asociatiei Invatatorilor.

Asociatia reprezinta prima forma de sindicat in invatamant si a aparut dupa al doilea razboi mondial. Din patrimoniul asociatiei, actualul lider sindical a reusit sa identifice doua vile din baza de tratament de la Bazna. „Cele doua vile sunt cele mai valoroase din Bazna.

Au apartinut Organizatiei Nationale a Taberelor care le-a vandut unei firme. Inca o vila a invatamantului ar trebui sa fie la Paltinis, din acelasi vechi patrimoniu, dar inca nu a fost identificata. Instanta nu-mi accepta martori, care cunosc locatiile de acolo.

Am reusit sa dau peste ultimul presedinte al Bancii Invatatorilor care a fost de acord sa vina ca martor", declara Teodor Fartonea.

Daca actualele sindicate ar reusi sa puna mana pe mostenirea UGSR ar deveni prin puterea financiara mai apropiati de cei care le sunt dusmani si anume patronii, devenind astfel mai echilibrate. Acest lucru este insa impiedicat de interesele politice sau financiare ale diferitor lideri sindicali.