Dupa 1 an de la investirea in functie, presedintele Consiliului Judetean are realizari deosebite: o buda si ore la Universitate, in timpul programului

Peste cateva zile, Marinel Kovacs, va aniversa 1 an de cand a fost ales in cea mai importanta functie administrativa din judet, aceea de presedinte al Consiliului Judetean Maramures. Bilantul acestui an de „guvernare judeteana" ar trebui facut public pentru a sti si alegatorii cu ce se indeletnicesc alesii.

In cazul lui Marinel Kovacs, presedinte al Consiliului Judetean Maramures (CJ), problema bilantului de activitate la 1 an de la instalarea in functie, poate fi rezolvata simplu. Pe o foaie de format A4 poate sa-si expuna realizarile, iar intr-o brosura nerealizarile.

Fara a fi rautaciosi, analizandu-i activitatea, afirmam ca Marinel Kovacs este cel mai slab presedinte al CJ pe care l-a avut Maramuresul. In acest sens sunt multe argumente.

Cu putin efort

... ne amintim de campania electorala pentru „locale", in 2004. Capul de afis al promisiunilor celor din Opozitie la acea vreme a fost scoaterea judetului din izolarea economica.

Cu toate lamentarile de azi ale pesedistilor, le reamintim si acestora ca starea de izolare a nordului tarii, in speta a Maramuresului, din punct de vedere al fondurilor, al proiectelor in infrastructura rutiera si cale ferata sau in constructia de locuinte a fost cauzat de Guvernul Nastase.

Programul de dezvoltare a Romaniei pe termen mediu si lung a fost elaborat la sfarsitul lui 2003 si publicat in Monitorul Oficial la inceputul anului 2004. Nu vom reveni asupra celor cuprinse in acest Program al groazei (pentru ardeleni, in general), deoarece am facut-o la vremea respectiva, articolul ajungand si prin cancelariile si birourile ministeriale ale pesedistilor.

Articolul a fost preluat si de publicatii din Bucuresti si, cu siguranta si din aceasta cauza, in primavara anului trecut au inceput sa „calce" judetul inalte fete pesediste. Chiar primul ministru Adrian Nastase a fost in Baia Mare si a vorbit de sensibilitatile maramuresenilor fata de o „izolare" care nu este reala.

Discursul lui Nastase a fost electoral, soarta noastra ca judet fiind de mult batuta in cuie.

Reamintim doar ca la capitolul „Drumuri nationale", Maramuresul nu are alocat nici un leu pana in 2008. Explicatia ca „asa a iesit", ca noi sa primim fonduri doar atunci (dar primim!), este puerila. E limpede ca jocurile cu problema infrastructurii, mai ales cea rutiera, s-au jucat in Bucuresti de parlamentarii cu influenta, de ministri cu interese si de administratiile locale pricepute.

Noi nu am avut nici echipa parlamentara, nici ministri, nici administratie. Am fost si am ramas o zona care inca poate fi „mulsa" pentru interese personale ori de partid.

Era Kovacs

Alegerea unui liberal la carma judetului a fost perceputa ca o victorie a celor care vor munci pe branci pentru ca Maramuresul sa-si ocupe locul meritat. Cu astfel de declaratii si-a inceput mandatul Marinel Kovacs, in fata consilierilor judeteni si a parlamentarilor dupa alegerile de la sfarsitul anului trecut.

S-a vorbit de o echipa unita, de lobby pentru judet, de „vom intra pe geam daca nu se deschid usile" etc.

A trecut 1 an si mult incercatul nostru judet este in aceeasi stare de izolare ca si in guvernarea PSD. Culmea este ca acum pesedistii trag semnalul de alarma. Ei striga si, probabil asa este, rectificarea de buget pentru judet va fi 0, iar pe proiecte majore, CJ nu s-a remarcat cu nimic. De echipa unita s-a ales praful, drumurile judetene, nationale, comunale sunt „un vis numit dorinta" si... cam asta-i.

Unii vor spune ca nu a trecut decat 1 an, altii vor da apa la moara celor care critica orice, numai sa critice, adevarul este ca maramuresenii au asteptat ca nicicand o schimbare in bine. Din pacate, Kovacs nu a fost solutia cea mai buna. Oarecum firesc, presedintele CJ are o alta parere.

