Vestitul nostru litoral este de fapt tra-vestit. Si asta nu-i de bine. Turismul estival este doar machiat de autoritatile in domeniu, in rest manifestarile sunt la fel de pradalnice, ca in vremea conchistadorilor. Directia Apele Romane Dobrogea Litoral este cosmeticianul perfect.

Reziduurile petroliere scoase la tarm de vantul parca deloc neinspirat cu cateva seri in urma, in duet cu nabadaiosii curenti care n-au prea vrut sa fie deloc ascendenti, au facut ca neinspirata institutie amintita sa iasa cu voiosie la arat nisip in lungis si-n curmezis facand slalom printre turisti, aratandu-si promptitudinea…intarziata de altfel.

Trebuie sa recunoastem ca actiunea DADL, de ridicare a reziduurilor, in plina luna a lui cuptor, este net superioara actiunii pisicii care ingroapa…

Asa se face ca in urma cu doua seri valurile capricioase au scos la iveala cantitati insemnate de reziduuri petroliere, pacura nici solida nici lichida „ce provine in urma curatirii manuale a depunerilor impuritatilor mecanice de pe tancurile petroliere”, a confirmat Dumitru Bucuresteanu, sef-SAR in cadrul Centrului Maritim de Coordonare al Autoritatii Navale Constanta.

El a adaugat ca „aceste impuritati deversate nu sunt recente. Bilutele dispersate gasite pe nisip nu aveau miros, semn ca acest slam nu este proaspat”.

Oarecum, cauza a fost identificata, ceea ce nu putem sa spunem despre institutia condusa de Ionel Manafu, care analizeaza mai mult efectul, fara sa cerceteze cauza.

DADL indruma agentii economici sa-si faca singuri curatenie!

Nota de constatare a institutiei neinspirate arata ca „din cauza vantului puternic din directia E-SE, hula de fund (miscarea ondulatorie a suprafetei marii care urmeaza dupa o furtuna) a antrenat reziduurile petroliere, puternic degradate (slam solidificat), remanente pe fundul marii, depunandu-le pe plaja dintre Navodari si Mamaia precum si pe plaja statiunii Mamaia”.

Si uite asa, echipe de muncitori din cadrul DADL au intervenit pentru colectarea acestor „turte de smoala vechi fara miros”, cu o intarziere deja exasperant de obisnuita.

De asemenea, sustine comunicatul DADL, „agentii economici ce detin contracte de prestari servicii pentru utilizarea potentialului turistic si de agrement al plajelor, au fost atentionati asupra obligatiei de a interveni pe zonele de plaja pentru care au incheiat contracte”.

Iata cum in plin sezon, litoralul romanesc a fost invadat de produsul petrolier „care ar fi iesit mai devreme daca ar fi fost in mare curentii ascendenti”, a declarat Daiana Oprescu, de la Agentia pentru Protectia Mediului Constanta, care a conchis spunand ca „desi nu-i vorba de o poluare in sine, este o imagine neplacuta, pe care pana in cursul serii de 14 iulie a.c., Ionel

Manafu a atentionat ca o va restabili”. Chiar daca aceasta poluare pasiva este un fenomen care se repeta anual, dupa cum am fost informati, asta nu inseamna ca nu putem preveni aceste lucruri, mai ales ca tancurile petroliere stau cu burtile sub apa „clocind” parca dezastre ecologice.

Pana una alta, turistii vor pleca in camerele lor cu nisipul aruncat in ochi de autoritati si cu talpile namolite de pacura. Autoritatile pot incepe pe viitor cu un lucru simplu: sa mangaie coama valurilor sau sa ceara prietenia curentilor ascendenti ce trebuie sa scoata la mal chiar si delfinii morti, dar pana la inceperea sezonului. Arestarea climei poate mai incolo.