"PNL-ul si-a propus in primul si-n primul rand scoaterea din izolare a Maramuresului. Ori scoaterea din izolare a judetului a insemnat realizarea unor proiecte pentru drumuri rapide de legatura cu coridoarele europene si a scris foarte clar spre M3 Nyiregyhaza si spre autostrada Transilvania.

Cel mai important proiect pe care CJ trebuie sa-l sustina este acest proiect de drum rapid Nyiregyhaza-Baia Mare. In ianuarie l-am insotit pe primul ministru in delegatia pe care a avut-o la Budapesta si, stand in spatele dansului in momentul negocierilor, am insistat ca dansul sa prezinte aceasta solicitare pentru drumul rapid.

Sigur, de atunci pana acuma am avut patru intalniri la nivelul conducerilor consiliilor judetene romanesti si maghiare", a spus Kovacs. El a reamintit de recenta intalnire de la Baia Mare romano-maghiara, intalnire care, in opinia sa, a fost un succes. Noi am intrebat, iar ministrul delegat Lazslo Borbely a spus limpede ca acest drum nu este o prioritate si ca nu sunt nici fonduri.

Proiecte, proiecte…

Presedintele CJ este convins ca a facut tot ce se putea pentru a schimba ceva in judet: „am elaborat un program de realizare a lucrarilor publice in 2005-2008.

Acest program a fost elaborat la inceputul acestui an si a fost prezentat si depus la Ministerul Lucrarilor Publice de catre mine, unde l-am aratat si l-am prezentat incepand de la starea actuala, pe domeniile infrastructura rutiera, drumuri nationale, judetene si comunale, alimentari cu apa si canalizare, constructii locuinte sociale si ANL si sali de sport, toate acestea sunt prinse in acest program. Si am solicitat prioritatile pentru finantarea unor lucrari.

Sigur ca nu ajunge acest lucru, dar cel putin din punct de vedere a ceea ce inseamna radiografierea starii actuale si prezentarea acesteia ministerului si guvernului, am facut. Din pacate, inca nu sunt in derulare aceste proiecte.

In acest moment e o stare deplorabila a infrastructurii rutiere in judetul nostru si atunci am plecat de la analiza acestei situatii, respectiv drumurile nationale pe Legea 203/2003 sunt cuprinse ca reabilitari din 2009 incolo, ceea ce este inacceptabil pentru judetul nostru, avand in vedere ca de 15 ani pe drumurile nationale nu s-a facut nici o reabilitare majora", a recunoscut Kovacs.

Din pacate, si actualul prezident se imbata cu apa rece ca si fostul presedinte al CJ, Alexandru Cosma. Tot ceea ce a spus Kovacs a fost teorie. Practica ne-a expus-o ministrul Borbely, la Baia Mare: „nexam bani, nexam drumuri". In rest, actuala conducere se mai mandreste cu celebrul birou deschis la „Brucxell", ca un adevarat bastion al integrarii in UE.

Prezidentul a recunoscut si faptul ca nu exista o colaborare eficienta intre parlamentarii maramureseni si nici nu este o echipa unita (sloganul din campanie). Din punctul sau de vedere, vinovati sunt cei din Opozitie: „consilierii judeteni nu sunt nici cointeresati, nici ancorati in aceste probleme. Relatiile au fost deosebit de incordate in primele luni, exista diverse interese.

Foarte multi ar vrea sa ma vada plecat de aici. Mi-am propus sa am o intalnire, foarte curand cu toti parlamentarii, pentru a aborda problema de sustinere a drumului expres, pentru alte proiecte de dezvoltare a judetului." Tardiv, demersul trebuia facut din prima zi de mandat. Se pare ca Maramuresul a pierdut din nou „trenul".

Ce spun colegii?

Ca la orice aniversare, am solicitat parerile unor consilieri judeteni si parlamentari maramureseni. Parerile au fost spuse dupa culoarea politica. Totusi, cine vrea poate citi si printre randuri.

Liviu Titus Pasca, consilier judetean: „Fara a reusi sa concretizeze ceva pana acum, cred ca intalnirea cu maghiarii pentru drumul rapid a fost un fapt pozitiv. Au fost sensibilizate guvernele celor doua tari."

Liviu Doru Bindea, senator PRM: „La un an este destul de greu de facut un bilant obiectiv. Cred ca s-a straduit si poate este loc de mai bine. Ce i-as reprosa este faptul ca nu exista o colaborare cu parlamentarii maramureseni. Din aceasta cauza, clasa politica este prea putin prezenta in elaborarea, sustinerea proiectelor.

Da’ probabil ca in perioada urmatoare acest deficit va fi remediat de domnia sa."

Mircea Munteanu, consilier judetean PNL: „S-au facut pasi insemnati pentru a aseza lucrurile pe un fagas normal in sensul demararii, s-a si elaborat strategia de dezvoltare a judetului. Mai exact, vorbind de infrastructura, prioritatile stabilite pe un numar de ani. Este o realizare." Consilierul liberal face o gafa.

Si Cosma, in precedentul mandat, a avut o strategie de dezvoltare a judetului, o chestie voluminoasa care zace acum prin cine stie ce sertar.

Mircea Man, deputat PD: „Cred ca a reusit sa se integreze, sa intre in problemele judetului. Din pacate, am avut multe parghii in mana PSD (conducerea serviciilor descentralizate).

Cu toate acestea, activitatea in CJ a inceput sa functioneze." Deputatul democrat s-a ferit sa faca aprecieri legate de echipa parlamentari-CJ-Prefectura, spunand ca a avut o buna conlucrare cu cei doi parlamentari liberali, Ioan Hoban si Radu Stroe. Nu am inteles conlucrare la ce? Man a uitat de buna relatie cu ministrul Borbely. La tenis de camp, doar nu v-ati gandit la cine stie ce proiecte, fonduri.

Ioan Hoban, deputat PNL: „Este un conducator bun, priceput, ordonat si cred ca activitatea CJ va merge mai bine. Sigur, in acest an este mai greu. Se lucreaza pe bugetul mostenit, dar sunt convins ca vom reusi sa facem ce este mai bine pentru Maramures."

Cert este ca pentru Maramures nu s-a schimbat nimic. Vor fi alegeri, un alt guvern, alti parlamentari, o alta abordare a problemelor judetului. Din pacate, ramanem printre cele 3-4 judete care nu reusesc sa intre in atentia guvernantilor, fie ei pesedisti, fie ai Aliantei.

„Lauda" Opozitiei

Cei mai vehementi critici au fost consilierii si parlamentarii PSD. Consilierul judetean Calin Matei a inceput cu un anunt cutremurator, daca va fi adevarat, respectiv ca este pentru prima data cand Maramuresul (in cei 15 ani post-decembristi) va avea rectificare de buget zero: „cei doi crai, Kovacs si Bondi, de cand sunt la carma judetului nu au adus un leu pentru Maramures.

Am impresia ca pentru cei doi usile de la Bucuresti sunt cam inchise. A trecut un an si vreau sa stiu cand se va intampla ca Francisc sa vina cu un proiect aprobat, cu finantare, termene. Pe de alta parte, sunt doua realizari pe care nici un presedinte de pana a cum nu a reusit sa le faca. Prima, a reusit sa-si renoveze camera de baie (costuri de 154 de milioane de lei, n.red.).

A doua, este singurul presedinte de CJ care reuseste sa-si imparta timpul intre CJ si Universitatea unde preda. Tot la realizari am putea trece multele deplasari in tara si strainatate. Nu vreau sa fiu rau, dar daca asemenea oameni ne conduc, intram in colaps."

Dan Mihalache, deputat PSD: „Activitatea lui mi se pare stearsa si lipsita de un continut real. In afara campaniei electorale, atunci cand tinea trena domnilor Man si Hoban, de era sa-l confund cu ceva sofer al lor, nu l-a interesat sa aiba un dialog cu parlamentarii. Nu este interes pentru conlucrare, pentru a lucra pentru multele nevoi ale judetului."

Dumitru Matei, vicepresedinte PSD Baia Mare: „Pe langa faptul ca nu se pricepe, are si tupeu. Este un tupeist cum rar intalnesti. A cheltuit o groaza de bani pe calatorii in strainatate si vine si face calcule aiurea. Ori nu stie nimic, ori deplasarea la Bruxelles i-a platit-o altcineva. Pe de alta parte, vine si spune: sunt liberal, nu am nici o firma, nu pot fi corupt.

Ce liberal e acela care nu are o afacere? Cred ca el este cel mai social-democrat din PNL!"